Havalimanlarından turizm için kötü sinyaller geldi

Türkiye'nin turizm bölgeleri olan Antalya ve Bodrum-Milas, İstanbul gibi yoğun dış hat seferi alan havalimanlarında yolcu ve uçak sayısında yılın ilk 6 ayında düşüş yaşandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA 

ANKARA - Türkiye'nin, küresel gelişmeler nedeniyle 2015'te turizmde yaşadığı gerileme havalimanlarına da yansıdı.

Türkiye'nin turizm bölgeleri olan Antalya ve Bodrum-Milas, İstanbul gibi yoğun dış hat seferi alan havalimanlarında yolcu ve uçak sayısında yılın ilk 6 ayında düşüş yaşandı.

Haziran 2015 sonu itibariyle 6 aylık birikimli yolcu ve uçak istatistikleri Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ) tarafından yayınlandı. Geçen yılın aynı dönemine göre bakıldığında, İstanbul Atatürk Havalimanı yolcu artış hızı geçmiş yılların aksine yüzde 8'de kaldı.

Yoğun turizm hareketliliğine sahne olan havaalanlarında da düşüş görüldü. Dış hat yolcularını kapsayan turizm hareketliliğinin üst seviyeye geldiği haziran ayını kapsayan verilere göre, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda yolcu sayısı yüzde 4, Antalya'da yüzde 10, Muğla-Dalaman'da yüzde 6, Milas-Bodrum'da yüzde 15 geriledi. Ticari uçak seferlerinde ise İzmir Adnan Menderes ve İstanbul Atatürk'te sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 9 artış görülürken, Antalya ve Dalaman'da yüzde 4'er, Muğla Milas Bodrum'da yüzde 10 gerileme yaşandı.

                               cats-043.jpg

Sabiha Gökçen ve Gazipaşa yükselişte

DHMİ verilerine göre, İstanbul Sabiha Gökçen ile Antalya Havalimanı'nın doğu alternatifi Gazipaşa-Alanya Havalimanı'daki hızlı büyüme devam etti. Yılın ilk altı ayı itibariyle dış hatlarda ticari uçaklarda Gazipaşa Alanya yüzde 55, İstanbul Sabiha Gökçen yüzde 14 büyüdü. Ankara Esenboğa'nın ise kan kaybı sürdü ve yüzde 0.8 gerileme görüldü.

İstanbul'a yakınlığıyla alternatiflerden biri olan Tekirdağ Çorlu Havalimanı da dış hatlar açısından alternatif özelliği taşıdı ve buraya 2015'in ilk altı ayında 116 dış hat seferi yapıldı, bir önceki yıla göre artış yüzde 172 oldu.

6.4 milyon transit yolcu bir su bile içmedi!

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Türkiye havalimanlarından ‘gelip-geçen' transit yolcuların Türk turizmi için büyük bir kayıp olmaya devam ettiğini açıkladı. Bayındır, “İlk 6 ayda İstanbul havalimanlarından geçen 6.4 milyon transit dış hat yolcusu, bir şişe su dahi içmeden başka ülkelere gitti” dedi. TUROB transit yolculara 1 gece konaklamalı avantajlı bilet fiyatı önerilmesi ve bu pakete bir şehir turunun da eklenebileceği çağrısı yapıyor. Birlik, bu sayede çekilecek en az 1 milyon ilave geceleme ile 1.8 milyar dolar ek turizm geliri elde edilebileceğini savunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir