'Kendini yenilemeyen hayatta kalamaz'

Fibabanka Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, finansal ürünlerin değişeceği, telefon ve IT şirketlerinin bankalara rakip olacağı zamanlara hazır olmayanların ayakta duramayacağını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

UĞUR YILMAZ

BORSA/FİNANS SERVİSİ - Fibabanka Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, “Bankaların üst yönetimi haftalık toplantıları bir kenara bırakıp önümüzdeki 3-5 yıl içinde sektörde nelerin değişeceğini konuşmalı” dedi. İnovasyona odaklı yeni bir rekabet çağına girildiğini bildiren Özyeğin, finansal ürün ve servislerinde bu değişimi yakalayamayan kurumların hayatta kalma savaşı vereceğini söyledi. 

SAP Bankacılık Zirvesi’nde deneyimlerini paylaşan Hüsnü Özyeğin, “2008 Lehman krizinden sonra bankalar kendilerini yenilemek zorunda kaldılar. Regülatörler bankalar üzerinde baskı oluşturuyor, sermaye artırımına zorluyor. Bankalar artık daha az elemanla nasıl daha iyi iş çıkarabileceklerini hesaplıyorlar ki bunu da yapmak zorundalar. Bir yandan da bankacılık uygulamaları değişiyor. Tabletle imza alınıyor, QR kodları ile fatura ödeniyor. Finansal tasarrufu, yatırımı öğreten oyunlar ortaya çıkıyor. Bu yenilenmeye yönelik süreç hala devam ediyor” dedi. 

Konuşmasında bankacılığın geleceğine yönelik araştırmalardan örnek veren Özyeğin, “2013’te İsveç’te internetten alışverişlerin toplam alışveriş içindeki payı yüzde 44, online bankacılık işlemlerinin toplam bankacılık işlemleri içindeki payı da yüzde 44. Hollanda ve İngiltere’de benzer oranlar var ancak bankacılık payları daha düşük. Güneye inildikçe İtalya ve İspanya gibi ülkelerde bu oranlar yüzde 20’ler seviyesine geriliyor. Türkiye’de ise bu pay sırasıyla yüzde 15 ve yüzde 8. Dolayısıyla inovasyon yolunun daha başındayız” diye konuştu. 

Telefon şirketleri bankalara rakip olacak 

Banka yöneticilerinin öngörülerine yönelik başka bir araştırmaya değinen Özyeğin, önümüzdeki birkaç yıl içinde sektörde büyük değişimlerin beklendiğini söyledi. Banka yöneticilerinin yüzde 76’sının ürün pazarlamasının sosyal medyaya üzerinden yürütüleceğini, yüzde 80’inin dağıtım kanallarında ağırlıklı payın akıllı telefona kayacağını, yüzde 66’sının self servis şubelerin kurulacağını ve yüzde 70’inin IT ve telefon şirketlerinin bankalara rakip olacağını öngördüğü bilgisini veren Özyeğin, “Bankaların üst yönetimi haftalık rutin toplantıları bir yana bırakıp önümüzdeki 3-5 yıl içinde neler değişeceğini konuşmak için toplanmalılar” diye konuştu. 

2008 Lehman Brothers krizinden sonra bankaların işlerini yeniden tanımlama sürecine girdiklerini belirten Özyeğin, bankaların sermaye yeterlilik rasyolarını yükseltebilmek ve kriterleri tutturabilmek için ilk önce bilançolarını küçülttüklerini ve bu sürecin halen devam ettiğinin de altını çizdi. 

Fibabanka’nın alacakları öğrencilere emanet 

Özyeğin Üniversitesi öğrencilerinin kendilerini geliştirmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söyleyen Hüsnü Özyeğin ilginç bir de örnek verdi. Üniversitenin Çekmeköy kampüsünde bir çağrı merkezi kurduklarını bildiren Özyeğin, bu merkezde öğrencilerin çalıştığını ve boş zamanlarında fırsat buldukça Fibabanka’nın gecikmiş kredi kartı alacaklarını tahsil ettiklerini söyledi. “Öğrenciler bir yandan iş deneyimi elde ederken bir yandan da doğru kredi kartını nasıl kullanmaları gerektiğini öğreniyorlar” diyen Hüsnü Özyeğin, kampüsteki kahve otomatları ile çamaşır servisini de öğrencilerin işlettiği bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir