Turizm sektöründe yatırımlar hız kesmiyor

Yerli yabancı birçok yatırımcı İstanbul'dan Sivas'a, Diyarbakır'dan Bodrum'a 5 yıldızlı otel satın alma veya inşa etme atağına kalktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin cari açığına en etkili çözüm olarak nitelendirilen turizm sektörü, yatırımcıları cezbetmeye devam ediyor.

Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, turizm sektöründe yatırımların arttığını söyledi.  

Türkiye turizm sektöründeki ürün ve hizmet yelpazesinin çeşitlenmesiyle turizme olan yatırımların arttığını dile getiren Ersoy, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllardan günümüze dönüp artışı daha net biçimde görecek olursak 2012 yılında 282 adet yeni yatırım için teşvik alınmıştır. Bunun sağladığı yatırım tutarı 4 milyar 250 bin liranın biraz üzerindedir. Geçen yıl ise turizmin çeşitlenmesi ve turist sayısının artmasına paralel olarak yeni yatırım için teşvik alan sayısı 325'e yükseldi Bu da 4 milyar 600 bin liraya yakın bir yatırım tutarı katkısında bulunmuştur. Geçtiğimiz yıl el değiştiren tesis sayısına baktığımızda satın alma ve yatırımların da arttığını gözlemliyoruz."

Sektörde tesis el değiştirmelerinin önemli parametreler olduğunu aktaran Ersoy, "2012'de el değiştiren tesis sayısı 11 bin 564 yatak kapasiteli 16 tesisken bu sayı geçen yıl 22 bin 905 yataklı 28 tesis seviyesine çıktı" dedi.

Yatırımların artmasına paralel olarak istihdam olanaklarının da arttığını anlatan Ersoy, "Yatırımların artmasına paralel olarak istihdam gücü de kuvvetlenmiştir. 2013 yılında teşvik belgesi alan yeni yatırımlar sayesinde, kademeli olarak 2014 ve sonraki yıllar için ilave 18 bin 932 kişi daha istihdam edilmiş olacaktır. Tabii yeni yapılanmaya ve renovasyona giren tesisleri de düşündüğümüz zaman 2014 yılında tesislerin faaliyete geçmesiyle ilave istihdam sayısının da 19 bin 739'a yükselmesi beklenmektedir" diye konuştu.

"Cari açığı düşürebilir"

Turizm yatırımlarındaki artışın, geçen yıl 65 milyar 4 milyon dolar cari işlemler açığı veren Türkiye ekonomisine  doping etkisi yapacağını belirten Ersoy, "2014 yılında 3 milyon yurttaşımızın erken rezervasyon kampanyası avantajlarından yararlanarak seyahat edecekleri öngörülmektedir. İç turizmin hareketlenerek dış turizm ile birlikte ekonomimize büyük bir canlılık getirmesi, bir taraftan dış ticaret açığını diğer taraftan cari açığı kapatmada önemli rol oynamaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu.

"Turizmde 2014'ün ilk aylarında İstanbul en çok personel aranan şehir oldu"

CloudArena Kurucu Ortağı Tolga Yalçınkaya ise 2013 yılında Türkiye'yi ziyaret edenlerin sayısının 34,9 milyona ulaştığını, 2014 yılında bu rakamın daha da artmasının beklendiğini söyledi.

Yalçınkaya, "Turizm istatistiklerindeki bu önemli artış, turizm yatırımcılarına da yansıdı. Yerli yabancı birçok yatırımcı İstanbul'dan Sivas'a, Diyarbakır'dan Bodrum'a 5 yıldızlı otel satın alma veya inşa etme atağına kalktı. Bu da hem turizmde çeşitlilik hem de istihdam yarattı" bilgisini verdi.

Turizm sektöründe personel istihdamındaki artışa dikkati çeken, Yalçınkaya, "Turizm sektöründe turistik tesisler, seyahat acenteleri, yiyecek hizmetleri ve otel ekipmanları alt sektörlerinde eleman arayışı arttı. Ocak ve şubat aylarında, özellikle yaz sezonuna hazırlık yapılan turizm sektöründe istihdam önemli ölçüde arttı. Turizmde 2014'ün ilk aylarında İstanbul en çok personel aranan şehir oldu. Bunu Nevşehir takip etti" diye konuştu.

Yapılan yeni yatırımlar ve sağlanan ek istihdamla beraber turizm sektörünün yurt dışından ve yurt içinden turistleri beklediğini aktaran Yalçınkaya, şunları aktardı:

"Son 5 senedir seyahat edenlerin yaklaşık yüzde 45'i 25-34 yaş aralığında olduğu için bu trende bağlı olarak otellerde online oda satışları artıyor. Tesis seçimi yapılırken internetten araştırma ve fiyat karşılaştırması yapanların ve sosyal medyadaki yorumlara göre tesis seçimini tamamlayanların sayısı gittikçe artıyor. Web sitesi ve mobilden rezervasyon sayısı günden güne artış kaydederken, online turizm acenteleri yoluyla yapılan rezervasyon sayısı da artış gösteriyor."

[PAGE]

Erken rezervasyonlar ne durumda?

Geçen yıl erken rezervasyon kampanyalarından, bir önceki yıla göre yüzde 48 artış göstererek, 2,5 milyon tatilcinin faydalandığını anımsatan Yalçınkaya, "Ocak-şubat aylarında tüketiciler erken rezervasyon ile yüzde 50'ye varan indirimlerden yararlanabiliyorlar. Bu sene erken rezervasyonlardan yararlananların sayısının 3,1 milyona çıkması bekleniyor. Yurt içindeki turistler ağırlıklı olarak Antalya, Muğla ve İzmir'in sahillerini tercih ediyorlar" ifadelerini kullandı.

"Erken rezervasyonla günlük 350 lira yerine 200 lira ödenebiliyor"

Tatilsepeti.com Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Karayal ise, Her geçen yıl erken rezervasyon kampanyalarına daha fazla talep geldiğini, Tatilsepeti.com olarak bu yıl 200 bin kişiye tatil satma hedefleri bulunduğunu belirtti.

Karayal, şunları kaydetti:

"Kasım ayında başlayan kampanyamız avantajlı seçeneklerle devam ediyor. Geçtiğimiz yaz sezonundaki toplam rezervasyonların yüzde 45'i erken rezervasyon kampanyası ile yapılmıştı. 2014 yaz sezonunda ise bu oranın yüzde 50'ye yükseleceğini öngörüyoruz. Ayrıca, geçtiğimiz senelerdeki gibi bu yıl da en çok tercih edilen tatil lokasyonu Antalya, özellikle de Kemer.

Tatilini erken rezervasyon ile satın alan bir misafir günlük ortalama 350 TL yerine indirimler sayesinde 200 lira ödenebiliyor. Dolayısıyla, iki kişilik bir ailenin bir haftalık tatillerini erken rezervasyon döneminde satın alarak 2 bin liradan fazla tasarruf edebileceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle pek çok tatilci erken rezervasyonu tercih ediyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir