Bursa, golf ile turizmde yeni bir destinasyon açacak

Son yıllarda turizm yatırımlarıyla adından söz ettiren Bursa, turizm çeşitlendirmesine giderek sektörden aldığı payı artırma hedefinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Esra ÖZARFAT


BURSA - Antalya'nın öne çıktığı golf turizminden pay almak isteyen Bursa bu alanda tesisleşme için harekete geçti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kente uluslararası normlarda golf sahası kazandırılması için çalışmalara başlayacaklarını belirterek,  yer olarak da kentin batısını işaret etti. Turizmin 54 sektörü beslediğine dikkat çeken Altepe, "Antalya'da olan Bursa'da da olacak. İzmir yolunda golf sahaları için adım atıyoruz" dedi.  Bursa Valiliği koordinasyonunda planlanan ve Bakanlar Kurulu'nda turizm merkezi ilan edilen Dağyenice'de kurulacak olan Termal Tatil Köyü'nde de golf sahaları kurulması planlanıyor. Bursa Valiliği tarafından kamuoyuna lanse edilen projede 60 hektar alan üzerine kurulması planlanan 18 delikli bir golf sahası da yer alıyor. Ayrıca 5 bin metrekarelik alan üzerine bir de kulüp evi de inşa edilecek. İl merkezine 7,5 kilometre uzaklıkta, bin hektar alan üzerinde yer alacak ve 10 bölgeden oluşacak olan Dağyenice Termal Tatil Köyü'nde ayrıca klinik, termal spa otel, restoran-cafe ile teleferik, istasyonu ile helikopter pisti bulunacak. Ayrıca karşılama ve kültür merkezi, idari üniteler, anfi tiyatro, binicilik tesisleri, cami, stadyum, kongre merkezi, alışveriş merkezi, yöresel market, cafe-restoran, oteller, spor merkezi, villalar ve özel yerleşim bölgelerinin yer alması planlanıyor. Bursa Valisi Şahabettin Harput, kurulacak golf sahaları için Paris, İstanbul ve Antalya'dan yatırım yapmak isteyen yatırımcılar bulunduğunu söyledi.

Bursa Golf Kulübü Başkanı Gürkan Kaya da Bursa'ya 18 delikli uluslararası normlarda bir golf sahası kazandırılmasının kentin tanıtımına, turizm gelirlerinin artmasına ve spor kültürümüzün gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ifade ederek, "Gelecekte sağlıklı, erdemli, mantıklı, adaletli, dürüst, liyakatli, başarılı nesiller yetiştirmek istiyorsak bugünden itibaren golf sporuna hak ettiği değeri ve önemi vermek zaruretindeyiz" diye konuştu. İmar uygunluğu halinde Gölyazı bölgesinin golf sporu için doğal bir destinasyon olabileceğini belirten Kaya, Bursa'da USGA - United States Golf Association standartlarında uluslararası bir golf sahası kurulabileceğini söyledi. Yapılacak bir golf sahasının yanında en az 2 adet de yedek golf sahası yeri ayrılması gerektiğini dile getiren Kaya, "Uzun vadeli baktığınızda bir saha yeterli değil. Şu an sadece Antalya'da 18 adet golf sahası var. Bir golf sahasının maliyeti mimari projesiyle birlikte 15 - 18 milyoneEuro civarındadır. Yapılacak golf sahasının da özelikle bu alanda uzmanlaşmış mimarlar tarafından çizilmesi prestij açısından önemli. Böylece bu sporu yapan kişilerin öncelikli olarak burayı tercih etmesi de sağlanacaktır. Bursa bir golf destinasyonu olmak istiyorsa mimari projesini tanınmış bir mimara çizdirmeli" diye konuştu.

Bu kentte golf için tekstil ürünleri neden üretilmesin?
Golf destinasyonunun turizmin yanı sıra hizmet, tekstil, metal, otomotiv gibi farklı sektörlere de kapı açacağını vurgulayan Kaya şunları söyledi; "Bursa'da bu destinasyon açıldığı zaman gelişmiş Bursa sanayisinde golf ekipmanları üretimi de hız kazanacaktır. Neden Bursa'da bir golf sopası markası olmasın? Ya da tekstilin geliştiği bu kentte golf için tekstil ürünleri neden üretilmesin? Niş bir pazar olduğu için daha da katma değerli olarak bu alanda ihracat bile yapılabilir." Gürkan Kaya; gol alanında uluslararası organizasyonların düzenlenmesi halinde kentin uluslararası arenada tanınırlığının artacağına da vurgu yaptı.

 Pilotcar, Türkiye'nin tek elektrikli golf aracı

Bursa'da 50 yıldır koltuk üretimi gerçekleştiren Pilot Taşıt Koltukları AŞ sahiplerinden Ahmet Özkılıç'ın girişimleriyle kurulan Pilotcar, 10 kişilik Ar-Ge ekibinin 1,5 yıllık çalışması neticesinde yüzde 75 yerli ve elektrikli golf aracı üretti. 'Pilotcar' markasıyla Aralık 2012'de piyasaya sunulan golf aracı, kısa sürede dış piyasanın da ihtiyacına yanıt verebilen konuma ulaştı. 2 kişilik şekliyle tasarımına başlanan aracın; 4-6 ve 8 kişilik dizaynı ile 500 kilo yük taşıyabilen kamyonet ve içerisinde sedyenin bulunduğu ambulans modelleri de mevcut.

Türkiye'deki 23 golf sahasının 18'i Antalya'da

Dünyada 61 milyon kişi golf oynarken, bunlardan 27 milyonu golf sporu amaçlı seyahat ediyor. ABD ekonomisinin yüzde 1.64'ünü oluşturan 196 milyar dolarlık kısmı golf endüstrisinden oluşuyor. Golf endüstrisinden İspanya 5 milyar euro, Türkiye ise 100-150 milyon euro gelir elde ediyor. İngiltere'de bin 200, İsveç'te 600, İspanya'da 400, Portekiz'de de 160'ın üzerinde golf sahası bulunurken Türkiye'de sadece 23 adet golf sahası yer alıyor. Golf turizminde ise Antalya sahip olduğu 18 saha ile ilk sırada yer alıyor.