Kurban'da tatilcinin tercihi Afrika ve vizesiz ülkeler oldu

Uzun kurban bayramı tatili, yurtdışı tur operatörlerinin satışını yüzde 100 artırdı. Özellikle uzak destinasyonları tercih eden tatilciler Avrupa’dan önce Afrika turlarını doldurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Kurban bayramı tatilinin 9 gün olması, tatilcilerin Güney Afrika ve egzotik adalar gibi  uzak destinasyonlara ilgisini artırdı. Tur şirketleri, İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın diğer ülkelerine olan ilginin bu kurban bayramında da devam ettiğini ve yurtdışı turlar satışında yüzde 100’lere varan artış yaşadıklarını belirtiyor.
Euro ve dolarda görülen yükselişler ilk dönemde tur operatörlerini tedirgin etse de bu tedirginliğin satışlara yansımaması turizmcilere rahat bir nefes aldırdı. Dokuz günlük kurban bayramı tatilinde satışların son birkaç yılda görülen en iyi seviyeye ulaştığını belirten tur operatörleri, “Tatil uzun olduğu için uzak destinasyonlara ilgi arttı. İlk tükenen turlar uzak destinasyonlar oldu” görüşünde birleşiyor.

“Şimdiden yüzde 100 büyüdük”

Anı Tur Yurtdışı Oprerasyon Departmanı Temsilcisi Esra Ceren Özçelik, “Geçen yıl kurban bayramında özellikle İtalya turlarımız çok revaçtaydı ancak bu yıl Zanzibar, Güney Amerika turumuz doldu. Uzun programlar daha çok tercih ediliyor. Kurban bayramında 399 eurodan başlayıp, 2999 euroya kadar var. Satışlarımız gayet yolunda gidiyor” diye konuştu. Geçtiğimiz tatil dönemlerine göre, gözle görülür bir artış olduğunu ifade eden Özçelik, “Geçen yıl 2 bin yolcu gittiyse bu yıl gitmesi planlanan 4 bin 500 yolcu var. Bizim departmanımız için yüzde yüz büyüme söz konusu” yorumunu yaptı.  
Zanzibar’ın çok fazla bilinmemesine rağmen ilk tükenen kurban bayramı turu olduğu bilgisini veren Özçelik, “Güney Afrika satışları da gayet iyi gidiyor. Biz de grupların çoğu tükenmiş durumda. İtalya’ya şu an gitmesi planlanan 26 grubumuz var. Her grupta 45 kişi var. Özellikle İtalya destinasyonunda büyük bir yoğunluk söz konusu. Vizesiz yerlerin satışları iyi ancak vize istemeyen ülkeler için satışlar tatil yaklaştıkça artış gösterecektir” dedi.  

"Uçak sıkıntısı bile yaşanabilir"

Ekim ayının Avrupa’nın en güzel dönemlerinden biri olduğunu söyleyen ve dokuz günlük tatille birlikte yurtdışı tur satışlarının oldukça iyi gittiğini belirten Jolly Tour Yurtdışı Tur Genel Müdürü Tolga Tekin, “Hemen hemen her destinasyona talep var. Tatil uzun olduğu için daha çok haftalık ve uzun destinasyonları tercih ediyorlar. Vize almalarına gerek olmayan ve son yıllarda büyük ilgi gösterilen Balkan turları revaçta. Son birkaç yılın en iyi kurban bayramını geçiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.
“Tarifeli seferlerde hemen hemen hiç yer kalmamış durumda. Charter uçaklarla destekliyoruz. Uçak sıkıntısı bile yaşanabilir” diyerek yoğunluğa dikkat çeken belirten Jolly Tour Yurtdışı Tur Genel Müdürü Tolga Tekin sözlerini şöyle sürdürdü, “Turlarımızın yüzde 60’ına yakınını sattık. Biraz erken rezervasyonların da faydası oldu. Erken hareket eden istediği turu alabildi. Geç karar verenler açıkta kalabilir. Euro ve doların yükselmesi etki eder mi diye çekindik ama bir etkisini görmedik. 2 kişi bir tura 2 bin 600 euro verirken, şimdi 2 bin 700 euro veriyor. Zaten bankaların da taksit kampanyaları var. Şu anda çok etkilenmediğini görüyoruz.”  

Yurtdışı yaygınlaştı, tercihler değişti

Şu anda daha çok Belarus ve İtalya programlarının tercih edildiğini söyleyen Odeon Yurtdışı Tur Operatörü Buğra Yaykıran ise geçtiğimiz yıllara göre büyük bir artış yaşanmadığını kaydetti. Yaykıran konuyla ilgili, “Yurtdışında tatil yapma fikri yaygınlaştığı için artık daha önce bayram programlarına katılan yolcuların tercihleri değişiyor. Daha önceki yıllara göre Güney Afrika gibi programlar daha düşük fiyatlara satılıyor. Avrupa daha kolay gidilebilir hale geldi. Bu anlamda Afrika programları daha uzun süreli konaklama gerektirdiği için kurban bayramı döneminde uzak destinasyonlar daha çok tercih ediliyor. Şu an tercih edilen turlar da 7 gecelik, 10 gecelik turlar. Duyulmamış, yeni keşfedilmeye başlamış Sicilya ve Malta gibi satışları yükselen yerler de var” bilgisini verdi.

Ekim olmasına rağmen Güney'e de ilgi olur

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, uzun kurban bayramı tatili nedeniyle yurtdışı tercihlerinin artış gösterdiğini ifade etti. Bayındır, "Eskiden aile yanında geçirilen bayramlarda artık tatil yapmak isteniyor. 9 gün bu açıdan iyi bir süre. Ekim ayına değil de daha sıcak bir döneme denk gelseydi güney kıyılarına da ilgi artabilirdi ancak ben yine de güney kıyılarına da talep olacağını düşünüyorum" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir