'Booking.com seyahat acentası değil'

Booking.com'un yaptığı faaliyetin seyahat acentesi faaliyeti olmadığının altını çizen TÜROFED Başkanı Ayık, TÜRSAB ile çatıştıkları konunun bu olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turizm sektöründe çevre ülkelere göre 20 - 25 yıl önde olduğumuzu söyleyen Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu alanda 85 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını söyledi.

Konyaaltı Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (KONYSİAD) toplantısında konuşan Ayık, Booking.com kararı hakkında da konuşarak sitenin Türkiye için önemli olduğunu belirtti. Ayık, "Online tur operatörlüğü klasik tur operatörlerinin en çok korktuğu konudur" diyerek sözlerine devam ederken, "Booking.com'un Türkiye'de 13 bin, dünyada ise 1.3 milyon işletme ile rezervasyon yapıyor. Online işletmelerin dünyada oluşturduğu hacim 600 milyar dolardır. Bunu yasaklamak mümkün değil" ifadelerini kullandı.

TÜRSAB ile çatıştıkları konunun bu olduğunu vurgulayan Ayık, "Booking.com'un yaptığı faaliyet seyahat acentesi faaliyeti değildir. Devletin vergi kaybı yoktur. Booking.com gibi mecralarla tesisler erişebilirliklerini artırıyor. Bu tip işletmeler yaşatılmalı. Belki bunlar disipline altına alınabilir. Mahkeme siteyi kapatmadı. Ara karar verdi. Türkiye'den erişimi durdurdu. Türkiye'den Türkiye'deki otellere erişim sağlanamıyor. Avrupa veya diğer ülkelere erişim sağlanabiliyor" diye konuştu.

"Sektöre 85 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı"

Turizm sektörünün Türkiye'nin oluşturduğu en önemli sektör olduğunu söyleyen Ayık, "Bu sektör için 85 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Bu sayede konaklama, alt yapı ve havaalanları yapıldı. Biz ülke olarak bu yatırımlarla turizm sektöründe çevremizdeki ülkelere göre 20-25 yıl öndeyiz" dedi.

Türkiye'nin 150 milyar dolar ihracatı olduğunu anlatan Ayık, turizm sektöründe elde edilen dövizin yüzde 95'inin yerli sermaye ile elde edildiğini kaydetti. Kamu ve siyasetin turizm sektörünü bu açıdan görmediğinden yakınan Ayık, bu nedenle çoğu zaman sektörün hak ettiği şekilde değerlendirilemediğini, yatırımların değerini korumak ve sürdürülebilirliği sağlamak gerektiğini hatırlattı. 

Rusya ile ilişkiler inişli çıkışlı

Rusya ile ilişkiler hakkında da konuşan Ayık, "2014 yılında Türkiye'ye 40 milyona yakın turist geldi ve 32 milyar dolar gelir elde edildi. Dünyada ise 1.2 milyar insan seyahatte 1.4 trilyon dolar harcadı. 2015 ve 2016 yılları kayıp yıllar oldu. 2017 yılı bizim için bir çıkış yılı olmalıydı. Ancak Reina saldırısı, referandumun bizde ve Avrupa'daki gerginlik, bölgemizdeki sorunlar, Rusya ile ilişkiler düzeldi ama ilişkiler inişli çıkışlı gidiyor" şeklinde konuştu.

İç pazarda hedef 10 milyon

İç pazarda ciddi bir sıçramanın gösterildiğini ifade eden  Ayık, "Geçen yıl iç pazarda 6 milyonun üzerinde bir hareketlilik oldu. Bu yıl da geçen yılki benzer uygulamalarla iç pazarı ayağa kaldırmak istiyoruz. Hedefimiz iç pazarda 10 milyon rakamını yakalamak. Turizmde rekabet ettiğimiz Avrupa ülkelerinde iç pazar oranı yüzde 25 civarında. Bizde ise yüzde 15'i aşamadık" dedi.

"Türkiye'de ise doğrudan 1 milyon, dolaylı olarak da 2.5 milyon kişi turizm sektöründe istihdam ediliyor. Turizm sektörünün bu anlamda da önemi ortaya çıkıyor" diyen Ayık sözlerine şu açıklamalarda son verdi: "Geçen yıl Antalya'ya 6.3 milyon turist geldi. 2017 yılında bu rakamın üzerine çıkacağımıza inanıyoruz. Bizler turizmde hep son sürat soldan gitmeye alıştık. Biz hep turizm iyi gidecek diye hareket ettik. Özellikle de yatırımcılar kötüyü akıllarına getirmedi. Fiyat hizmet konusunda bizimle rekabet edecek ne bölgemizde ne de dünyada bir ülke var."

Bu konularda ilginizi çekebilir