Ruslar ‘son dakika’ gelecek

Rusya’daki ekonomik krizle birlikte bu ülkeden gelen turist sayısında kan kaybı devam ederken Rusya pazarı fiyat indirim beklentisine girdi. TUROB, eylülden beri ertelenen talebin yüksek sezonda Türkiye’ye yönlenmesinin beklendiğine dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya ve BDT ülkelerinde yaşanan ekonomik kriz Türkiye için turizmde risk yaratmaya devam ediyor.  Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre yılın ilk iki ayında Rusya’dan gelen turist sayısı geçen yılın ilk iki ayına göre yüzde 26 düşüşle 92 bine geriledi. Türkiye’ye geçen yıl yaklaşık 4.5 milyon turist gönderen bu ülkeden gelen turist sayısında mart ayında da gerileme trendi sürerken, Rus tatilcilerin fiyat indirim beklentisiyle ‘son dakika’ karar verme eğiliminde olduğu belirtildi. Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından MITT Moskova Fuarı sonrasında hazırlanan raporda, Türkiye’nin turizm ve tatil denince Rusya’da akla ilk gelen ülke olması, fiyat-kalite dengesi, sektörün deneyimi, Avrupa pazarında olası talep daralması gibi nedenlerle, Eylül ayından beri ertelenen talebin sezonda Türkiye’ye yönlenme olasılığının oldukça yüksek olduğu ifade edildi.

Normalleşme iki yıl sonra

Pazarda faaliyet gösteren tur operatörlerinin otellerden sürekli indirim taleplerini yinelediklerine dikkat çekilen raporda, “Rusya pazarında 2015 ve 2016 yıllarında son dakika satışlarının sayıca artacağı, erken rezervasyonun ise indirim beklentisi içerisine sokulan müşteriler nedeniyle ancak pazarın canlanmasından sonra eski haline gelebileceği tahmin ediliyor” denildi.

Fiyat kırmaya 'hayır'     

Fiyat/kalite dengesinin sürdürülebilir turizm açısından büyük önem taşıdığını dile getirilen raporda, “Fiyatların kırılması neticesi olarak hizmet standardında gerileme, orta ve uzun vadede telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açabilecektir. Bu nedenle, hükümetimiz de dahil olmak üzere tüm sektör paydaşları olarak gelen turistin sayısından çok nitelikli olmasına odaklanmamız, gerek ülke ekonomisi gerekse sürdürülebilir turizm açısından büyük önem taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir