Turizmciler kongre ve toplantılar için KDV muafiyeti istedi

TÜROB Başkanı Timur Bayındır, şehir otelciliğinin en önemli geliri olan kongre ve toplantılar için KDV muafiyeti önerisinde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selenay YAĞCI

İSTANBUL - Türkiye Otelciler Birliği’nin (TÜ- ROB) aylık olarak yapılan geleneksel öğle yemeği toplantılarına uzun bir aranın ardından yeniden başlandı. Dün gerçekleştirilen toplantıya eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Başakşehir Kaymakamı Kazım Tekin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Nedret Apaydın, İBB İl Turizm Müdürü Serdar Akyurt ile Amerika, Brezilya ve Yunanistan konsolosları, TÜROB üyeleri katıldı. Toplantıda konuşan TÜROB Başkanı Timur Bayındır, şehir otelciliğinin en önemli geliri olan kongre ve toplantılar için KDV muafiyeti önerisinde bulundu. Kongre turizmi için verilen teklifl erde tercih edilebilir olmak için, Türkiye’nin bu şartlarda ihtiyaç duyduğu en önemli farklılığın KDV muafiyeti uygulaması olarak öne çıktığını söyleyen Bayındır, “Bu yönde ülkemizde bir düzenleme ve çalışma bulunmuyor. Kongre turizmi için ülkemize gelmesi talep edilen dernek/şirket veya kurumların, kongre harcamalarının KDV’den muaf olması tercih sebebi olmaktadır. Türkiye bu yönde yaşanan daralmayı 2017-2019 dönemi için KDV muafiyeti uygulaması ile aşabilir” dedi.

Rusya çare olmayacak

Türkiye’nin normal şartlarda Rusya’dan yaklaşık, 4 milyon turist ağırladığını, ancak Avrupa’dan gelen turist sayısının 25 milyon civarında olduğunu söyleyen Bayındır, “Rusya ile işlerin düzelmesi de tam anlamıyla çare olmayacak. Çünkü Rus turistlerin tatillerini geçirdikleri yer Türkiye’nin güney sahilleri. Şehir otellerine çok fazla bir etkisi olmuyor. Bu otellerin asıl müşterisi kongre turizmine gelenler” dedi.

Turizmciler için 2012’nin en son iyi yıl olduğunu belirten Bayındır, bugün için asıl tehlikelerinden biri de ortalama oda fiyatlarındaki düşüş olduğunu, oda gelirlerinin yüzde 40’ı aşan düşüşler ile 40 euronun altına indiğini söyledi.

TÜROB’un çözüm önerileri

• Mevcut borç stoku ve sermaye akışının normale dönmesinin sağlanması amacı ile düşük faizli ve uzun vadeli işletme kredileri kullandırılmalı.

• SGK ve muhtasar ödemeleri 1 Ocak 2018 tarihine kadar faizsiz olarak ertelenmeli.

• Çalışanların SGK işveren payının yüzde 50’si Hazine veya İŞKUR tarafından karşılanmalı.

• Kültür ve Turizm Bakanlığı Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na alınmalı.

• Turist başı teşvikler, yurtdışında doğrudan turistlere satış yapılan ülkedeki seyahat acentesine yapılmalı ve tüm yurdu kapsamalı.

Bu konularda ilginizi çekebilir