Dünyada 1 milyar 200 milyon kişi seyahat etti

METEX Kurucusu Mengü, dünyada uluslararası seyahat eden turist sayısının 2014 yılında 1 milyar 200 milyona ulaştığını ve 1 trilyon 300 milyar dolar gelir gerçekleştirildiğini açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

5. METEX Turizm Etkinliği İnfo Programı kapsamında Arap turizmciler, Kayseri'de meslektaşlarıyla bir araya geldi. 

METEX Kurucusu ve Mercan Turizm Üst Yöneticisi (CEO) Cüneyt Mengü, Kayseri Valiliği tarafından organize edilen ve bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen etkinlikte yaptığı konuşmada, Rusya'nın, Türkiye'ye gelecek turistlere ambargo koymasının ardından başka ülkelerde tanıtıcı etkinliklere ağırlık vermeye çalıştıklarını söyledi. 

Bu kapsamda Kayseri'de ilk defa gerçekleştirdikleri 5. METEX Turizm Etkinliği'nde Arap turizmcileri ağırladıklarını ve onlara Kayseri ve Türkiye'yi tanıtmaya çalışacaklarını belirten Mengü, uluslararası turizm endüstrisinin ülkelerin ekonomik yaşamları için vazgeçilmez faaliyet alanlarından birisi olduğunu ifade etti. 

Bu endüstrinin makroekonomiye etkilerinden dolayı tüm dünyada kamunun öncelikli alanları haline geldiğini dile getiren Mengü, şunları kaydetti: 

"Son 5 yıl içinde dünyanın birçok ülkesinde siyasi ve ekonomik krizler yaşanmasına rağmen Dünya Turizm Örgütü verilerine göre, global seyahat hacminde sürekli artış gözlemlenmektedir. Bu verilere göre, 2000 yılında dünyada uluslararası seyahat eden turist sayısı 690 milyon iken, 2014 yılında 1 milyar 200 milyona ulaşmış ve 1 trilyon 300 milyar dolar gelir gerçekleştirilmiştir. 2020 yılında 1 milyar 600 milyon kişinin seyahat edeceği, buna karşılık 1 trilyon 750 milyar dolar ekonomik gelirin gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Böylece ülkeler arasında daha fazla turist çekme, daha fazla gelir elde etme daha fazla rekabet sürecinin yaşanacağı görülecektir. Bu gelişim trendi içinde bazı turizm destinasyonlarının uluslararası turizmden aldıkları payın azalmasına karşın özellikle gelişen, kendini iyi tanıtan, inovatif çalışmalarda bulunan, planlı bir şekilde yatırım yapan ülkeler de alacakları payı artırma eğilimi içine gireceklerdir." 

Türkiye, Arap turistlere talip

5. METEX etkinliğinin ana amacının da bölgelerin dolayısıyla da Türkiye'nin turist sayısını artırarak ülkeye daha fazla döviz girdisi sağlamak olduğuna dikkati çeken Mengü, Arap dünyasının 385 milyon nüfusu ve yaklaşık 3 trilyon dolar gayri safi milli hasılasıyla uluslararası turizmde dünya ülkelerinin hedefi konumunda olduğunu, Türkiye'nin de bu pastadan pay alması gerektiğine inandıklarını vurguladı. 

Arap ülkelerinde geçen yıl 50 milyon turistin seyahat ettiğini belirten Mengü, "Arap dünyasından global çıkışlar dikkate alındığında ülkemizi ziyaret eden turist sayısının yüzde 5'i bile aşamadığını görüyoruz. Bu rakamlar Turizm Bakanlığı verilerinde mevcuttur. Bu 50 milyon turistin yüzde 10'unu alma peşinde olmalıyız. Bu da sürekli tanıtımla yeni ürünleri tanıtmakla mümkün olabilir. Arap dünyasından daha fazla turist almalıyız. Turizm ancak tanıtımla gelişebilir" diye konuştu. 

Mengü, turizmde farklı ülkelere açılabilmek için bundan sonra 81 ili kapsayan tanıtım etkinliklerini yılda en az iki sefer gerçekleştireceklerini aktardı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir