13 mağazası IŞİD gölgesinde

LCWaikiki, Irak'ta imzalayacağı kontratları beklemeye aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENER KARADENİZ 

İSTANBUL - Irak’ta 6 mağazası bulunan LCWaikiki, bölgeye mal gönderememekten şikayetçi. Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, mağazaların çoğunluğunun Kuzey’de olduğunu, Güney’deki mağazanın ise kontrollü açılıp kapandığını söyledi. Bölgeye yeni mağaza yatırımı planları bulunduğunu dile getiren Küçük, “4-5 tane Kuzey’e, 7-8 tane’de Güney’e mağaza açma aşamasındaydık. Kontrat imzalamak üzereydik. Ancak IŞİD nedeni ile beklemeye aldık” dedi. Mağazaları kendi inşa eden şirketin birkaç şantiyesinde işler durmuş vaziyette. Şirketin ülkeye yıllık ihracatı 15 milyon TL civarında. Şirket, diğer taraftan da yeni pazarlara giriyor. 21 ülkede 80 civarında mağazası ile faaliyette bulunan şirketin Başkanı Küçük, Ermenistan ve Moldova’ya da mağaza açmak üzere olduklarını, Rusya, Suudi Arabistan gibi ülkelere de mağaza yatırımlarının devam edeceğini anlattı. 

‘İSF’de 10 milyar TL’lik hedef tutar’ 

Geçtiğimiz ay gerçekleştirilen İstanbul Shopping Fest’i de (İSF) değerlendiren Vahap Küçük, geçtiğimiz yıllara göre bu yıl gerçekleştirilen festivalin daha verimli geçtiğini söyledi. Küçük, “İSF rakamları daha çıkmadı ama bu yıl daha başarılı. İBB ve İSO’nun da etkinliği ile kaynak sıkıntısı çekilmediği için paydaşlar daha fazla dahil oldu. Açılış kapanış etkinliklerinde düzenlenen indirimler, altın, ayakkabı günü gibi etkinliklerin de etkisiyle başarılı geçti. 10 milyar TL satış hedefinin tutturulduğunu tahmin ediyorum” açıklamasında bulundu. 

‘Enflasyon, döviz ve faiz aynı sac ayağında oturmalı’ 

Son dönemde çokça tartışılan faiz indirimi konusunu değerlendiren Vahap Küçük, şöyle devam etti: “Gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek faiz bizde. Bir yandan da cari açık problemimiz var. dövizin seyri de hesapları alt üst ediyor. Biz inişli çıkışlı bir kur istemiyoruz. Faizin artışından da yana değiliz. Enfl asyon, döviz ve faizin aynı saç ayağına katılıp aynı oranda artmasının sürdürülebilir olacağını düşünüyoruz. Burada dengeli bir politika gütmek, esnek hareket etmek lazım. Belki Merkez Bankası’nın bu konuda biraz daha dikkat etmesi lazım. Sanayicinin beklentisini karşılayacak bir indirim politikası gütmesini bekliyoruz.” 

‘Kurun yükseği de düşüğü de zarar’ 

Bununla birlikte Merkez Bankası’nın bağımsız olması gerektiğini dile getiren Küçük, “Bağımsızlığı faizlerin yüksek olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Biz 1.5 puan indirim bekliyorduk ama 0.75 geldi. Beklentimizin yarısı bile karşılanmadı” ifadelerini kullandı. Küçük, MB’nin kararlarında sadece yurtiçi konjonktürün değil çevresel faktörlerin de önemli hale geldiğine dikkat çekti. Küçük, “Hesapta Irak yoktu, şimdi gündemde. Faiz yüksek kaldığında bu kez döviz rekabet etme şansını kaybediyor. Dolar 2 TL civarına indiğinde ihracat zorlanıyor. Tansiyon gibi yükseği de düşüğü de zarar orta kararda gitmesi lazım. Sanayi tarafına bakıldığında faizler yüksek ama uygun mu diye bakıldığında iyi dengelemek lazım. Bir ara döviz 2.4’ü gördüğünde de sürdürülebilir değildi. Faizlerin de 6.5-7’lerde seyretmesi makul olur. Dengeleri iyi gözetlemek gerekiyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir