'Hedef bakım-onarımda 1.5 milyar dolar ciro'

THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, bakım-onarım pazarında kısa zamanda 1.5 milyar dolar ciro hedefledikleri açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, THY Teknik AŞ Havacılık Bakım Onarım Merkezi'yle (HABOM) kısa zamanda bakım-onarım pazarında 1,5 milyar dolarlık ciroya ulaşmayı hedeflediklerini bildirdi. 

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki HABOM'da düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topçu, İstanbul'daki yeni havalimanının Türkiye'nin bütün ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde inşa edildiğini söyledi. 

Üçüncü havalimanında THY'ye özel uçak bakım merkezi ve terminali için görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Topçu, "Yeni havalimanında da muhakkak hangarımız olacak. Ama bu hangar, nasıl bir fonksiyon icra edecek? Çünkü bizim orada basemiz (alanımız) olduğuna göre en azından orta aralıkta bakımların yapılması noktasında bir hangar olacak" diye konuştu. 

Hamdi Topçu, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki mevcut merkezin ise çalışmalarına devam edeceğini söyledi. 

Topçu, merkezin 380 bin metrekarelik kapalı alana sahip olduğunu ifade ederek, "Burası 11 dar gövdeli ve aynı zamanda 3 geniş gövdeli uçağa boyayla beraber hizmet verecek kapasitede. Önümüzdeki günlerde de buranın tam kapasite olarak çalışacağını umuyoruz" değerlendirmesinde bulundu. 

HABOM'un dünya havacılık sektöründe bakım ve onarım merkezi olmasıyla dünya pazarından önemli pay almayı hedeflediklerini söyleyen Topçu, "Hedefimiz, kısa zamanda bakım-onarım pazarında 1,5 milyar dolar gibi bir ciroya ulaşmak" dedi.  

Topçu, şöyle devam etti: 

"Burada hem bakım kalitesinin artırılması hem de uçak içindeki bazı parçaların üretimi konusunda, imalatını yapacak şirketlerin kurulması dikkati çekiyor. Bunu yapmamızın iki amacı var. Birincisi, Türkiye'nin 2023'te sivil uçak yapma projesi var. Cumhuriyetimizin 100. yılında hükümetin programına girdi. Biz de bu uçağın yan sanayisini geliştirme konusunda, yan sanayiyi geliştirirken, bizim bakım tesislerimizin de direkt etki yapabilecek, rekabet gücünü, komple hizmet verme gücünü artırabilecek, yan sanayileri de geliştirme noktasında şirketlerimizi kurduk." 

Hamdi Topçu, THY Teknik AŞ ile TAI ortaklığında kurulan TCI Kabin İçi Sistemleri AŞ'nin ürettiği ilk yerli kabin içi mutfağı "galley"e ilişkin "Bugün Türkiye'de uçak içine, 'made in Turkey' olarak giren tek parça şu anda galley" şeklinde konuştu. 

Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki dış hat uçuşlarına devam edeceklerini kaydeden Topçu, şunları söyledi: 

"Bu büyümenin neticesinde sadece THY büyümüyor, Türk sivil havacılığı da büyüyor. Bugün baktığımız zaman Sabiha Gökçen'in de çok rahat olmadığını görüyoruz.  Gelecek aylarda, önümüzdeki dönemde ve şu anda dahi pistte sıkışıklıklar ve trafik zorlukları başladı. Bunların da çözümü noktasında, 2. pist bildiğim kadarıyla şu anda ihale aşamasında. Bunun da süratle gerçekleştirilmesi gerekiyor. Çünkü 3. havalimanının tarihinin 27 Ekim 2017 olarak açıklanması nedeniyle o ana kadarki trafiğin karşılanması noktasında Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanı ikilisinin çok önemli bir rol oynayacağını düşünüyoruz." 

"Abramoviç ile Türkiye'de görüştüm" 

Topçu, bir gazetecinin "İngiliz futbol kulübü Chelsea'yle THY arasında sponsorluk ve reklamla ilgili görüşmeler yapıldığı basına yansıdı. Gelinen son nokta hakkında bilgi verebilir misiniz?" şeklindeki sorusunu cevapladı. 

Chelsea'nin sahibi Rus iş adamı Roman Abramoviç ile Türkiye'de görüştüğünü belirten Topçu,  "Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Görüşmeler devam ediyor. Bir anlaşmaya vardığımız takdirde zaten bunun duyurusunu yaparız. Ama şu anda içerik hakkında herhangi bir fikir yürütmem yanlış olur. Çünkü her iki taraf açısından da bunun açıklanması noktası henüz daha erken. Ama kısa zamanda, zannediyorum 2-3 gün içinde bu konuda da bir karar vereceğiz" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir