10 milyonluk üretimle küresel yarışa çıkacak
AKO Akü, iki yıl önce Çankırı’da kurduğu üretim tesisinde kullandığı yeni nesil üretim teknikleri ile birlikte yıllık üretim hedefini 10 milyon adet olarak belirledi. Şirketin Genel Müdürü Hulki Büyükkalender, küresel çapta rekabetin hayal olmadığı görüşünde.
SİBEL SANCAKLI
ÇANKIRI - Otomotiv yan sanayinin önde gelen markalarından Abdülkadir Kadir Özcan AŞ, bünyesindeki Ako Akü fabrikası ile sektöründe Avrupa’nın en büyük üretim alanına sahip tesisi olacak. Yeni nesil üretim teknikleri ile birlikte üretimini de 10 milyon adete çıkaracak.
Genel Müdür Hulki Büyükkalender, hedefl erine ulaşmaktaki kararlılıklarını Avrupa’da dahi prosesleri bulunmayan teknik altyapı ve üretim tekniklerine bağladı. Büyükkalender, akü üretiminde sektörde kullanılan en gelişmiş ve en iyi sonuçları veren üretim tekniği olan Matrix Press (Punch) ve Kazien Tüneri teknolojisi Türkiye’de sadece Ako Akü’de bir arada kullanıldığını söyledi. Büyükkalender, “Bu teknolojiler sayesinde aküler üretilirken daha dayanıklı oluyor ve yıllarca en üst seviyede enerji sağlayabiliyor” dedi.
Türkiye’de üretilen otomobil adetine oranla üretilen akü adetinin de az olduğunu ifade eden Büyükkalender, “Ülke olarak katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Türkiye’deki otomobil fabrikalarının kaydettiği gelişmeyi akü fabrikalarının da yeterince gösterdiği kanaatinde değilim” dedi. Büyükkalender, Kore örneğinden yola çıkarak konuyu şöyle özetledi: “Kore, üretilen akü miktarının yıllık yaklaşık 50 milyon adete yakın olduğu bir ülke. Türkiye ve Kore’nin kendi iç pazarında tüketimi 4 milyon adet. Bu anlamda Kore’ye bakıldığında üretiminin 10’da birinin iç pazara verildiğini görüyoruz. Bu da geri kalanının ihracatının yapıldığı anlamına geliyor. Ve ülkesine bu anlamda bir katkı sağlıyor. Türkiye’de ise bu rakam toplam da 20 milyonlarda kalıyor.”
‘Elektrikli araçta da olacağız’
Fabrikalarını toplam 100 milyon dolar yatırımla faaliyete geçirdiklerinin bilgisini veren Büyükkalender, şu anda farikanın kurulu kapasitesinin yıllık 3.5 milyon adet olduğunu dile getirdi. Büyükkalender, “Dünya genelinde 1.3 milyar araç akü kullanıyor. Daha gidecek çok yolumuz var” açıklamalarını yaptı.
Ürün gamında otomobillerden jeneratörlere kadar çok geniş bir kullanım ağı bulunan kurşun asitli aküler bulunan şirketin, kurulduklarından bu yana geçen 2 yılda 40 ülkeye ihracat yapar hale geldiğini belirten Büyükkalender, ülke sayısını 150’lere çıkarmayı planladıklarını söyledi. Elektrikli araçların pazarın yüzde 20’sini oluşturacağının öngörüldüğünü anlatan Büyükkalender, o pazarın içinde yer alacaklarının altını çizdi.
Dönüşüm tesisi dünyanın atık aküsüne talip
AKO Akü olarak, fabrikalarına entegre geridönüşüm tesislerini de hizmete açtıklarını ifade eden Genel Müdür Hulki Büyükkalender, sıfır atık özellikli “desülfürizasyon” teknolojisine sahip geri kazanım fabrikalarına da 10 milyon euro yatırım yaptıklarını aktardı. Tam otomasyon ile çalışan tesisleri ile çevre dostu yaklaşımlarıyla Avrupa’da ilk 5 tesis arasında yer aldıklarını dile getiren Büyükkalender, “Atık akülerin geri dönüşümü doğru işlenebilirse yaklaşık 1 milyar dolarlık bir karlılık sağlayabilir” dedi. Büyükkalender, yurtdışından atık akünün gelmesinin mevcut mevzuata göre zor olduğunu söyleyerek, “Bu da normal. Zira ülkenin de zarar görmemesi için atık akünün uygun kişilere verilmeli” ifadelerini kullandı.