Mersin'in turizmde umudu 'Çukurova destinasyonu'

İlk 5 ayda geceleme oranlarında yüzde 30’luk kayıp yaşayan Mersin, Çukurova destinasyonu ile turizm gelirlerini artıracak. ÇUKTOB Başkanı Murat Demir; Mersin, Adana ve Hatay’ı destinasyon olarak paket turlara dahil etmek için çalıştıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BELMA BAĞRIK / MERSİN

Son yıllarda turizm sektöründeki etkinliğini artıran ancak hem ulusal hem de uluslararası alanda istediği noktaya ulaşamayan Mersin, 2014 yılında bir önceki yıla oranla turist sayısında yüzde 10’luk bir artış yakaladı ve turist geceleme sayısını 422 bine çıkardı. Ancak bu yılın ilk 5 ayında yüzde 30’luk bir düşüş yaşayan Mersin’i daha iyi tanıtabilmek için yeni çalışmalar yapılıyor. Çukurova Turistik Otel İşletmecileri Birliği (ÇUKTOB) Başkanı Murat Demir, Mersin’in şu anda sektörde emekleyen bir noktada olduğunu ifade ederken, turizm pastasından daha fazla pay alması gerektiğini vurguladı. 

ÇUKTOB olarak öncelikle Çukurova’nın bir destinasyon olarak turizmindeki yerini almasını hedefl ediklerinin altını çizen Demir, “Mersin, Adana ve Hatay’ı bir bütün olarak tanıtmaya ve paket turlara dahil etmeye çalışıyoruz. Fuarlarda ve yaptığımız temaslarda bu şekilde vurgu yapıyoruz. Çukurova destinasyonu olarak turizmin tüm çeşitliliğine sahibiz. Çukurova bölgesinde yer alan Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'deki turizmciler olarak hep birlikte hareket edeceğiz. İllerin değil bölgenin turizmde kalkınması için şehrin tüm dinamikleriyle bir araya gelerek, ortak bir çalışma içerisinde turizme katkı sunmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

Yurtdışından direkt havayolu seferi konmalı 

Özellikle yurtdışından gelecek turistler için Mersin, Adana ve Hatay’ı kapsayan turlara öncülük yapmak istediklerini vurgulayan Demir, "Deniz turizmi için 2 gün Mersin’de, inanç ve kültür turizmi için Adana ve Hatay’da 2’şer gün konaklama şeklinde bir tur planı oluşturduk. Bunun için özellikle Avrupa ve Balkan ülkelerine çok daha fazla tanıtım yapılmalı. Onları getirmemizi kolaylaştıracak ulaşım sorununu çözmeliyiz. Gelmek isteyen turistin direkt havaalanına inmesi gerekiyor. İstanbul aktarmalı olduğu zaman sıkıntı yaşıyoruz. 7-8 saat sürebiliyor. Bu da turisti getirmeyi imkansızlaştırıyor. Tur operatörlerinin ilgisinden çıkıyor. Tur operatörü rantabıl olup olmadığına bakıyor. Hava alanı ve otel arasındaki mesafenin maksimum 1.5-2 saat olması gerekiyor. Ticaret odaları, belediye ve valiliklerle ile bir işbirliği yapmak istiyoruz. Hem Mersin hem Adana hem Hatay olarak bu uçak seferlerinin sağlanması gerektiğini belirtiyoruz. Bu destek verilirse tur operatörlerinin de bölgeye ilgisi artar ve direkt uçaklarla getirilebilir" diye konuştu. 

Spor tesislerimizi uluslararası alanda tanıtacağız 

Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol ise Mersin turizminin Ortadoğu ağırlıklı olarak ilerlediğini belirterek, "Ortadoğu’daki her türlü hareketlilik kenti çok etkiliyor. Suriye’deki olaylardan sonra Suriye dahil Ürdün ve Lübnan’dan turist gelmez oldu. Onun yerine Irak pazarı üzerinde çalıştık ve geçen yıl Irak'tan çok fazla turist geldi. Mersin’in özellikle Avrupa’da tanıtılması ile ilgili çalışmalarımız sürüyor. Almanya, Fransa ve İtalya’dan gelen turistler yoğunlukta. Mersin’in en büyük eksikliği yatırımların tamamlanmaması. Yatak sayımız 14 bin civarında. En büyük eksiğimiz Kazanlı Sahil Projesi ve havaalanı projelerinin tamamlanamaması. Antalya yolu çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Bütün bunlar bitince Mersin turizmde hak ettiği yere gelecek. Şu an devam eden 7-8 otel yatırımı da var. Yatırımcıların çoğu Antalya yolunun bitmesini bekliyor. Üniversite ile spor turizmi ile ilgili birlikte çalıştığımız bir proje var. ÇKA’ya destek için başvuracağız. Spor kulüplerinin buraya gelmesini ve kamplarını burada yapmasını sağlamak için tesislerimizi tanıtmak istiyoruz. Bunu uluslararası alanda yapacağız. Kitapçık çıkaracağız" dedi. 

Sahildeki otellere kış ayında, şehir içindekilere ramazan ayında eğitim vereceklerini vurgulayan İzol,"Ayrıca Erdemli’deki turizm okulu ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bu okula mutfak kurdurup hem servis hem de mutfak eğitimi vereceğiz. Kalifiye eleman yetiştireceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir