İsveçli turistin İstanbul ilgisi

Şimdiye dek İskandinav ülkelerinden genellikle Türkiye'nin güney kıyılarına giden turistler İstanbul'a da yönelirken Stockholm'dan İstanbul'a uçaklar dolu uçuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

STOCKHOLM  - İstanbul hem tarihi hem de hareketlilik yönüyle İsveçli turistleri çekiyor.

Daha çok Türkiye'nin güney kıyılarına ilgi gösteren İskandinav ülkelerinden turistler son yıllarda İstanbul'a artan bir ilgi gösteriyor. İsveç'in başkenti İstanbul'a giden uçaklar dolu uçarken turizmciler özellikle giderek artan sayıda İsveçlinin alışveriş yapmak için İstanbul'a gittiğini belirtiyor.

Turizmciler, İstanbul'un kendi ülkelerinin tümünden daha büyük bir nüfusa sahip bir metropol olarak duyan İsveçlilerin bu dev şehirde her şeyin bulunduğunu düşüncesiyle hareket ettiklerini vurguluyor.

Vatandaşlarının İstanbul'a olan ilgisi nedeniyle İsveç'in en yüksek tirajlı gazetesi Expressen, İstanbul'un turistik yönünü sayfalarına taşıdı. Dev bir metropol olarak İstanbul'da hareketli bir hayat yaşamak isteyenlerin şehrin içinde, sessizlik isteyenlerin ise Adalara gitmesi tavsiye edilen haberde, İstanbul'a gelen turistleri Türk hamamları, Pierre Loti Kahvesi, Kapalıçarşı, dünyanın incisi Boğaziçi'nin çektiğini ayrıca gece hayatını sevenler için Avrupa'nın en iyi gece kulüpleri, barlar, dünyanın her ülkesinden restoranların bulunduğu yazıldı.

İstanbul'da iki ayrı dünyanın yaşandığını, bir yönüyle antik İstanbul'da nostalji yaşanırken diğer yanıyla modern İstanbul'da Avrupa'nın dev alışveriş merkezleri, isim yapmış firmaların mağazaların bulunabildiğine değinilen haberde "Avrupa'nın en büyük şehirlerinden Paris ve Londra'nın dahi İstanbul ile bu konuda yarışması zor. İstanbul'da yok yok. Klasik Türk kahvelerinin yanında Avrupa'nın ve ABD'nin zincir kafelerini, Türk ve Osmanlı mutfağından örnekleri İstiklal Caddesi'ndeki lokantalarda bulabilisiniz. Ayrıca İstanbul'a bir seyahat yetmez, bir kaç kez gitmek gerekir."

Turizm dergisi de Ege'yi işledi

Bu arada İsveç'in turizm dergisi Resa, Türkiye'nin antik turunda, antik şehirleri ve antik yapılarıyla Ege'nin yedi incisinin mutlaka görülmesi gerektiğini belirtiyor. Yazıda, zamanının en modern şehirlerinden olan 2 bin yıllık Efes'in hala dimdik ayakta olduğu belirtilerek muhteşem bir anfi tiyatrosunun bulunduğu, ayrıca Büyük İskender'in ve Aziz Paulus, Aziz Lukas ve Aziz Johannes'in yaşadığı şehir olduğu yer aldı. Dergi, Efes'in yanı sıra Milet, Milas'taki kalıntılar, Karya medeniyetinin kültür şehri olarak Labaranda'yı da geniş olarak işledi.

Kültür ve Turizm Müşaviri Murat Koçak

Stockholm'deki Kültür ve Turizm Müşaviri Murat Koçak, İsveç'ten İstanbul'a artan ilgiyi yorumlarken İsveç'ten Türkiye'ye önemli turizm hareketinin gerçekleştiğini ve bu hareketi de büyük çapta İstanbul'un domine ettiğini, bu ülkede İstanbul'un son dönemlerin en popüler destinasyonu haline geldiğini ifade etti.

Aslında sadece İsveç'ten değil bütün dünyadan İstanbul'a büyük ilgi olduğunu vurgulayan Koçak, 2013 yılında İstanbul'u ziyaret eden yabancı turist sayısının 10 milyon 486 bin olarak gerçekleştiğini bu rakamın Türkiye'yi ziyaret eden yabancıların yüzde 30'unu oluşturduğunu söyledi. Koçak, İstanbul'a olan bu ilginin, dünyanın en çok takip edilen seyahat ve turizm web sitesi olan "Trip Advisor" tarafından gerçekleştrilen ve dünyanın her bölgesinden milyonlarca kişinin katıldığı anket sonucu "dünyanın en iyi destinasyonu" ödülüne sahip olmasını sağladığını da kaydetti.

İsveç'te İstanbul için küresel marka çalışması

Kültür ve Turizm Müşaviri Murat Koçak, iki kıtayı buluşturan özelliğiyle İstanbul'un kültür, eğlence, kongre ve alışveriş turizmi ile kültürel ve sanatsal etkinlikleri taşıdığı derin tarihi ve kültürel dokusuyla şehir turizmi alanında dünyada eşsiz bir yere sahip olduğunu da belirterek Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği ve Kültür ve Turizm Müşavirliği olarak İstanbul'un tarihsel misyonuna, kültürel ve tabii güzelliklerine paralel bir küresel marka konumlandırılması çalışmaları gerçekleştirmekte olduklarını sözlerine ekledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir