Türkiye'nin tatili az

İSMMMO'nun raporuna göre Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında yılda ortalama 25 ile tatil günü az olan 3. ülke durumunda.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) "Türkiye'de Tatil ve Çalışma İstatistikleri" raporuna göre, 34 OECD ülkesi arasında yılda ortalama 25 gün ile tatil günü az olan 3. ülke Türkiye oldu. 

İSMMMO açıklamasına göre, OECD ülkelerinin, resmi tatiller ve yıllık ücretli izin günleri verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre sıralamada en çok tatil hakkı olan birinci ülke 38 gün ile Malta olurken Fransa ve Slovenya ise 36'şar gün ile ikinci ve üçüncü sırayı paylaştı. 

"Türkiye'de kimler tatil yapıyor-", "Tatilimizi nerede, ne kadar süre ile geçiriyoruz-", "Tatil için ne kadar bütçe ayırıyoruz-" gibi sorulara da yanıt verilen Working Time Around The World ile Uluslararası Çalışma Örgütü verilerinden de yararlanılan "Türkiye'de Tatil ve Çalışma İstatistikleri" adlı raporda, Japonya'da tatillerin sayısı Türkiye ile eşit durumda. 

Raporu değerlendiren İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, toplamda 16 milyar 725 milyon düzeyinde büyük bir bütçeye sahip olan yurt içi turizmin ciddi büyüme olanaklarına sahip olduğunu belirtti. Bu anlamda tatil gün sayısının önemine dikkati çeken Arıkan, resmi tatiller açısından Türkiye'nin 34 ülke arasında 11 gün ile en çok resmi iznin olduğu 5 ülkeden biri olduğunu ancak buna, ücretli izin hakkı eklendiğinde Türkiye'nin gerilere düştüğünü ifade etti. 

Arıkan, "Son beş yılda tatil yapabilenlerin sayısı 2 milyona yakın artış göstermiş. Hane halkı gelirlerinin yükselmesi ve dar gelirlilerde oranların pozitif olarak değiştirilmesi için herkese sorumluluk düşüyor" diye konuştu. 

Hangi ülkede tatil hakkı ne kadar?

Bu arada rapora göre ücretli izin hakkı ve resmi tatiller toplamı hesap edildiğinde Türkiye'de yılda toplam 25 gün tatil günü bulunuyor. Kanada ve Güney Kore ise Türkiye'den daha az tatil yapan ülkeler konumunda. 

Ülkeler ve tatil günleri sayılarını görmek için tıklayın

Resmi tatil özelinde 16 gün ile Slovenya en çok tatil yapan ülke. Slovenya'yı, 15'er günle Kıbrıs ve Japonya izliyor. Türkiye de 8 ülkeden sonra 11 gün ile en çok resmi izinin olduğu 5 ülkeden biri. Diğer ülkeler Fransa, İspanya, Polonya ve Letonya. En az resmi tatil yapan ülke ise 6 gün ile Macaristan, bu ülkeyi 7 gün ile Romanya takip ediyor. 

 

Raporda ülkelerin yıllık ücretli izin hakları da karşılaştırıldı. En düşük minimum yıllık ücretli izin süresi Güney Kore, Kanada ve Japonya'dan sonra Türkiye'de iken en yüksek minimum ücretli izin süresi 25 gün ile Fransa, Lüksemburg, Avusturya, İsveç ve Danimarka olarak belirlendi. Avrupa Birliği üyeleri arasında 20 günden daha az ücretli izin hakkının olduğu ülke bulunmuyor. 
Malta, Slovenya, Fransa ve Lüksemburg vatandaşları en çok tatil yapanlar; Kanada, Güney Kore, Japonya, Türkiye ve Macaristan'da yaşayanlar ise en az tatil yapanlar oldu. 

Tatil istisna, akraba ziyareti kural

Raporda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yurtiçi Turizm İstatistikleri ve TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Sistemi verileri üzerinden yararlanılarak yapılan hesaplamalara göre "seyahat" verileri de dikkat çekti. 75 milyon 627 bin nüfusa sahip Türkiye'de, 2012 yılının tamamında 69 milyon 922 bin seyahat gerçekleştirildi. 
2012 yılında her 100 kişiye 92 seyahat düşerken bu seyahatlerin sadece yüzde 17'si gezi, eğlence ve tatil için yapıldı. Bu seyahatlerde kişi başına yaklaşık 10 gece konaklanıldı. "Yakınları ziyaret" yüzde 59 ile en fazla seyahat nedeni arasında gösterildi. 
Bu seyahatlerde ortalama 9 gün misafirlik yapıldı. Sağlık için yapılan seyahatte toplam içinde yüzde 6 oranı ile önemli bir yer tutarken toplantı, kurs, konferans, seminer gibi etkinliklerin payı ise yüzde 1 düzeyinde kaldı. 

Seyahatte akraba, eş, dost evi önemli

Seyahatlerde ise en sık konaklanılan yer akraba ve arkadaşların evi olarak belirlendi. Seyahate çıkanların yüzde 72'si akraba ve arkadaşlarının yanında kalmayı tercih etti. Otelde konaklayanların oranı sadece yüzde 5'te kaldı. Otelde yaklaşık 4 gün, akraba, arkadaş evinde 8 gün kalınıyor. 
Ortalama bir seyahatin maliyeti kişi başına 258 lira olmasına rağmen gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatlerde bu rakam 438 liraya çıkıyor. Akraba ve arkadaş ziyaretinde seyahat başına maliyet 197 lira iken ortalama kalma süresi 9 gün hesaplandığında akraba ve arkadaş ziyareti, gezi, eğlence ve tatil maliyetinin yarısından az olarak belirlendi. 

Hediyelik eşya ve giyecek bütçeyi zorluyor

Seyahatlerde en büyük harcama kalemi seyahat başına bir kişi için 83 lira ile ulaşım olurken bunu 75 lira ile yeme içme, 34 lira ile hediyelik eşya ve giyecek takip ediyor. Arkadaş ve akraba sayesinde konaklama masrafı seyahat başına 22 liraya düşüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir