Avrupa’da paket tur satışları iç açıcı değil

Yılın iki aylık döneminde Antalya’ya yapılan paket tur satışlarında Alman pazarında yüzde 50, Hollanda’da yüzde 72, İsviçre’de ise yüzde 78, Fransa’da yüzde 98 düşüş yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

ANTALYA - Avrupa’dan Antalya’ya yapılan paket tur satışlarında çok önemli düşüşler yaşandı. Turizm Acenteleri temsilcilerinden alınan bilgiye göre, geçen yıl turizmde derin kriz yaşayan Türkiye 2017 sezonuna umutlu başlamak istedi. Ancak, Avrupa’da Antalya’ya yönelik paket tur satışları iç açıcı görünmüyor. 2017 yılı Ocak ve Şubat aylarında paket tur satışlarında Almanya’da yüzde 50, İskandinav ülkelerinde yüzde 25, İngiltere’de yüzde 41, Hollanda’da yüzde 72, Belçika’da yüzde 48, Avusturya’da yüzde 62, İsviçre’de yüzde 78, Polonya’da yüzde 40 ve Fransa pazarında da yüzde 98 düşüş yaşandı. Yılın iki aylık döneminde paket tur satışlarıyla Türkiye’ye toplam 105 bin.

Rusya pazarı umutlu

Rusya ile Türkiye arasında uçak düşürme krizi nedeniyle yaşanan krizin aşılmasıyla Rusya vatandaşlarına Türkiye’ye gidiş yasağını kaldırması turizm sektörünü oldukça sevindirdi. Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde yılın iki aylık döneminde Antalya’ya yapılan paket tur satışları yüzde 1837, Çek-Slovak pazarında yüzde 12, Romanya pazarında da yüzde 16 artış yaşandı.

Şubat ayı da kötü geçti

Avrupa pazarında Antalya’ya yapılan paket tur satışlarında 2017 Şubat ayı rakamları pek de iyi gitmedi. Şubatta Alman pazarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 48, İskandinav pazarında yüzde 6, İngiltere’de yüzde 28, Hollanda'da yüzde 73, Avusturya'da yüzde 59, Belçika'da yüzde 62, Polonya yüzde 86, Fransa'da ize yüzde 98 düşüş yaşandı. Geçen yıl şubat ayında Antalya’ya paket turlarla 360 Rus turist gelirken bu yılın aynı ayında ise 12 bin 679 turist Antalya’yı tercih etti. Böylece Antalya’ya Rusya’dan paket turlarla gelen Rus turist sayısı geçen yılın şubat ayına göre yüzde 3422 artış gösterdi. Çek-Slovak yüzde 171, Romanya pazarı da yüzde 318 arttı.

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Avrupa pazarının çok önemli olduğunu belirterek, bu pazarın Türkiye’nin yeniden kazanması gerektiğini söyledi. Yavuz şunları kaydetti: “Avrupa pazarı hem ülke hem de Antalya için çok önemli. Avrupa pazarını yeniden kazanmalıyız. Avrupa pazarında turizmde kan kaybı var. Eğer Avrupa pazarını yeniden kazanamazsak Antalya ve Türkiye turizmini eski günlere getiremeyiz. Öncelikle Berin Fuarı’nda kapsamlı bir tanıtım yapmalıyız. Tur operatörlerine Türkiye’yi daha iyi anlatmalıyız. Antalya turizm şehri. Siyasetin ve olayların dışında bir kent. Antalya, dünyada en güvenli şehirlerden biri…’’

Bu konularda ilginizi çekebilir