‘Bodrum’da yatırımlar durmadı, pazar çeşitlendi’

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, bu sezon için çok ciddi tanıtım çalışmaları yaptıkları Hindistan, Çin gibi yeni pazarlardan umutlu olduklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN

MUĞLA - Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden Bodrum, yeni sezona umutlu hazırlanıyor. Yeni otel yatırımlarının sürdüğü, pazar yelpazesinin genişlediği ilçede, golf, sağlık, yelken gibi alternatif dallarla turizmin çeşitlendirilmesi anlamında da önemli adımlar atılıyor. İlçenin en önemli sıkıntısı, bankaların riskli olduğu gerekçesi ile turizm yatırımlarına yönelik kredi musluklarını kısması.

Sezon öncesi DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilçe ekonomisine turizm ve inşaat olmak üzere iki sektörün yön verdiğine dikkat çekerek, “Geçen yıl ülke genelinde olduğu gibi Bodrum turizmi de geriledi ama pazarın en canlı olduğu yer yine de Bodrum’du. Bunu yaptığımız tanıtım çalışmalarıyla sağladık. Bu yıl da mücadeleyi tüm gücümüzle sürdürüyoruz. Geçen yıl 300’e yakın tur operatörü ve turizm köşe yazarını ağırladık. Bu sene Turizm Bakanlığı’nın desteği ile bunu 500’e çıkarıyoruz” diye konuştu.

4 senedir Hindistan ve Çin’e yönelik tanıtım çalışmaları yaptıklarını anlatan Kocadon, “Bunun meyvelerini topluyoruz. Şu anda Bodrum sokaklarında Çinlileri görmeniz mümkün. Hindistan, özellikle düğün turizmi açısında önemli. Çok kalabalık geliyorlar, 5 yıldızlı marka otelleri bir haftalık kapatıyorlar ve milyon dolarlar harcıyorlar. Geçen yıl 3-5 tane Hindistan düğünü oldu. Rusya pazarındaki canlılık, Arap ülkelerinin Bodrum’a bakışı bizi umutlandırıyor. Bizdeki Rus turist ile Antalya’daki farklı. Biz Rus turistin zenginini, özel uçağı, yatı olanını ağırlıyoruz. Geleneksel pazarlarımızda da en büyüklerinden, sokaktakilere kadar tüm acenteleri davet ediyoruz. Önümüzdeki sezonun iyi geçeceğine inanıyorum. Anadolu halkının bize çok büyük desteği var. Yurtdışı turistten kaybımızı Anadolu halkı hemen kapatıyor. Geçen sene Anadolu halkının desteği ile ayakta kaldık. Umuyorum bu sene daha fazla ilgi gösterecekler” dedi.

Four Seasons 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

Dünya markası otellerin Bodrum’a ilgilerinin sürdüğünü vurgulayan Kocadon, “Four Seasons Bodrum’a 1 milyar dolarlık yatırım yapacağını açıkladı. Bir Hollywood firması dünyada ilk otelini Bodrum’da kuracağını söyledi. Swissotel’in ikinci yatırımı devam ediyor, Kempinski ek yatırımlara başladı. Bunlar Bodrum turizminin geleceğine olan inancı, yatırımcının güvenini gösteriyor. Biz de yerel yönetim olarak her zaman yatırımcının yanında oluyoruz. Bizim tek şartımız, Bodrum’un doğasına, kültürüne saygılı olmaları. Yasal hakların dışına çıkmamaları. Ama açgözlülük yapmaya kalkarlarsa, bununla ilgili tedbirleri de her zaman alırız. Ufak tefek de olsa bizi baypas geçerek Ankara’dan imar plan tadilatına gitmek isteyenler oluyor. Bodrum’u Bodrum yapan kentsel kimliği. Bu kimliği bozmanın bir anlamı yok. Doğayla barışık her yatırımcının yanındayız. Şimdiye kadar bunu bozacak projeyle gelen yatırımcı da olmadı” diye konuştu.

Bodrum’da 5 TL’ye de lahmacun var

İlçede özellikle kış ekonomisine katkı sunan inşaat sektörünün hiç duraklamadığını belirten Kocadon, “Ülke ekonomisine yön veren birçok holdingin burada inşaat yapmaları, şantiyelerini kapatmamaları bizi mutlu ediyor. Bodrum ekonomisini canlı tutmak için yatırımcının ve turizmcinin yanında olmayı sürdüreceğiz. Bodrum, Türkiye’nin dünyaya açılan en marka yeri. Ama bu sadece zenginlere yönelik olanaklar olduğu anlamına gelmiyor. 50 TL’lik lahmacun meselesi zaman zaman ısıtılır. Özel yata servis isterseniz bunun bedeli olur. Ama, Bodrum’da 5 TL’ye de lahmacun yiyebilirsiniz. Burada her bütçeye göre otel bulabilirsiniz” dedi.

Bankaların turizmciye sahip çıkması lazım

Geçen sezon turizmdeki kötü gidişin en olumsuz yansımasını bankalarda gördüklerini ifade eden Kocadon, şöyle konuştu: “Bodrum’da 80’e yakın banka şubesi var. Bunlar bizim kara kaşımıza kara gözümüz için değil, Bodrum’un ekonomik gücü için geldiler. Bodrum’un yatırımcısı, turizmcisi, halkı da bankalara her türlü desteği verdi. Şimdi turizmde bir düşüş yaşadı, sektörü riskli olarak değerlendirip, kredileri kıstılar. Bankaların turizmciye sahip çıkması, onların önünü açması lazım. Bunlar geçici sıkıntılar. Bu insanlar size yıllarca döviz kazandırdı, ekonomiye, istihdama katkı sağladı. Neymiş, teminatlar yetersizmiş. Yurtdışından milyon dolarlar getirirken iyiydi de şimdi mi sıkıntı oldu bu konu. Banka genel müdürlerinden Bodrum’daki turizmcilere biraz daha özveri ile sahip çıkılmasını istiyoruz.”

Alternatif turizm gelişiyor

Bodrum’da alternatif turizm dallarının da geliştiğine dikkat çeken Mehmet Kocadon, “Bunlardan biri golf turizmi. Ortaköy ve Çamköy’de iki golf tesisinin yatırımı sürüyor. Sanatsal etkinliklere başladık. Sağlık turizmi ile ilgili güzel gelişmeler var. Bazı özel hastanelerin ve güzellik merkezlerinin açılmasıyla dünya sosyetesine sağlık ve güzellik hizmeti vermeye başladık. 15 günde bir düzenlenen yelken yarışları kışın ilçemizi hareketlendiriyor. Bizle rekabet halinde olan yerler bazen kendilerini farklı boyuta taşımaya çalışıyorlar ama onlar Türkiye Süper Ligi’nde Bodrum dünya turizm liginde oynuyor. Önemli olan Türkiye’de 100 tane daha Bodrum yaratmak. Bodrum kışın bile canlı” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir