'1,8 milyarlık yatırım 20 milyar olarak dönecek'

HSBC Türkiye Genel Müdürü Spurling: "İstanbul uluslararası finans merkezi olma yolunda hızla gelişti, muazzam potansiyeli var. 1,8 milyar dolarlık yatırımla, 20 milyar dolar getiriyi geri alacağını hesapladık"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME




İSTANBUL  - HSBC Türkiye Genel Müdürü Martin Spurling İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma yolunda hızla geliştiğini ve muazzam potansiyeli olduğunu belirterek, "1,8 milyar dolarlık yatırımla, 20 milyar dolar getiriyi geri alacağını hesapladık" dedi.

Spurling, Okan Üniversitesi'nce düzenlenen "İstanbul'un finans merkezi olma yolunda hedefler ve stratejiler" konulu Uluslararası İstanbul Finans Kongresi'nde yaptığı konuşmada, İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmak için açıklık, uluslararası bir bakış açısına sahip ama yerel yetenekleri olan insanlar ile uygun bir iş ortamını hedeflemesi gerektiğini ifade ederek, "İstanbul'un uluslararası finans merkezi olmasında bu 3 nokta kilit rol oynuyor" dedi.

Londra'nın açıklık üzerinden geliştiğini, zenginliğini açıklığına ve uluslararası olmasına borçlu olduğunu anlatan Spurling, İstanbul'un da şimdiden açık olmaya doğru yüzünü çevirdiğini, 9 yıl önce bankaların yüzde 33'ü ya tamamen ya da kısmen yabancı sermayenin elinde iken, şimdi bu oranın yüzde 52 olduğunu söyledi. Spurling, bu bankalar arasında batı bankalarının da bir şeyler öğreneceği kadar mükemmel çalışan Türk bankaları olduğunu, bu bankaların uluslararası karakterde olması gerektiğini kaydetti. Son dönemde sigorta, faktoring menkul kıymetler ve diğer finans alanlarında da gelişme olduğunu, bu tür gelişmelerin İstanbul'u yukarı doğru taşıyacağını anlatan Spurling, İstanbul'un finans merkezi olmasında uygun vergi kurallarının da önemli olduğunu söyledi.

"20 milyar dolar olarak dönecek"

Spurling, uluslararası finansal firmaların İstanbul'a gelmesinde en önemli şeyin İngilizce olarak muhasebe standartlarına göre çalışmaları olduğunu, kendi muhasebe sistemlerine, kendi kurallarına ihtiyaçları olduğunu ve burada da bu dengeyi kurmak gerektiğini söyledi.
Spurling, "Her şeyin İngilizce olduğu bir finans merkezi olsun demiyorum ama uluslararası finans merkezi olmak için bu tür tartışmalara açık olmamız gerekir. Havalimanları, kara yolları, oteller, binalar önemli. Yabancı insanlar buraya gelip çalışacaksa onlar için uygun konutların yapılması da kritik önem taşıyor" dedi.

İstanbul'un uluslararası finans merkezi olma yolunda hızla geliştiğini, muazzam potansiyeli olduğunu dile getiren Spurling, "1,8 milyar dolarlık yatırımla, 20 milyar dolar getiriyi geri alacağını hesapladık. Hukuk altyapısı, basit vergi sistemi, fiziksel altyapıyı, ürün ve hizmetleri, insan kaynaklarını geliştirin. Finans merkezini bir yapı olarak oluşturun. Bütün bunları geliştirmek için bir kanal lazım. Dışarda Türkiye'nin ne kadar iyi ülke, İstanbul'un ne kadar iyi şehir olduğunu anlayamıyorlar. Bunları yaparsak nasıl merkez olmasını istediğimize karar verirsek, bir bağlantı merkezi mi, ülke için merkez mi buna karar verince İstanbul mutlaka ilerleyecektir" diye konuştu.

Ağaoğlu Grup Genel Müdürü Hasan Rahvali, İstanbul'un finans merkezi olmasında rol almak istediklerini, bunun için de görev talep etmek istediklerini söyledi.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir