Türkiye İran'ı yakın markaja alıyor

Türkiye'ye en fazla turist gönderen yedinci ülke konumundaki İran için tanıtım atağı başlatan TUROB, İranlı turizmcileri İstanbul'da ağırlamaya hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, İran'ın, turizmde kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirterek, bir dönem bu ülkeden gelen turist sayısının 2 milyona dayandığını ifade etti. 

TUROB'dan yapılan yazılı açıklamada, içinde bulunduğu sıkıntılı günleri aşmaya çalışan turizmcilerin, yeni pazar arayışlarıyla mevcutları büyütme yönündeki adımlarını hızlandırdığı aktarıldı.

İran'a yönelik uluslararası ambargonun kalkmasının turizm ilişkilerine olumlu yansımasının beklendiği, bu kapsamda birliğin İranlı turizmcileri İstanbul'da ağırlayacağı kaydedilen açıklamada, şu değerlendirmeye yer verildi:

"TUROB, şubat ayında Tahran'da düzenlenecek TITE Turizm Fuarı'na Türkiye olarak geniş katılım olması yönünde de çalışma başlattı. İçinde bulunduğu sıkıntılı günleri aşmaya çalışan Türk turizmciler, yeni pazar arayışlarının yanı sıra mevcut pazarlarını büyütme yönündeki adımlarını hızlandırdı. Rusya ile yaşanan sıkıntılar Türkiye'nin en büyük ikinci pazarı konumundaki bu ülkeden turist trafiğine darbe vururken, Sultanahmet saldırısının en büyük turizm pazarımız Almanya'yı da olumsuz etkileme ihtimaline karşı turizmciler harekete geçti. TUROB, bu iki büyük pazarda yaşanabilecek kayıpları kısmen telafi edebilmek için İran'ı yakın markaja alıyor. Bu kapsamda TUROB, Türkiye'ye en fazla turist gönderen yedinci ülke konumundaki İran'da tanıtım atağına kalkıyor. Özellikle İran'a yönelik uluslararası ticaret ambargosunun resmen kaldırılması bu girişimde itici güç olurken, TUROB bu gelişmenin Türk turizmi için olumlu bir etki yaratacağını öngörüyor." 

İran'a yönelik tanıtım atağının ilk adımında İranlı turizmcilerin ağırlanacağı,Tahran, İsfahan, Tebriz'in de aralarında olduğu 7 şehirden 50 seyahat acente ve tur operatörünün İstanbul'a geleceği belirtilen açıklamada, "TUROB ve Türk Hava Yolları iş birliği ile hayata geçirilecek olan organizasyonun olumlu sonuçlarının İran'ın en büyük bayramı olan nevruz döneminde yani mart ayında alınması bekleniyor" ifadelerine yer verildi.

İstanbul destinasyonun pazarlanmasına ve İranlı turist sayısının arttırılmasını hedefleyen söz konusu seyahat programı kapsamında, şehrin turizm ürünlerinin İranlı turizmcilere tanıtılacağı belirtildi.

"İran, bizim için çok önemli bir pazar"

Açıklamada görüşlerine yer verilen TUROB Başkanı Timur Bayındır, birliğin, yeni pazar arayışlarıyla mevcut olanları güçlendirme çalışmalarına hızla devam ettiğini ifade etti.

Avrupa'nın yanı sıra İran pazarına yönelik hızlı ve etkili bir tanıtımın Rusya'dan kaynaklanan kayıpları kısmen de olsa telafi edebileceğini vurgulayan Bayındır, "Bize en fazla turist gönderen ülkelerden biri de İran. Ancak burada dikkat edilmesi gereken husus, İran ile Rusya'nın bölgede aynı doğrultuda politika yürütüyor olması. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

İran'a yönelik uluslararası ambargonun sona ermesinin, birçok alanda olduğu gibi turizmde de ilişkilerin normalleştirilmesini sağlayacağını, bunun iki ülke arasındaki turizm ilişkilerine olumlu yansımasını beklediklerini aktaran Bayındır, şunları kaydetti:

"İran, turizmde bizim için çok önemli bir pazar. Bir dönem bu ülkeden gelen turist sayısı 2 milyona dayanmıştı. Bu kapsamda, 2010 yılında 1 milyon 885 bin İranlı turist ağırladık. 2012'de bu rakam 1 milyon 186 bine geriledi. Bunda ülkesinden pek turist çıkışı istemeyen İran'ın da etkisi var. Şimdi yeniden yükseltmenin yollarını arıyoruz. 2013'te 1 milyon 196 bin, geçen sene ise 1 milyon 590 bin İranlı turist geldi. Yani son iki yıldır yeniden yükselme eğiliminde. 2014'teki yüzde 32'lik yükselme dikkat çekici. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, bu yıl ocak-kasım döneminde Türkiye'ye gelen turist sayısı yüzde 1,3 oranında azaldı ancak İran pazarında yükselme var. İran'dan 1 milyon 591 bin turist geldi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 6,3'lük yükselme gerçekleşti. İranlılar, alışveriş turizminde de ülkeye en fazla gelir bırakan turist grupları arasında yer alıyor. İstatistiklere göre, Türkiye'de yaptığı alışveriş sonrasında en fazla vergi iadesini İranlılar alıyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir