Türkiye İran turizm pazarında yeniden yükseliyor

Yılın ilk yarısında İran'dan Türkiye'ye gelen turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 750 bine ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Yılın ilk yarısında İran'dan Türkiye'ye gelen kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 arttı. 

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin turizmde hızlı yükselen pazarlarından olan İran, 2010 ve 2011'deki düşüşün ardından yeniden yükselişe geçti.  

İran'dan Türkiye'ye seyahat amaçlı gelişlerde 2011'de ekonomik kriz ve buna bağlı olarak döviz fiyatlarındaki artışın da etkisiyle kırılma yaşanmıştı. İran'dan gelen ziyaretçi sayısı bu dönemde iki milyona kadar çıkmış ancak krizin etkisiyle önemli oranda düşmüştü.  

İran pazarının yeniden toparlanması ise Türkiye'ye gelen turist sayısına yansıdı. Hızla yükselişe geçen İran pazarından yılın ilk yarısında Türkiye'ye gelen İranlı sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41 artışla 750 bin kişiye ulaşarak 2012 ve 2013 rakamlarını geride bıraktı. 

Bu yılın ocak-temmuz döneminde İran'dan Antalya'ya gelenlerin sayısı ise geçen yıl gelenlerin toplamının iki katı oldu. Geçen yıl Antalya'ya İran'dan gelenlerin toplamı 36 bin kişi iken bu yılın ocak-temmuz döneminde gelenler geçen yılın iki katını aşarak 80 bine ulaştı. 

İran'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı 1.8 milyona ulaşırken Türkiye'den İran'a gidenlerin sayısı ise yaklaşık 80 bin kişi oldu. 

Alışveriş ve tatil için geliyorlar 

İran'dan Türkiye'ye gelenler arasında başka ülkelere gidiş için transit amaçlı olanlar da var. Türkiye, yurt dışına çıkışlarda İranlılar için Dubai ve Malezya'dan sonra en çok tercih edilen 3. ülke. İranlıların Türkiye'yi tercih nedeni ise alışveriş ve tatil. 

Alışveriş amaçlı gelenlerin tercihi çoğunlukla İstanbul oluyor. Tatil amaçlı gelenler ise daha önce ağırlıklı olarak Antalya'yı tercih ederken son dönemde Bodrum ve Marmaris'e de gitmeye başladı.  

İranlının tatil gözdesi Antalya, Bodrum ve Marmaris 

İran'dan gelişlerde hem karayolu hem de havayolunun kullanan İranlılar, tatil amaçlı gelişlerin büyük bölümünü havayoluyla yapıyor.  

Aynı zamanda İranlı seyahat acenteleri için de Türkiye önemli bir destinasyon olarak öne çıkıyor. İran'da Türkiye'nin kullanabileceği ciddi bir potansiyel var. Bunu hem İran hem Türkiye tarafı biliyor. Bunun için de pazar potansiyelinin harekete geçirilerek geliştirilmesi konusunda iki taraf ta çalışıyor. Türkiye'de özellikle Antalya'da İran pazarıyla çalışmaya başlayan tur operatörü ve otel sayısı artıyor. 

İran tarafından gruplar halinde seyahat acenteleri Antalya'yı ziyaret edip otelleri gezerken Türkiye'den de otel ve seyahat acenteleri İran'daki turizm fuarlarına katılıyor.  

İranlı seyahat acenteleri Türkiye'de Antalya'nın yanı sıra, Bodrum, Marmaris ve Kuşadası'nı da programlarına almaya başladı. Gelen turizmciler otellerin yanı sıra alışveriş merkezleri ve eğlence yerleriyle de görüşmeler yapıyor. 

İran, Mısır'ın da hedefinde 

Öte yandan Mısır da İran pazarıyla ilgilenmeye başladı. "Arap Baharı"yla başlayan olayların ardından turizmde ağır kayıplar veren Mısır, bu alandaki kayıpları telafi etmek için yürüttüğü çalışmalar kapsamında İranlı turistleri çekmek için bir proje hazırladı. 

Mısır Turizm Bakanlığının dışişleri bakanlıkları ile güvenlik kurumlarının koordinasyonunda yürüttüğü projeyle İran'dan ülkeye yılda 500 bin turist çekilmesi 

Bu konularda ilginizi çekebilir