'Kentsel dönüşümde büyük müteahhidin isteğini kırdılar'

Uzun soluklu bir süreç olan kentsel dönüşümün finansal yapısı güçlü firmalar tarafından yapılması gerektiğini belirten Cihangir Son, belediyelerin de bu konuda görev almasını önerdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

leyla_ilhan-018.jpg

Türkiye’nin önde gelen en büyük kentsel dönüşüm müşavirlik firmalarından Sampaş ile stratejik ortaklık yaparak kentsel dönüşüm projelerine girmeye hazırlanan Çukurova Gayrimenkul İnşaat’ın da bağlı olduğu Son Grup Başkanı Cihangir Son, İstanbul’da eski ve depreme dayanıksız yapıların varlığının fazla olduğunu bu yapıların 6.9 bir depremde bile can kayıplarına neden olacağını belirtti. Buna karşın kentsel dönüşümün çok yavaş ilerlediğini aktaran Son, Bakırköy, Zeytinburnu, Avcılar gibi bölgelerde dönüşümün ya yapılmadığını ya da çok ağır ilerlediğini kaydetti. Sürecin hızlanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelerle ortak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Son, “Bir alana birden fazla müteahhidin girmesi halinde hak sahiplerinin beklentileri artıyor. Bu nedenle karlı olmayan bir sürecin başlamasına hatta dönüşümün yapılamamasına neden oluyor. Bu da sektörü kilitleyen bir unsur oluyor” dedi. 

Belediyeler finansal gücü olan firmaları seçmeli 

Kentsel dönüşümün öz sermayesi güçlü büyük firmalara tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Cihangir Son şunları söyledi: “Çünkü kentsel dönüşüm çok maliyetli bir iş ve uzlaşması uzun zaman alan bir süreç. Uzun soluklu bir iş olduğu için finansal alt yapısı güçlü firmaların bu işte daha başarılı olacağını düşünüyoruz.” Cihangir Son, belediyelerin bu konuda belli finansal gücü olan firmaları seçmesini gerektiğini önererek, “Diğer türlü dönüşüme ciddi bakan bizim gibi ciddi firmaların isteğini kırıyor. Belediyelerin böyle bir yola başvurması ile büyük firmalar kentsel dönüşüme özendirilecek” diye konuştu. 

Cihangir Son, arsa maliyelerinin yükselmesinden dolayı bazı müteahhitlerin ağır maliyetlerin altından kalkmak için bazen statikte daha ekonomik çözümlere gittiğini anlattı. Son, firma olarak kendilerinin dönüşümde yer almaya sosyal sorumluluk gözüyle baktığını belirterek, “Bu nedenle kendi yaptığımız projelerde statik ve depreme dayanıklılığı üst düzeyde tutuyoruz. Kartal’da tamamladığımız Adanus Park projesinde C-35 ve C-40 sınıfı betonu kullandık” dedi. “200 daireli bir projede bile 1000 yakın kişi yaşıyor” diyen Son, “Bir müteahhit emekliliğini rahat geçirmek istiyorsa inşaat kalitesi ve depreme dayanıklılık vazgeçemeyeceği en önemli konular olmalı” yorumunu yaptı. 

Anadolu yakasında dönüşüme başlayacak 

Cihangir Son, Çukurova Gayrimenkul İnşaat şirketinin Sampaş ile stratejik ortaklık yaparak kentsel dönüşüm projelerine gireceklerini aktaran Son, bu ortaklıkla Sampaş’ın arazi geliştirme, kendilerinin ise projelerin yapımını üstleneceğini anlattı. İstanbul’da Anadolu yakasında kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirmeye çalıştıklarını aktaran Son, Avrupa yakası için ise arayışlarının sürdüğünü söyledi.

Bir kişinin başvurusu ile bina riskli ilan edilebilir

Bir binanın riskli ilan edilmesi için binadaki bir kişinin riskli bina raporu almasının yeterli olduğunu ve bu raporla apartmanın yıkılabileceğini kaydeden Son, ancak müteahhit seçimi ve inşaatla ilgili teknik şartları konusunda üçte iki çoğunluk arandığını belirtti. Riskli binalara elektrik doğalgaz ve su bağlantısının kesilebileceğini kaydeden Son, binayı güçlendirmek için yüzde 80 çoğunluk gerektiğini aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir