‘Türkiye’de 1.1 milyon kadına doğrudan istihdam sağlanıyor’

Yıllık cirosu 1.2 milyar lirayı aşan doğrudan satış sektöründe, Türkiye’de faaliyet gösteren 1.5 milyon serbest girişimcinin 1 milyon 150 binini kadınlar oluşturuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YEŞİM ARDIÇ - BESTE GÜÇER

İSTANBUL - Türkiye’de 1.5 milyon serbest girişimcinin faaliyet gösterdiği doğrudan satış sektörü, İstanbul’da düzenlenen 1. Doğrudan Satış Konferansı’nda tüm yönleriyle ele alındı. Doğrudan Satış Derneği’nce (DSD) düzenlenen konfaransta konuşan Dernek Başkanı Ozan Özsavaşçı, yıllık cirosu 1.2 milyar lirayı aşan doğrudan satış sektöründe, gelir elde eden 1.5 milyon kişinin yaklaşık yüzde 80’ini kadınların oluşturduğunu, çalışanların da satış elemanı değil, serbest girişimci olduğunu söyledi.

Dünya Doğrudan Satış Federasyonu’nun 2015 verilerine göre, sektörün, 204 milyon insana ek gelir ya da kendi işini kurma fırsatı sağladığını belirten Özsavaşçı, ev kadınlarından gençlere, öğrencilerden emeklilere kadar farkı yaş ve cinsiyette olan insanların sektörde bir arada, keyifl e çalıştığını söyledi. Özsavaşçı, esnek çalışma saatleri, sosyalleşme ve kazanç seviyesinin doğrudan satışı cazip kılan noktalar olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin global doğrudan satış pastasından aldığı payın her geçen yıl artacağını belirten Özsavaşçı, insanların dernek üyesi olan firmalara gönül rahatlığı ile güvenebileceklerini kaydetti.

Avrupa Doğrudan Satış Dernekleri Federasyonu (SELDIA) Başkanı Dr. Thomas Stoffmehl de federasyonun görevinin hem girişimcinin hem de tüketicinin güvenini sağlamak olduğunu, Avrupa’da Y ve Z kuşağı için doğrudan satış sektörünün gelecekte de önünün açık olduğunu söyledi. Bu konuda Türkiye’nin de önemli bir pazar olduğunu belirten Stoffmehl, aynı zamanda gösterdiği hızlı gelişim ve potansiyele dikkat çekerken, sektörün Avrupa’daki büyüklüğünün 32 milyar euroya ulaştığı bilgisini verdi.

Kamu istihdamının yarısı kadar istihdam sağlıyor

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ilk oturum DSD tarafından sosyal medya platformu Facebook’tan canlı olarak yayınlandı. Panelin moderatörü Hakan Akbaş, ekonominin biraz daha zorlaştığı bu dönemde aileler için doğrudan satış sektörünün önemli rol oynadığını kaydetti. Ramazan Ersoy ise “3 milyon devlette çalışan varsa yarısı kadar da doğrudan satış sektörü çalışanı var” diyerek doğrudan satış sektörüne gösterilen ilgiyi anlattı.

‘Satış elemanı değil serbest girişimci’

Panel konuşmacılarından Forever Living Türkiye Genel Müdürü İlker İşmen doğrudan satış sektöründe çalışanların girişimci olduğuna dikkat çekerek, “Doğrudan satış sektöründe çalışan arkadaşlarımızı serbest girişimci olarak kabul ediyoruz. Satış elemanı demek kavram karmaşası oluyor. Bu sektörde kimse kimsenin elemanı değil, patron yok, şu saatte çalışma zorunluluğu yok” diye belirtti.

DSD Genel Sekreteri Samet Serttaş ise sektöre getirilen yasal düzenlemelerle doğrudan satışın, piramit satışla ayrıldığını bildirdi. Yeni dönemde ürünle bağdaşmayan ücretin istenemeyeceğinin hükme bağlandığını anlatan Serttaş, yine de bir çok dolandırıcılık olayına rastlandığını kaydetti. Samet Serttaş, bunun önüne geçilebilmesi adına Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kimlik belgelerinin düzenlenebileceğini dile getirdi.

“Y kuşağı için ideal"

Panelin 2. bölümünde söz alan Amway Türkiye Genel Müdürü Tayfun Ergün de Türkiye’nin girişimcilik ruhu endeksinde yüzde 44 ile Avrupa’dan yüksek, dünya ortalamasından da 1 puan düşük olduğunu söyledi. Huncalife Pazarlama Direktörü Ahmet Koçak ise “Y kuşağı 09.00 - 18.00 mesai sevmeyen, özgür ruhlu, CEO veya patron olmak isteyen bir kuşak. Dolayısıyla doğrudan satış, Y kuşağı için biçilmiş bir kaftan” dedi.

“Kadınlar ekonomiye katıldıkça zenginlik yüzde 30 artacak”

Kadın girişimciliğinin ele alındığı panelde konuşan KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da kadınların ekonomiye dahil olması halinde yüzde 30 daha zengin olacağımızı söyledi. Oktar, “Bir erkek üniversiteden mezun olduğunda çocuklarının üniversite okuma oranı yüzde 50. Bir kadın üniversiteden mezunsa çocuklarının üniversite okuma oranı yüzde 100” diyerek kadının önemini vurguladı. Oriflame Türkiye Genel Müdürü Johan Larsson ise Türkiye’deki kadınların çok güçlü olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki kadınlar yaparız diyorlarsa yapıyorlar” diye konuştu. AVON Türkiye Genel Müdürü Orkun Gül de sahada eşlerinden gizli olarak işe başlayan kadınlar olduğuna işaret ederek, “Ben doğrudan satış sektörünün kadının ekonomideki yerinde bir lokomotif olacağına inanıyorum” diye konuştu.