'KOBİ'ler bilişim teknolojilerinden habersiz'

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Özmen, KOBİ'lerin yüzde 90'ında bilişim teknolojilerini bilinmediğini ve kulaktan duyma bilgilerle bu alanda yatırım yapıldığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BURSA - Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, "Türkiye'de, çalışanların yüzde 90'ı KOBİ'lerde çalışıyor. KOBİ'lerin yüzde 90'ında bilişim teknolojilerini bilen bir kişi yok. KOBİ'ler tamamen etrafından duydukları bilgilerle bu alanda yatırım yapıyor" dedi.

Özmen, Bursa Valiliğinin, Capital ve Ekonomist dergilerinin iş birliğiyle düzenlediği "Uludağ Ekonomi Zirvesi"nin, "Dijital Şirket: Yarının Şirketleri Nasıl Yönetilecek" konulu oturumunda yaptığı konuşmada, teknoloji dünyasında son 15 yılda çok ciddi devrimler yaşandığını söyledi.

Teknolojinin, insanların ve şirketlerin hayatında vazgeçilmez bir duruma geldiğini ve gelecek 10-15 yıla bakıldığında 4 mega trend gördüğünü belirten Özmen, şöyle devam etti:

"Birincisi; bulut teknolojisi. Şirket olarak bulutta değilseniz çok şey kaçırıyorsunuz. Biz artık şirketleri bulutta doğan ve doğmayan diye ikiye ayırıyoruz. Bulut teknolojisiyle iş hayatına başlayan şirketler çok farklı bir şekilde dünyaya yaklaşıyorlar. Bizim için ikinci konu mobiliti. Mobiliti, cep telefonlarının getirdiği bir farklılık ve devrim. Dünyada 1 milyar, Türkiye'de ise 19 milyon akıllı cep telefonu olduğu söyleniyor. Laptoplardan, bilgisayarlardan çok daha fazla cep telefonu satılıyor. Şirketlerin önem vermesi gereken ikinci konusu bu mobiliti. Üçüncü konu ise büyük veri konusu. Çünkü milyarlarca insan, değişik yerlerden veri üretiyor. Bu verileri iyi analiz edip müşterilerinizi daha iyi tanıyorsunuz veya rakipleriniz onları sizden daha iyi tanıyarak sizden daha atak olabiliyorlar. Son konu ise sosyal medya veya ağlar. Bu 4 konuyu şirketinize adapte etmezseniz 5-10 sene sonra hiç farkında olmadığınız bir tehditle karşılaşıp şirketinizin geleceğini kaybetme ihtimaliniz var."

Özmen, Türkiye'de Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ), ekonomiye çok büyük katkılar sağladığını vurguladı. Bu katkının önemine değinen Özmen, "Türkiye'de, çalışanların yüzde 90'ı KOBİ'lerde çalışıyor. KOBİ'lerin yüzde 90'ında bilişim teknolojilerini bilen bir kişi yok. KOBİ'ler tamamen etrafından duydukları bilgilerle bu alanda yatırım yapıyor. Bunu bir şekilde çözebildiğimiz zaman ülke olarak gerçek anlamda teknoloji atlamasını yapabileceğimizi tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Dünyadaki teknoloji pazarının 2,6 trilyon euro olduğunu aktaran Özmen, Türkiye'nin bu alandaki pazar payının binde 8'in altında seyrettiğini sözlerine ekledi.

Atos Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Akbulut'un moderatörlüğündeki yaptığı oturumda, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, Borusan Holding Üst Yöneticisi (CEO) Agah Uğur, Delivering Happiness İspanya CEO'su Carlos Piera Serra, MUBI Kurucu ve CEO'su Efe Çakarel ile CarrefourSA CEO'su Mehmet Nane da birer sunum yaptı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir