'Yabancıyı yerliye tercih ederek genç girişimcinin önünü tıkıyoruz'

212 Capital Partners, erken aşama teknoloji şirketlerine sermaye yatırımı yapan bir şirket. Onlarla uzun yol arkadaşlıkları kuruyor. Her bir yatırımını 7-10 yıl ile ölçüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ece-ceyhun-019.png

212 Capital Partners tematik bir girişim sermayesi fonu. Sadece erken aşama teknoloji, e-ticaret ve yazılım firmalarına yatırım yapıyor. Hani hep ‘Türkiye’den bir Apple çıksa ne güzel olur’ diyoruz ya… Onlar Steve Jobs’ları daha Steve Jobs olduğunu anlamadan keşfetmeye çalışıyorlar. Bugüne kadar da 11 tekno girişimciye destek olmuşlar. İki şikayetleri var. Biri Türk şirketlerinin yazılımda ‘yabancı’ hayranlığı. İkincisi de yerli yatırımcının girişimcileri ıskalaması.

Erken aşama girişim sermayesi fonu 212, daha önce dünyanın farklı ülkelerinde uluslararası yatırım bankalarında çalışan Numan Numan, Ali H. Karabey, Dilek Dayınlarlı tarafından kuruluyor. 3 ortağa Türkiye’nin önde gelen yatırım bankacılığı hizmetleri ve varlık yönetimi grubu Ünlü & Co Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü ve melek yatırımcılık konusunda Türkiye’nin önemli isimlerinden Emre Kurttepeli’de ortak oluyor. 212 Yönetici Direktörleri Ali Karabey ve Numan Numan ile Başkan Vekili Dilek Dayınlarlı ile hem fonun felsefesini konuştuk hem de Türk girişimcisinin özelliklerini. 

Yerli yazılım alan şirkete devlette teşvik vermeli 

212’nin Yönetici Direktörü Ali Karabey, “Türk işadamlarının Türk girişimcilere destek olması lazım” vurgusunu yaparken “Risk almak istemeyen şirketler yazılımda yerli tercihini kullanmak yerine yabancı ürünü almayı seçiyor. Halbuki kamu, girişimci bir Türk şirketinden yapılan yazılım alımını desteklese, şirketin bunu vergiden düşülebilmesine imkan verse ya da farklı teşviklerle girişimcilerin işlerini büyütmelerine imkan sağlansa Türkiye’de teknoloji basamaklarını daha hızlı çıkar” dedi. 

Karabey’in bu öneriyi getirmesinin ise bir sebebi var. 212’nin genç girişimcilerinden birinin yazılımı yabancı ürüne göre 3 kat daha verimli olmasına karşın satışı yabancı rakibine kaptırmış. Karabey, “Şirketler hep yabancı marka tercihi yapıyor. Çünkü en kötü ihtimalle ‘Dünya devi ama beceremedi’ diyecek” tespitini yapıyor. 

Karabey, Türkiye’de 70 bin civarında bankada 1 milyon TL’nin üzerinde parası olan milyoner olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Türkiye’de insanlar tekne, araba almaya yatırım gözüyle bakıyorlar. Türkiye’de para sahibi olan insan hala parasını dolara altına yatırmayı tercih ediyor. Çünkü kriz olgusu hala zihinlerde. Türkiye’de 70 bin kişinin 1 milyondan fazla parası varsa problemimiz var. Hep yabancı yatırımcı gelsin diyoruz ama neden yabancı yatırımcı gelsin. Türk yatırımcısının da gayrimenkul ve altından daha ciddi ve keyifli getiriler sağlayabileceğini görmesi lazım. Türk yatırımcı kolları sıvamadan yabancının buraya gelip bizim girişimcilerimizin ihtiyacını anlayıp yatırım yapmasını da çok beklememek lazım. 1 milyon dolara fabrika açamıyorsunuz. Bizim bugün yatırım yaptığımız bir yazılım firması kod yazıp Amerika’ya satabiliyor. Önemli olan girişimcidir. 

Girişimci olmadan yatırımcı olmaz.” Girişimcilere tavsiyelerde de bulunan Karabey, “İyi ekip kursunlar, fikirlerine aşık olmasınlar. Fikirler değişiyor ama problemleri çözmek lazım. Fikine aşık olan problemi görüp çözemiyor. Rotanı rüzgara göre ayarlayamıyorsan yelkeni parçalıyorsun” dedi. 

30 milyon dolarlık fonun 16 milyonu 11 şirkete aktı 

İlk yatırımını 2012 Ocak ayında yapan 212, bugüne kadar 30 milyon dolarlık fonunun 16 milyon dolarını 11 adedi bulan internet, e-ticaret ve yazılım şirketlerine akıtmış. 30 milyon dolardan kalan fon ise yeni şirketlere ve hali hazırda yatırım yaptıkları mevcut şirketlere akacak. Yatırım yapılan şirketlerin yarattığı istihdam 250-300 arasında değişiyor. Ortaklar, ileride her birinin 200-500 çalışanı olan şirketler haline gelmesini hedefl iyor. 

212 haftada 8-10 yeni girişimcinin fikrini değerlendiriyor. Şimdiye kadar ise toplamda 1.200 şirketi değerlemişler. Her bir girişimi değerlendirirken pek çok kritere bakıyorlar ama fikrin, niş bir alanda oluşan boşluğu doldurması, pazarını domine edebilmesi, mümkünse kendi pazarını yaratabilme gücüne sahip olmasını istiyorlar. 

Yatırımı tek rauntta bırakmıyor yabancıyı da getiriyor

 212, uluslararası işbirliklerini girişimciye sağlıyor. Nitekim son olarak Iyzico’ya IFC’yi getirmiş. 16 milyon TL daha yatırım alan şirkette ikinci turda yine 212’de yer almış. Ayrıca Hemen Kirala’ya Home Away, yazılım şirketi Solvoyo’ya 3TS ikinci yatırımı yaparken bir başka girişimcilerine de bir finans kuruluşunun yatırım yapması için masadalar. Karabey, “İlk yatırımcıyı almak en zorudur. Biz büyümeyi yabancılar ise sürdürülebilirliği getiriyor” dedi. 212’nin yatırım yaptığı şirketler HotelRunner, Hemenkiralık (Flat- 4day), Iyzico, Solvoyo, parcadeposu. com, Vizera, Butigo, Hazinem. com, Arcade Monk, Evim.net, balerin. com.

Yatırımların ömrü 10 yıla, getiri beklentisi 20 kata kadar çıkıyor

Ali Karabey, girişim sermayesi fonlarının dünya yatırım ortalamasına bakıldığında 7-10 yıllık bir süreden bahsedilebileceğine işaret ederek “Biz ilk yatırımımızda 4’üncü seneyi aralık ayında bitireceğiz. Biz temettü almayız. Hatta böyle bir olasılık oluştuğunda bunu yeniden şirkete sermaye olarak yatırmasını isteriz. Biz yatırım yaparken başarılı bir girişimciden, 7-10 yıllık bir süreçle, çıkış anında 15-20 katlık bir getiri görmemiz lazım. Her girişim fikri de bu sonucu getirmez ama fon bazında yıllık yüzde 30 getiri potansiyelini görmek isteriz. Yatırım yaptığımız şirketteki payımız yüzde 20-30 olur, yüzde 51’i almayız. En az 500 bin dolar en çok 3 milyon dolar veriyoruz. çünkü 2-3 raunt para verdiğimiz şirketler var” bilgisini paylaştı.

Fona kaynak akıtanlar arasında ilk defa Türk girişimciyi destekleyen yabancılar var

212 Başkan Vekili Dilek Dayınlarlı ise 30 milyon dolarlık fonla 20’den fazla yerli ve yabancı yatırımcının bir araya geldiğini belirterek “Bazı yabancı yatırımcılarımız, böyle bir girişim sermayesi fonu ile, Türkiye’de ilk defa girişimlere yatırım yapmış oldular. En büyük yatırımcımız ise bir kadın ve yabancı. Çoğunun teknoloji ile alakası yok” bilgisini verdi. Dayınlarlı, 50 milyon dolarlık ikinci bir fon daha kurmak istediklerini de belirtirken “Aynı bu fonda olduğu gibi o fonda pazarı zorlamak isteyen girişimcilere gidecek” dedi.

Genç girişimci bireylere dokunuyor deneyimli pazarın ezberini bozuyor

212 Yönetici Direktörü Numan Numan girişimciler hakkında bilgi verirken “İlk başlarda girişimciler 20’li yaşlarındayken şimdi 54 yaşında girişimcimiz de var. Ağırlık geç 20’ler, erken 30’larda. 40 yaş civarındaki girişimciler ‘eski pazarı bozan’ kişiler oluyor. Çünkü çalıştığı pazardaki sorunu, neyin iyi işlemediğini görüyor. O tecrübeyi konuşturduklarında da başarılı oluyorlar. Gençler bireylere ulaşırken deneyimliler kurumlara yönelik çözüm fikirleri ile karşımıza geliyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir