'2023’te konsolide olmuş bir sigortacılık bekliyoruz'

Dünyanın önde gelen danışmanlık firmalarından EY, Türkiye sigorta sektörünün 2023 yılında beklenen konsolidasyonun tamamlanmış olmasını öngörüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

yakup-013.png

EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Finanslar Hizmetlerden Sorumlu Kıdemli Müdür Fatih Öğün, Türkiye’de mevcut trendler ışığında 2023’te konsolide olmuş, belirli ürün gruplarında uzmanlığın arttığı bir sigorta sektörü beklediklerini söyledi. Öğün, bu yıl için ise sektörde yapılan düzenlemeler ve kâr baskısı sebebi ile şirketlerin maliyetleri kontrol altında tutup farklı değer önerileri yaratabilecekleri çalışmalara yönelebilecekleri öngörüsünde bulundu. 

EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Finanslar Hizmetlerden Sorumlu Kıdemli Müdür Fatih Öğün, Türkiye sigorta sektörüne yönelik DÜNYA’nın sorularını cevapladı. 

Bu yıla yönelik elementer ve hayat- emeklilik branşlarında yeni düzenlemeler yapılmasının kaçınılmaz olduğunu anlatan Öğün, “Diğer yandan trafik alanında yapılan düzenlemelerin ve otomatik katılım tartışmalarının ilerleyen dönemde sektörü etkileyen gelişmeler olmasını bekliyoruz. Bu yıl sektörü etkileyecek diğer bir trend ise dijitalleşme. Operasyonel alanda ve sunulan ürün ve hizmetlerde farklı çözümleri mümkün kılmasını beklediğimiz bu trend önemli konulardan biri olacak” dedi. 

Ürün gamının ve satış hacminin kârlı bir şekilde artırılabilmesi için neler yapılabileceğini sorduğumuz Fatih Öğün sözlerini şöyle sürdürdü: “İlerleyen dönemde makroekonomik faktörler, sektörde yapılan düzenlemeler ve kâr baskısı sebebi ile şirketlerin maliyetleri kontrol altında tutup farklı değer önerileri yaratabilecekleri çalışmalara yönelmelerinibekliyoruz. Bu değer önerileri kapsamında sigorta şirketleri müşteri ile iletişimi kuvvetlendiren, dağıtım kanallarını daha etkin kullanan yaklaşımlara yöneliyor olacaklar. Elementer sektöründe ise yeni ve farklı ürün tiplerinin yürürlüğe girmesini bekliyoruz.” 

2023 yılına yönelik sektörün hedeflerini de değerlendirmesini istediğimiz Fatih Öğün, EY olarak sigorta sektörünün mevcut trendler ışığında 2023’te konsolide olmuş ve belirli ürün gruplarında uzmanlığının artmasını beklediklerinin altını çizdi. Öğün, “Finansal teknolojinin yarattığı değişimler ışığında kanallar, ödeme şekilleri ve iş modelleri alanında değişimler ve buna ilişkin sektöre girecek yeni oyuncular da beklentiler arasında yer alıyor. Bu trendlere bağlı bir diğer önemli değişimin de müşteri tabanında yaşanmasını bekliyoruz. “Millenials” olarak tarif edilen yeni nesil müşterilerin çalışma hayatına kapsamlı bir şekilde dahil olduğu bu dönemde, farklı müşteri beklentileri de şirketlerin buna dönük olarak fa- Son zamanların popüler konusu durumundaki dijitalleşmenin sektöre getirebileceklerine değinen Fatih Öğün, “Dijitalleşme Türkiye’de sigorta sektörünün ajandasına girmiş durumda. Bu alanda farklı şirketlerde operasyonel iyileştirme ve ürün geliştirme alanlarında çalışmalar yapılıyor. Bazı şirketlerde bu konuya ilişkin organizasyonel yapılanmaların olduğu ve dijitalden sorumlu birimlerin kurulduğunu görüyoruz. Dijitalleşme finans sektörünü finansal teknoloji (fintech) oluşumları ile de etkilemeye başladı. Bankacılık alanını etkileyen bu gelişmenin ilerleyen dönemde sigorta sektörünü de etkilemesini bekliyoruz. Avrupa ile kıyaslandığında dijital alanda yapılan yatırımlar daha sınırlı, bunda bir yandan Türkiye’de yer alan kurumların yatırımlarını altyapılarını yenilemeye yöneltmesinin de payı yer alıyor” diye konuştu. Fintech sigortacılığa da girecek aliyet modellerini değişime zorluyor olacak” diye konuştu. 

Sektörün kârsızlık sorununa nasıl bir çözüm bulabileceğini sorduğumuz Fatih Öğün, büyüme ve kârsızlık sorununun aşılmasındaki en önemli etkenin maliyetlerin kontrol altında tutulması gerektiğinin altını çizdi. Öğün, “Maliyetlere ek olarak kurumların farklı ve müşteri için değer yaratan ürün ve hizmetler geliştirmesi gerekiyor. Müşterilerin sigorta şirketi ile iletişim kurduğu noktaların (poliçe yenileme, hasar ) tüm kanallarda etkin ve koordineli bir şekilde yürütülmesi önem taşıyor” dedi.

Fintech sigortacılığa da girecek

Son zamanların popüler konusu durumundaki dijitalleşmenin sektöre getirebileceklerine değinen Fatih Öğün, “Dijitalleşme Türkiye’de sigorta sektörünün ajandasına girmiş durumda. Bu alanda farklı şirketlerde operasyonel iyileştirme ve ürün geliştirme alanlarında çalışmalar yapılıyor. Bazı şirketlerde bu konuya ilişkin organizasyonel yapılanmaların olduğu ve dijitalden sorumlu birimlerin kurulduğunu görüyoruz. Dijitalleşme finans sektörünü finansal teknoloji (fintech) oluşumları ile de etkilemeye başladı. Bankacılık alanını etkileyen bu gelişmenin ilerleyen dönemde sigorta sektörünü de etkilemesini bekliyoruz. Avrupa ile kıyaslandığında dijital alanda yapılan yatırımlar daha sınırlı, bunda bir yandan Türkiye’de yer alan kurumların yatırımlarını altyapılarını yenilemeye yöneltmesinin de payı yer alıyor” diye konuştu.

Bu yıl sektörü zorlayacak faktörler

► Makroekonomik koşulların yaratacağı etki

► Elementer ve hayat-emeklilik alanlarında gelmesi beklenen düzenlemeler ve bunların mevcut iş yapısı üzerinde yaratacağı etki

► Dağıtım kanallarının etkin yönetimi ve dijital uygulamaların kullanıma sokulması

► Ürün gamının ve satış hacminin karlı bir şekilde artırılabilmesi

Bu konularda ilginizi çekebilir