Türk turizmciler kara kıtada yatırım yapmanın peşinde

Son yıllarda en çok yatırım alan bölgelerden biri olan sahra altı Afrika, Türk turizm sektörünü de hareketlendirdi. Pronto Tour, Zanzibar'da, geçtiğimiz yıl aldığı arsayı otel yatırımıyla değerlendirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Afrika, tüm dünyanın krizde olduğu dönemde yatırım ortamındaki elverişlilik ve doğal kaynaklarıyla en çok dikkat çeken pazarlardan biri haline geldi. Başta Çin olmak üzere, çok sayıda uluslararası yatırımcının uğrak yeri olmaya başlayan Afrika, artık Türk turizmcilerin ajandasında da üst sıralarda yer alıyor. Turizm şirketi Pronto Tour, Tanzanya'da Zanzibar adasında geçtiğimiz yıl aldığı arazinin üzerine bir yıl içinde bir otel inşa edecek. Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran konuyla ilgili, "Bu arazi üzerinde bir resort otel planlıyoruz. Maldivler gibi bir yer. Zanzibar'da doğal Afrika'yı yaşıyorsunuz. En büyük artısı bu. Aynı zamanda Freddy Mercury'nin adası Zanzibar. Villa tarzı bir yapı olacak" bilgisini verdi.  

Onaran'ın Afrika değerlendirmeleri de oldukça dikkat çekici. Önümüzdeki 10 yıl içinde dünya ticaretinde çok fazla pay alacağının artık bilinen bir gerçek olduğunu vurgulayan Onaran, hatta Avrupa'yı da geride bırakacağını ifade etti. "Afrika bunu ciddi şekilde ispatlayacağını da gösteriyor. Orada artık oturmaya başlayan bir yapı var. Biz de biraz daha tanımaya başladık, ulaşım olanakları arttı. THY artık orada 30 noktaya gidiyor. Haftalık inişleri bir ya da ikiyken, onlara yükseldi" diyen Onaran, THY'nin de bu gelişimi yakaladığının altını çizdi.

THY ilk seferlerde turizmcileri götürüyor

TUROB Başkanı Timur Bayındır da Onaran gibi THY'nin hem durumu avantaj çevirdiğini hem de Türk işadamlarına olumlu katkılar sağladığını ifade etti. Bayındır, "THY çok hızlı bir giriş yaptı Afrika'ya. Yakında Air France'ı da geçecek gibi duruyor. Onlara, 'İlk seferler de bizi de götürmeniz lazım. Gidelim ki potansiyeli görelim, ona göre bir rapor hazırlayalım' dedik ve sağ olsun bizi kırmadılar. İlk seferler de bizim de bilgilendirme yapmamız için bizi götürüyorlar. Tavsiye ettiğimiz yerler, şimdi THY'nin en karlı hatlarından biri" yorumunu yaptı.

Afrikalı turizmciler Türkiye'yi keşfe geliyor

Afrika açılımını TUROB ekseninde değerlendiren Bayındır, kendilerinin de önümüzdeki günlerde Afrika'dan gelecek bir kafileyi ağırlayacaklarını söyledi. İkili ilişkileri geliştirmek adına yapılan 'git-gel'lerin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Bayındır, "Afrika'da bir otel yatırımı yapılması da şaşırtıcı değil, Afrika çok iyi bir potansiyel. Böyle örneklere önümüzdeki günlerde de rastlayabiliriz. Biz de 15-20 gün içinde özel, Afrika'dan bir seyahat acentası grubu getiriyoruz. Türkiye'yi tanıtmak için… Arada bir gel-git başlarsa tüm bu işler de hızlanacak. Afrika sadece fakir insanlardan oluşmuyor. Bir de 'creme de la creme' dediğimiz bir tabakası var. Bu insanlar da gelip gitmeye başladıkça bu yatırımlar da hızlanacaktır" dedi.

Afrika'da Türk restoranı zebra eti satıyor

TUROB Başkanı Timur Bayındır, Güney Afrika'da Türkler'in açtığı restoranlar olduğunu söyleyerek, "Bir Türk kardeşimiz çok şık bir et restoranı açtı. Maymun etinden zebra etine kadar her çeşit et var. Böyle ilginç yatırımlarımız var… Oraya gidenler, 'biz burada niye bir şey yapmıyoruz?' diyecekler. Yeter ki gitsinler. Bir dönem aynı şey  Romanya için de söz konusuydu. Romanya'da da Türkler yatırım yaptılar, şimdi çok da memnunlar" diye konuştu.

Kalifiye eleman sorunu en büyük handikap

Yakın vadede Afrika bölgesinin önemli handikapları olduğunu savunan Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy, bu noktada kalifiye eleman ve ulaşım sorununu gösterdi. Bu anlamda Ersoy'a göre Antalya'ya yatırım yapmak, Afrika'ya yatırım yapmaktan çok daha anlamlı.  Ersoy, "Tanzanya'da örneğin 12 aylık bir turizm sezonun varlığından söz edebiliriz, bu bir avantajdır ancak oraya da şu an ulaşım yok. Orada yaptığınız yatırımın geri dönüşünü almanızın garantisi yok. Bölge bir Antalya değil" diye konuştu.  

Afrika'da yatırım yapmak hem kolay hem zor

*THY'nin sahra altı Afrika'ya yaptığı uçuşlar işadamları için büyük destek sağlıyor. Farklı destinasyonların eklenmesi ve uçuş sayılarının artması yatırımların hızlanması için en önemli etkenlerin başında olarak gösteriliyor.
*Turizmciler için Tanzanya henüz bilinmeyen ama oldukça değerli bir ülke. Tanzanya'da son 50 yıldır herhangi bir krizin yaşanmaması işadamlarında, "Kendi ülkemizle kıyaslandığında bile daha güvenilir bir yer" algısını uyandırıyor.
*Afrika'nın her yerinde yatırım yapmak kolay değil. Örneğin Tunus'ta sendikalardan dolayı işçi çalıştırmak yatırım kararlarını etkileyebiliyor.
*Ödeme koşulları yüzünden yatırımlarını askıya alan firmalar da var. Afrikalılar genellikle ödemeyi nakit almak istiyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir