İçinde butik otel olan organik çiftliğe ortaklık teklifi yağıyor

ABD'li işadamı Richard Rosenberg'in kurduğu, sonradan Mermerci Holding'e satılan Olive Farm çiftliği organikte iddialı. Çiftliğe Rusya ve Ukrayna dahil bir çok ülkeden ortaklık teklifi geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kezban KARABOĞA 
 
İSTANBUL - Olive Farm, Datça’da 400 dönüm arazi üzerine kurulu organik tarım çiftliği. Çiftliğin hikayesi çok ilginç. Ancak içinde butik otel, 20 bin zeytin ağacı olan, organik reçeller, marmelatlar, kişisel bakım ürünleri üreten bu özel çiftliğe ortaklık teklifi yağıyor. Olive Farm Mağazalar Koordinatörü İsmail Ermek, isim vermemekle birlikte, çok sayıda ortaklık teklifi geldiğini, yaz dönemi neredeyse 3 günde bir teklif aldıklarını söyledi. Ermek, "Ukrayna’dan Rusya’dan ortak piyasada olan markalardan da bizi görmeye gelenler var. Sürekli ortaklık teklifleri geliyor. Yazın mesela 3 günde bir teklif geliyor. Ukrayna’ya götürelim, Amerika’ya, Kanada’ya götürelim diye teklifler getiriyorlar" dedi.
 
Olive Farm'da envai çeşit meyve ağaçları var. Bu meyvelerden organik reçeller yapıyorlar. Çok ilginç ve güzel bir hikâyesi var Olive Farm’ın. Kimyacı, sanayici ve ABD'nin en zengin adamlarından biri, Richard Rosenberg kurmuş. Rosenberg, neredeyse bütün dünyayı dolaşmış, 'zeytinyağını en iyi nerede üretebilirim' diye... En iyi zeytinyağının Ayvalık cinsi ağaçlardan üretildiğini öğrenmiş ve Türkiye’yi seçmiş. Ancak bu tarımı Ayvalık’ta yapamayacağını düşünüp Datça’da, bugün 400 dönüm olan araziyi bulmuş. Datça’ya 7 bin 500 Ayvalık ağacını getirip dikmiş. Çok büyük bir fabrika kurarak işin başına geçmiş. Rosenberg tarafından kurulan çiftlik 2005 yılında Mermerci Holding bünyesindeki Güller Dağı şirketine geçmiş. Olive Farm'ın yeni sahibi Güller Dağı AŞ,  mağazalar açıyor. En son mağazası İstanbul - Kuruçeşme’de açıldı. Şu anda 4 mağazası var. 2011’de cirosu 2 milyon liranın üzerinde gerçekleşti. Şirket, 2012’de yüzde 15-20 ciro artışı bekliyor. Olive Farm Mağazalar Koordinatörü İsmail Ermek, mağazalaşma planlarıyla ilgili olarak, "2013 için yeni mağaza planlarımız var. Şu anda Kuruçeşme mağazamıza yoğunlaştık ama belirli merkez lokasyonlarda büyüme planımız var. Şimdilik İstanbul’da, merkezi yerlerde olacağız" dedi. 
 
20 bin ağaç içinde butik otel
 
Türkiye’de Ayvalık dışında başka bir yerde Ayvalık tarımı yapan tek şirket olduklarını ve tarlalarında üretilen Ayvalık yağlarının Beyaz Saray’da bile kullanıldığına dair rivayetler olduğunu söyleyen Ermek, ABD'li kurucu Rosenberg’ten sonra yaptıkları çalışmaları şöyle anlattı: "Türkiye’de hem kendi yağını üretip hem de o yağdan doğal bakım ürünlerini üretip aynı yerde satan dünyada bizden başka marka yok. 2005’te Mermerci Holding’e geçtikten sonra çok şey değişti. Biz, 2005’ten sonra organik tarıma geçtik, çiftliğimizin içine butik otel yaptık. Arazilerimizi büyüttük. Çiftliğin tamamı 200-300 dönümlerden şu anda 400 dönümlere geldi. Arazimizde 20 bine yakın ağaç var. Avakadodan nara, portakala, üzüme, eriğe kadar… Bu meyvelerden organik reçeller yapıyoruz. En önemlisi tabii ki Ayvalık ve Memecik cinsi zeytin ağaçlarımız var. Ayvalık yağını bir tek Ayvalık’ta yiyebilirsiniz ama biz de farklı tatlar yapabiliyoruz. Ayvalık iki cinsinin olması çok güzel tad ortaya çıkarıyor." 
 
Organik diş macunu
 
2005 yılından sonra ürün kalitelerini ve sayılarını artırdıklarını vurgulayan Ermek, doğal bakım ürünlerini de girdiklerini söyledi. Ermek, "Parabensiz olarak yaptık. Paraben kansorejen bir koruyucudur… Bütün diş macunlarından, kremlere, duş jellerine, her şeyde olan kimyasal bir koruyucudur… Biz bütün ürünlerimizi bunları koymadan modern kimyasallarla ya da zararsız kimyasallarla doğal bakım ürünlerini yapmaya başladık. El yapımı ahşaplarımız var. Budanmış zeytin ağaçlarından yapıyoruz ve zeytinyağıyla parlatıyoruz. Budanmış zeytin ağaçlarını böyle değerlendiriyoruz. Dekor için çok kaliteli bir ağaçtır zeytin ağacı. Ayrıca 9 çeşit sabunumuz var… Bademli, portakallı papatyalı vb. Bunların da en önemli özelliği soğuk sabunlaştırma yapmamız. O rafta duran soğuk sıkım yağı biz sabuna çeviriyoruz. Sirkelerimizin de özelliği hepsini aynı şarap gibi meşe fıçılarında dinlendirerek yapıyoruz. Balzamik sirkemiz var 3.5 yıllık. Merlot cinsi üzümlerden yapıyoruz. Seneye 4.5 yıllık şişeleyeceğiz" diye konuştu.
 
Yerli, yabancılar teklif yağıyor
 
Olive Farm’ın en öne çıkan ürünlerinden biri soğuk sıkım zeytin yağları. Ermek, sıcaklık oranı arttıkça zeytin yağının kalitesi azalır, bu yüzden erken hasatla soğuk sıkım yaparız. Ne kadar erken yaparsanız yağın kalitesi o kadar iyi olur. Biz erken hasat yapıp, 3 hafta önce bitirdik hasatımızı. Şu an Türkiye’de hasat yapılıyor, biz Ekim ortası başlayıp kasımda bitirdik. Ermek, "Bir diğer özelliğimiz de soğuk sıkım. 27 derece sıkılıyor. Zeytin’deki yararlı bileşenleri ve antioksidanların zeytinyağına geçmesi için. Çoğu marka bunu 40, 50 hatta 80 dereceye kadar çıkarır. O zaman çok yağ elde edersiniz ama içindeki A ve B, K vitaminlerinin hepsi ölür. Soğuk sıkımda 8-9 kilodan, sıcak sıkımda 3-4 kilodan bir litre elde edebilirsiniz" diye konuştu. 2013 için yeni mağaza planları olduğunu söyleyen Ermek, "Belirli merkez lokasyonlarda büyüme planımız var. Biz, şimdilik İstanbul’da merkezi yerlerde olacağız" dedi.
 
 
 
 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir