Turizmciye de yeşil pasaport

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizmcilere yeşil pasaport verilmesi için çalışma başlattıklarını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Canan SAKARYA

ANKARA - Meclis Plan Bütçe Komisyonunda Bakanlığı’nın 2017 Bütçesini sunarak milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 2016 yılında turizm sektörüne yönelik uygulanan acil eylem planının devamı niteliğinde bir dizi çalışma içinde olduklarını belirtti. Turizm sektöründe çalışan ve belirli rakamın üzerinde ülkemize gelir sağlayan turizm yatırımcılarına yeşil pasaport verilmesi amacıyla gerekli girişimlere başladıklarını belirten Avcı, "Desteğin kapsamının genişletilmesi, turizm sektörüne sağlanan teşviklerin sürdürülebilir uygulamalar hâline gelmesi amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Desteklerden deniz turizmi tesislerinin de yararlanmasını amaçlıyoruz" dedi. Bakan Avcı, yurtdışından uçakla turist getirenlere yönelik yakıt desteği kapsamında 66 acenteye 4 bin 917 uçuş için 30 milyon 84 bin dolar ödeme yapıldığını açıkladı.

Avcı, turizm sektöründe yaşanan ekonomik daralma nedeniyle teminat yetersizliği olan A grubu seyahat acentelerinin finansmana erişimini kolaylaştırmak amacıyla Azerbaycan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Türkmenistan, Belçika, Ukrayna, Almanya, Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İsveç, İsviçre, İtalya, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Macaristan, Norveç, Bulgaristan ve Romanya’dan kredi başvuru tarihinden bir önceki yıl, en az 400 bin turist getiren A grubu seyahat acentelerine kredi garanti fonu kefalet desteğiyle 100 milyon liraya kadar kredi kullanma imkanı sağlandığını kaydetti.

2016 yılında 7’si büyük, 77’si kamu özel sektör işbirliğinde, 34’ü yurtdışı temsilcilikler aracılığıyla 57 ülkede toplam 118 turizm ihtisas fuarına katılım sağlandığını kaydeden Avcı, 2017 yılında 7’si büyük, 75’i kamu özel sektör işbirliğinde, 30’u yurtdışında, 112 turizm ihtisas fuarına katılım olacağını söyledi.

Kış turizmi eylem planı hazırlanıyor

Kış sporları turizminin geliştirilmesi amacıyla ilan edilen toplam 28 Turizm Merkezi-Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesinin 23’ünün planlarının tamamlandığını ve yaklaşık 80 bin yatak kapasitesine ulaşılmasının hedefl endiğini belirten Avcı, Kış Turizmi Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlandığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir