Türkiye'deki gerginlik İspanya'ya yaradı

Sınır bölgelerinde ve içeride yaşanan gerginlikler en çok İspanya'ya yaradı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sınır bölgelerinin yanında, içeride yaşanan gerginliklerin Türkiye turizmine getirdiği negatif etkilerden en çok İspanya'nın yararlandığı ortaya çıktı.

Özellikle İngiliz, Alman ve Fransız turistin akınına uğrayan İspanyol sahilleri tarihinin en parlak günlerini yaşıyor. İspanya hem turist sayısında hem de gelirde rekor üzerine rekor kırıyor.

İspanya'ya gelen yabancı turistlerin 2015 yılının ilk 6 ayında yaptığı harcamalar 28 milyar euro'yu aştı. Harcamada İngiliz vatandaşları başı çekerken onu Almanlar ve Fransızlar izledi.

İspanya Sanayi Enerji ve Turizm Bakanlığı tarafindan yapılan açıklamada, İspanya'ya gelen yabancı turistlerin yaptıkları harcamalar 2015 yılının ilk altı ayına kıyasla yüzde 7,4 artarak 28,3 milyar euro oldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, Rusya krizinin yanı sıra, IŞİD saldırıları nedeniyle özellikle sınır bölgelerinde yaşanan gerginlikler, Türkiye'nin turizm verilerine de yansımaya başladı. Bakanlığı'n internet sitesinde bugün yayınlanan verilere göre, Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı Haziran'da yüzde 4.89 düşüşle 4.12 milyon kişiye yılın ilk yarısında da yüzde 2.25 azalmayla 14.89 milyon kişiye düştü.

İspanyol Bakanlık, 2015 yılının ilk altı ayında en fazla harcamayı 5.7 milyar euro ile İngilizler, 4.4 milyar euro ile Almanlar ve 2.7 milyar euro ile de Fransızlar'ın gerçekleştirdiğini duyurdu.

Yabancı turistlerce en fazla harcama yapılan bölgeler ise değişmedi. Katalonya 6.4 milyar euro ile ilk sırayı alırken, Kanarya Adaları 6.2 milyar euro ile ikinci ve Endülüs 4.4 milyar euro ile üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıla göre en fazla harcama artışı ise yüzde 11.4 ile başkent Madrid'de gerçekleşti.

Türkiye, Mısır ve Tunus etkiledi

Bakanlık yetkilileri bu artışdaki en önemli faktörün Türkiye, Mısır ve Tunus'da yaşanan siyasi belirsizliklerin olduğuna dikkat çekti. Turistlerin tatil için istikrarlı ve huzurlu yerler aradıklarına işaret eden yetkililer İspanya'nın bu bağlamda tam bir ideal ülke olduğunu savundular.

Bu arada İspanya'ya gelen Çin turisti sayısındada önemli artışlar keydedildiği vurgulandı. Rusya'daki belirsizlikten İspanya'ya gelen Rus sayısında önemli bir azalma yaşandiği ve Rusların yerini Çinlilerin yer aldığı hatırlatıldı. 2014 yılında İspanya'ya gelen Çinlilerin 287.844 bin olduğu ve bu rakamın 2015 yılında 500 bini aşması bekleniyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir