'Kredi faizinde düşüş sınırlı kalır'

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, faiz koridorundaki yeni düzenlemenin ardından, mevduat faizlerinin son çeyrekte yüzde 8 - 8.5 aralığına gelebileceğini, ihtiyaç kredi faizlerinde ise ciddi bir düşüş beklemediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın büyümeyi destekleyici son adımlarının ardından, mevduat ve kredi faizlerinin ne kadar düşeceği merak ediliyor. Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, yüzde 8.5 - 9 aralığındaki mevduat faizlerinin, son çeyrekte yüzde 8 - 8.5 aralığına gelebileceğini söyledi. Tözge, kredi faizleri tarafında ise özellikle ihtiyaç kredilerindeki yüksek genel karşılıklardan dolayı ciddi bir düşüş öngörmediklerini aktardı.

Akbank'ın 'Tasarruf Seferberliği' kapsamında altı aydır sürdürdüğü çalışmaların ve hedeflerin paylaşıldığı basın toplantısında Merkez Bankası'nın aldığı kararları ve faizlerin seyrini değerlendiren Akbank Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge, faiz koridorundaki 1.5 puanlık indirimin ardından mevduat faizlerinde bir miktar daha düşüş olacağını, bunun yanında, kredi faizlerinde özellikle ihtiyaç kredilerindeki yüksek genel karşılıklardan dolayı çok ciddi bir düşüş beklemediklerini söyledi.

Haziran ayının üçüncü haftasından sonra mevduat faizlerinde düşüş yaşandığına işaret eden Tözge, "Yüzde 11.75'lere kadar ulaşan mevduat faiz oranları, yüzde 8.5-9 bandına geldi. Mevduat faizi son çeyrekte yüzde 8 - 8.5 aralığına inebilir" dedi.

Konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına, tüketici kredilerinin de yüzde 1.20-1.25 bandına gerilediğini kaydeden Tözge, daha fazla düşüş beklemediğini belirterek, özellikle ihtiyaç kredilerinde yüksek karşılıktan dolayı fazla düşüş öngörmediklerini aktardı.

Tüketici kredileri geçen yılın üçte birine düştü

Sektörde kredi oranlarının büyüme hızına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tözge, 2011 yılının ilk 8 ayında tüketici kredilerinde görülen yüzde 24 oranındaki büyümeye karşılık, 2012'nin ilk 8 ayı itibariyle tüketici kredilerinde yüzde 8 büyüme kaydedildiğini ve kredi hacminin geçen yılın üçte birine düştüğünü kaydetti. Kredilerde yıl sonunda yüzde 12 seviyelerinde bir büyüme olmasını tahmin ettiklerini belirten Tözge, bu rakamın da geçen seneki yüzde 30 seviyelerinin oldukça altında olduğuna dikkat çekerek, kredi büyüme hızının yavaşladığının altını çizdi.

"Tasarruf için daha büyük adım şart"

'Akbank Tasarruf Seferberliği' çalışmaları hakkında bilgi veren Galip Tözge, projeye duyulan ilgiden memnun olduklarını, ancak Türkiye'de tasarrufta reel artış hızının, yılın ilk 8 ayında, 2011 yılının aynı dönemine göre daha yavaş olduğunu vurguladı. Galip Tözge, tasarruf kavramını uzun soluklu düşünmek ve takip etmek gerektiğini belirterek, Tasarruf Seferberliği projesi sonuçlarını artık altı aylık periyotlarda kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.

Dünyadaki en yüksek GSMH'ye sahip ülkeler içinde Türkiye'nin en düşük tasarruf oranına sahip olduğuna dikkat çeken Tözge, tasarruf oranının milli gelire oranı olan yüzde 12'den ilk etapta yüzde 15-16, sonra da yüzde 20'lerin üzerine çıkılması gerektiğini vurguladı.

Geçen yıl enflasyonun yaklaşık yüzde 6.3 üzerinde olan tasarruf artışının bu yılın ilk 8 ayında yüzde 5.1'e indiğine işaret eden Tözge, "Geçen yıla göre önemli bir değişim yok. Bu nedenle tasarruf konusunu canlı tutup, bu konuya dikkat çekmeye devam etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

2 bin 500 öğrenciye tasarrufu anlattı

 

254a.jpg

 

Cari açığın azaltılmasını sağlayacak tasarruf artışlarını yeterli düzeye çıkarmak amacıyla Akbank olarak çalışmalara devam ettiklerini söyleyen Tözge, "Mart ayından bugüne kadar 100'e yakın gönüllümüzle 2 bin 500'e yakın öğrenciye bankacılık ve tasarruf konusunda eğitim verdik. 2012- 2013 öğretim yılında ise 5 binden fazla çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Tözge, mevduat pazar paylarının yıl sonundaki yüzde 10.1 seviyesinden ilk yarı sonunda yüzde 10.7 seviyesine çıktığını kaydetti.

Altında davet günleri başlatacak

Öte yandan banka olarak e-mevduatı özendirdiklerini belirten Tözge, 2012 yılı sekiz aylık döneminde yüzde 80 oranında artış yakaladıklarını aktardı. Bu alanda da hızlı büyümeye devam ettiklerini anlatan Tözge, "Bugün liste faizimiz yüzde 6, e-mevduat faizimiz yüzde 8.75" bilgisini paylaştı. 

Akbank'ın müşterilerine çok kazandıran ve tasarruf sağlayan bir diğer yeni ürünün ise 1.5 ay önce sundukları Nar hesabı olduğunu söyleyen Tözge, "Bu üründe de kredi kartı ve faturalar ödenip, kalan kısmı akşam değerlendiriliyor. Bugün itibariyle gecelik faizi yüzde 7.5; bu da çok cazip bir oran" dedi. 

Altın bankacılığında da yıl sonuna kadar yeni ürünler sunacaklarını söyleyen Tözge, "Yakın zamanda şubelerimizde 'Altın Daveti Günleri' düzenlemeye başlayacağız. Kasım ayında ise müşterilerimize kredi kartından ya da hesaptan verecekleri ödeme talimatıyla, altın bazında birikim yapmayı sağlayacak olan Altın Birikim Hesabı'nı sunacağız" diye konuştu.

Öte yandan dördüncü çeyrekte hurda altın toplamaya başlayacaklarını kaydeden Tözge, "Fiziki altını tanıma konusunda deneyimli değiliz. Bu nedenle ekspertiz olan firmalarla anlaşma yaptık. İlgili ekspertizlerin raporuna göre, müşterimizin alacağını hesabına geçireceğiz" dedi.

Bu arada altın satışı konusunda kuyumculardan tepkisinin sorulması üzerine Tözge, "Ben kızılacak bir durum olmadığını düşünüyorum" yanıtını verdi.

Tasarruftaki artış hızında Kırklareli, Bitlis, Siirt öne çıktı

Tasarruflarda mevduatın payının büyük olduğunu belirten Tözge, tasarrufları şehir bazında incelediklerinde farklılaşma olduğunu gördüklerini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "İlk altı ayda stok anlamda baktığımızda en fazla büyüme İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da. Ancak tasarruftaki artış hızına yüzdesel olarak baktığımızda Kırklareli, Bitlis, Siirt, Ankara ve Malatya öne çıkıyor. Bu iller tasarruf mevduatında Türkiye averajının üzerinde yer aldı" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir