'Şortlu çalışana alışıyorum hızla Mr. Yandex oluyorum'

Rus arama motoru Yandex, Türkiye'de faaliyete geçti. Google tarafından domine edilmiş bir pazardan pay alma mücadelesi, rekabeti de başlamış oldu. Yandex Türkiye'nin hedefleri büyük. Yüzde 30 - 35 pazar payı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Kezban KARABOĞA
 
İSTANBUL - Rus arama motoru Yandex, Türkiye'de faaliyete geçti. Uzun yılar Doğan Holding medya grubununun tepe yöneticiliğini yapan Mehmet Ali Yalçındağ da Yandex Türkiye'nin CEO'su oldu. Google tarafından domine edilmiş bir pazardan pay alma mücadelesi, rekabeti de başlamış oldu. Yandex Türkiye'nin hedefleri büyük. Yüzde 30 - 35 pazar payı hedefliyor. Geleneksel medyadan online medyaya geçen Yalçındağ, konuya oldukça ısınmış gözüküyor. "Mr. Yandex' olma yolunda hızla ilerliyorum" diyen Yalçındağ, kravatsız, resmiyeten uzak ofis ortamlarına alışmakta olduğunu, "şortlu, terlikli, yanında köpeği olan, sandelyeye çıkmış, etrafında dönen bir sürü çalışana" alışmakta olduğunu belirtiyor; "Bir daha görüştüğümüzde beni de öyle görebilirsiniz" diyor. Yalçındağ'la Yandex'i ve yeni işini konuştuk.
 
- Google'ın baskın biçimde kontrol ettiği bir pazara iddialı hedeflerle girdiniz. Nasıl karşıladı sektör?
 
Aslında bütün sektör heyecanlandı. Çünkü arama motoru sadece google tarafından yönetiliyor. Herkes hep aynı yemeği yemekten sıkılır. Biz ekip olarak arkamızda ciddi bir kamuoyu desteği hissediyoruz. Yandex, güzel bir rekabet getirdi, daha da getirecek. Global CEO Arkadi'nin söylediği gibi hem online hem offline dünyaya sesleniyoruz. Dolayısıyla insanların günlük yaşantısını kolaylaştırdığımız için kendimizi diğer arama motorundan daha farklı, insanlara daha yakın daha dost, daha arkadaş, daha evin, ailenin içinden görüyoruz. Bunu da kullanıcıların hissedeceğini, hissettiğini düşünüyorum. Yandex'in, özellikle arama motorunda tercüme odaklı olmasından dolayı çok daha iyi yanları olduğunu görüyoruz. 
 
- Biraz ürünlerden bahsedersek...
Evden çıkmadan önce herkesin bir Yandex serüveni olabilir. En kötüsü telefonunuzdan mutlaka Yandex trafik haritalarına bakıp çıkmanızı istiyoruz ki bunun İstanbul trafik çözümüne çok büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Test ettim, yüzde 95'in üzerinde doğrulukla karşılaştım... Size alternatif yollar öneriyor... Hafta içi ya da hangi gün ne kadar sürede gideceğinizi söylüyor. Bu bilgi çok doğru bir bilgi çünkü bireylerin kullandıkları bilgi tekrar haritanızın üzerine yansıyor. Trafikteyseniz GPS datasını uyduya gönderiyor ve uydu algılıyor sizi. Ofiste iseniz onu da algılıyor, onu o dataya katmıyor. Anlaştığımız taksiler, kurye araçları, dağıtıcı araçları, İstanbul'un her yerinde 24 saat dolaşıyor. Artı büyük şehir belediyesi bir sensör uygulaması yapıyor ana arterlerde. Ama boş ara yolları bulmak için tek alternatif Yandex. Çok iddialıyız, büyüyen rakamlarda insanların trafik uygulamasını kullanacağını düşünüyorum. Panaroma özelliği var. Bulunduğunuz yerin gerçekten panaromasını görüyorsunuz. 360 derece veya bulunduğunuz yerde eczane, otel, restoran ihtiyacınız varsa panaromasını görüyorsunuz...
 
- Birçok arama motoru tutunamadı ama..
 
[PAGE]
 
 
- Birçok arama motoru tutunamadı ama..
Dünyada 6 tane arama motoru yaşayabilmiş. Onlarca, yüzlerce, binlerce arama motoru 25 senedir uğraş vermiş fakat yaşayamamış. Şu anda 6  arama motoru 2 milyar kullanıcıya hizmet ediyor. 3 tanesi global oyuncu. Google, Yandex ve Microsoft'un Bing'iÖ Çek Cumhuriyetin'de Seznam, Kuzey Kore'de Naver, Çin'de Baidu var. Bunlar da lokal. Türkiye arama motoru rekabeti olan 6 ülkeden biri. 2013'te dijital pazarı eğlenceli hale getirmeyi düşünüyoruz. Online offline medyaya da çok katkısı olacağını düşünüyorum. Offline medya ile online medya arasında bir yardımlaşma işbirliği ortaya çıkıyor. Bunu da yapmaya başladık. Size de geleceğiz, Dünya Gazetesi ile ne yapabiliriz diye. Örneğin online sitenize browse koyup, oradan direk Yandex'e link vermek yoluyla kullanıcılarınıza böyle bir hizmet verebilirsiniz gibi...
 
- Rusya'daki bütün ürünler geldi mi?
Yeni ürünleri getirmek istiyoruz. Taksi hizmeti ve Yandex market gelecek. Türkiye'ye kopyalanacak ürünler değil yerelleştirilecek. Moskova'da 40 dakika beklenirken Yandex hizmetiyle 12 dakikaya inmiş. Taksi uygulamasını buraya uyarlamalıyız. Bu yüzden algoritma için değişiklikler yapmak gerekiyor. Market uygulaması 35 milyon ürün her türlü özelliği ile tarif edilmiş. Yandex ürünü satmıyor. Sadece aradığınız ürünün var olup olmadığını, varsa hangi marka, kaç para, hangi mağazada size gösteriyor. Mağaza mağaza arama zorluğunu kaldırıyor. Bu ürün Türk tüketicinin tarzına göre adapte edilecek. 
 
- Depolama olanakları nasıl?
Yandeks disk, depolama hizmeti, sınırsız saklama kapasitesi... En büyük farklılığı, posta kutusunun sınırsız boyutta olması. Bunun dışında Yandex disk, bulut depolama hizmeti var ve ücretsiz olarak 10 bin megabit'e kapasite veriyor. 
 
 
- Rusya'da Google karşısında durumu ne, Türkiye'de ne olur?
 
[PAGE]
 
- Rusya'da Google karşısında durumu ne, Türkiye'de ne olur?
 
Rusya'da Google karşı yüzde 60 pazar payı var, yüzde 26 da google'ın. Rusya'da ciddi bir rekabet var. Diğer küçük birkaç Rus arama moturu oyuncusu vardı, onların pazar payı rekabet sonucu yüzde 1-2'ye düştü. Türkiye'de kendimizi İlk 5 yılda yüzde 30'luk bir pazar payına konumlandırıyoruz. Rekabet olan diğer 6 ülkeye de baktığımız zaman birinci yüzde 60-65'ler civarında, ikinci de yüzde 35'ler civarında. Yüzde 5-10 arasında da diğer küçük oyuncular var. 
 
- Şirketler için özel uygulamalarınız var mı?
Rusya'da e-posta, Yandex maili, şirketlerin kendi alan adı uzantısıyla kullanabilmeleri, ama altyapının Yandex tarafından verilmesi varÖ Türkiye'de henüz hayata geçmedi ama planlarımız arasında. Yeni TTK ile birlikte tüm şirketlerin web sitelerinin olması gerekiyor. KOBİ'lerin ihtiyaçlarına göre buraya özel ne yapabiliriz, bakıyoruz. Çok büyük bir alan açıldı orada. Küçük şirketlerin hepsinin ayrı bir teknik departmanı, dijital departmanı olmasına, insan istihdam etmelerine gerek olmayacak şekilde, hizmeti geliştirebilirizÖ Yandex Market, KOBİ'nin ürünlerini tanıtabileceği, pazarlayabileceği platform olacakÖ 
 
- Ekip nasıl?
Türkiye ofisimizde 20 kişi ama dışarıda 50 kişilik, Rusya'dan aldığımız hizmetlerle yaklaşık 150 - 200 kişi iki yıldır bu ürünleri geliştirmek için çalışıyor. Bu rakam daha da artacak. Artı biz bir Türk arama motoru namzeti olmak isteğimizi de hükümetteki kurumlara da ilgili kişilere de sürekli iletiyoruz. Türk şirketi olmamızdan dolayı Türkiye'de Ar-Ge konusunda neler yapabilirizi tartışıyoruz. Bazı ürünlerimizin Türkiye'de geliştirilmesi için ne tür Ar-Ge çalışmaları yapabiliriz. Türkiye'nin yerel arama motoru olsaydı, böyle olurdu... Biz zaten o'yuz...
 
 
"Sonuç olarak biz vergimizi vereceğiz, bunun da önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum"
 
- Yandex globalleşmeye neden Türkiye'den başladı?
 
[PAGE]
 
- Yandex globalleşmeye neden Türkiye'den başladı?
 
Yandex 1997'de, Google 1998'de kuruldu. Dolayısıyla buna da çok şaşırıyor insanlar. Fakat o zaman Yandex kendi bölgesinde lokal ürün olmayı seçmiş ve orada büyümüş. Online offline dünyayı orada yaratmaya çalışmış. Google ise konuşulan lisanın da avantajıyla dünyaya hizmet veren bir arama motoru olmuş. Yandex, Rusya ve bölgesinde kendini ispat edince dünyaya açılma, bunu da Türkiye'den başlatmaya karar vermiş. Bunun sebebi, Türkiye'nin bölge ülkelerine göre daha büyüyen ve dinamik bir ekonomisinin olması... Türkiye'nin genç nüfusu, 35 milyon internet kullanıcısı. Bizim insanımızın yeniliklere açık olduğunu keşfetmişler. Ellerinde de önceden yapılmış  Türkçe lisan çalışması olduğu için kendi teknolojilerini bizim yerel lisanla birleştirmişler ve Türkiye'ye gelmeye karar vermişler. Yandex için ülke stratejisi bir yerde başlayıp devam etme üzerine kurulu. Çünkü yerelleşmek zaman alıyor. Bir Türk ürünü görüyorum Yandex'i. Her geçen gün daha fazla yerelleşmek için neler yapabiliriz konusu bizim için bir gündem. 
 
- Başka ülkeler gelecek bu durumda...
Globalleşme buradan başladı diyebiliriz. Bu yüzden çok titiz hareket ediyoruzÖ Türkiye, mutlaka başarılı olmak durumunda ki başarıyı devam ettirelimÖ Bütün dünyada, Türkiye ile birlikte yapılacak bütün aktiviteler NASDAQ'daki şirket üzerinden yapılacak. Çünkü NASDAQ'da halka açılmış ve 2010'un en büyük halka açılımı. Rusyanın en büyük medya şirketi Yandex. 
 
- Teknolojiyle aranız nasıl? Alıştınız mı ortama?
Ben online bir adam değildim... 22 sene offline medyada çalıştım. Tabii ki çok büyük bir medya grubunu yönetiyordum. İçimizde online bölümümüz vardı ama kişi olarak çok fazla bu dünyanın insanı değildim. 3 haftadır her dakika ya laptopum önümde ya cep telefonumla yemekte oynuyorum... Alışkanlık haline geldi, kopamıyorum... 'O geleneksel medyanın adamı. Kravat giyer, takım elbise giyer' dediler. Ben de onlara dedim ki 'Öğrenmenin yaşı yok' 1992'de Milliyet'te başladığımda, önce ustaların yanında çalıştım. 4 renk nasıl basıyor merak ettiğim için... Ellerim, suratım mürekkep, o işi öğrendim... Şimdi de dijital dünyayı öğreniyorum. İlk işim Moskova'da gidip ders almak oldu. 'Mr. Yandex' olma yolunda hızla ilerliyorum. Şortlu, terlikli, yanında köpeği olan, sandelyeye çıkmış, etrafında dönen bir sürü arkadaşa da alıştım. Bir daha görüştüğümüzde beni öyle görebilirsin. Sonuç olarak biz vergimizi vereceğiz, bunun da önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Herkesin hayatına çok çabuk sokmak istiyoruz herkesin hayatına, hedefimiz o...
Bu konularda ilginizi çekebilir