2014 yılını büyüme ile kapatacağız

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar, taksitler konusunda yeni yasal düzenlemelere rağmen 2014 yılını büyümeyle kapatacaklarını söylüyor. HTC’nin yeni modeli One M8 bu büyümede kilit rolü oynayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Murat YILDIZ

İSTANBUL - Bol ödüllü HTC One M7’nin ardından HTC One M8’i teknoloji severlerle buluşturan HTC, 2014 yılında büyümeye odaklandı. HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar, bu yılı büyümeyle kapatacakları konusunda iddialı... "HTC One M7’den sonra tüm başarıları arkasına almış bir telefonu nasıl daha iyi hale getiririz"in cevabını aradıklarını söyleyen Taşar, tasarımıyla övündükleri One M8’in de bu düşünceyle ortaya çıktığını söylüyor ve ekliyor: HTC One M8 büyümemizde kilit rol oynayacak.

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar’la, şirketin bu yılki stratejisini ve sektörü değerlendirdik...

HTC One M8 büyük bir kitle tarafından merakla bekleniyordu. Bu ürünü farklı kılan özellikler nelerdir?

2013 yılında hem dünyada hem Türkiye birçok ödül almış olan HTC One M7 büyük başarılara imza attı. Yeni model tasarlanırken tüm bu başarıları arkasına almış olan bir telefonu nasıl daha iyi hale getiririz sorusuna cevap aradık. M8’in en önemli özelliklerinden biri eşsiz tasarımıdır. Daha önce M7’de olduğu gibi yine yekpare metal gövdemiz var ancak daha önce %70 olan bu oran şimdi %90’a çıktı. M8 üretilirken saat işçiliği kadar hassas bir işçilik gerektiren yepyeni bir tasarım ortaya çıkmış oldu. HTC BoomSound, Blinkfeed, Ultrapiksel gibi bizim geliştirdiğimiz teknolojileri bir adım ileriye götürerek yeni HTC One M8’de kullanıcılarımıza sunuyoruz. Yine en önemli özelliklerden biri artık M8’in arkasında DuoCamera dediğimiz çift kamera var. Bu çift kamera sayesinde fotoğraf çekilen ortamın derinliğini ve öndeki nesneleri algılayabiliyor M8. Böylece öndeki nesnelere odaklanırken arka planı flulaştırabiliyor. Kamera modları M8’de en çok geliştirdiğimiz özellikler oldu. 5 megapiksellik bir ön kameramız var ve bu M8’i en başarılı selfie telefonlarından biri yapıyor. Tek bir hareket ile iki kamera arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ön kamerası otomatik olarak zamanlayıcı ile çalışıyor ve en başarılı selfie pozunu yakalamanızı sağlıyor. Kameraya birçok eğlenceli özellik ekledik. Ancak profesyonel kullanıcıların yapabileceği efektleri bir tuşla hazırlanabilir hale getirdik. Örneğin mevsimler modu sayesinde fotoğraflarınızı mevsim efektleri ile süsleyebiliyorsunuz. M8 kesinlikle fotoğraf sevenler için en başarılı tercih.

Telefon ekran boyutları büyüdükçe ve işlemcileri hızlandıkça en büyük sorunlardan biri de pil dayanımı oluyor. Şarj konusunda iyileştirmeler var mı?

Güç tasarrufu bizim için de çok önemliydi. Yeni M8 içerisinde uzun süreli kullanımı sağlayabilmek için 2600 Miliamperlik bir batarya bulunuyor. Ama yine de yazılımsal destek sayesinde kullanıcıların en uzun süreli kullanıma kavuşmalarını sağlıyoruz. Yeni güç tasarrufu modu sayesinde artık batarya süresi %40 oranında artırılmış durumda. M8 artık yoğun kullanımlarda bile 1 gün rahatlıkla kullanılabiliyor. Ancak güç tasarruf modu kullanıldığında çok uzun süreler kullanmak mümkün hale geliyor.

Taksit sınırlamasında durum nedir? Satışlara yansıması nasıl oldu?

Özellikle zincir mağaza kanalında bir düşüş meydana geldi. Ancak buna paralel olarak operatör kontratlı satışlarda da bir artış meydana geldi. Toplam satışlara baktığımızda operatör kanalındaki artışın aslında zincir mağazalardaki düşüşü büyük oranda dengelediğini ve toplam satışları çok fazla etkilemediğini görüyoruz. Yıl sonuna doğru satışların biraz daha fazla dengeye oturacağını ve her iki kanalın da aktif durumunu daha net göreceğimizi düşünüyorum. Elbette her iki kanal da bizim için çok önemli. Rekabetçi bir ortamın yaratılabilmesi ve tüketicilerin tercihlerini kolayca yapabilmeleri için ürünlerimizin tüm kanallara aynı fırsat ve imkânlarla ulaşabiliyor olması gerekiyor. Bu dönemde biz zincir kanalına destek vermeye ve satışlarını güçlendirmek için onların yanında olmaya devam ediyoruz. Toplam satışlara etkisini görmek için yılın son çeyreğini de görmemiz gerekir diye düşünüyorum. Çünkü kanun yürürlüğe girmeden ve taksit kısıtlaması gelmeden önce zincir mağazalarda çok yoğun bir satış gerçekleşti. Ayrıca tüm markaların amiral gemisi ürünleri yılın ikinci ve üçüncü çeyreklerinde piyasaya çıkmış oldu. Yeni getirilen taksit sınırlaması 1000 TL altı ürünlerden ziyade amiral gemisi dediğimiz daha üst segmentteki ürünleri etkiliyor.

Bu yasal düzenlemeler sektörün büyümesini nasıl etkileyecek?

Türkiye’de akıllı telefon satışları açısından çok büyük bir potansiyel var. Genç bir nüfusumuz ve hali hazırda yoğun bir feature phone kullanım oranımız var. Bu potansiyel ile kısa süre içerisinde yoğun bir akıllı telefon dönüşümü bekliyoruz. Sektörün tüm paydaşlarını etkileyecek büyük bir dönüşüm bu. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 9 milyon adet akıllı telefon satıldı. Bu yılyıl beklentimiz %30’ların üstünde bir büyüme oranıydı fakat yeni düzenlemeler ile birlikte sektör olarak 2014 yılını 2013 yılı sonuçlarına yakın bir noktada tamamlarız. Bu maalesef markalardan distribütörlere, operatörlere ve son satıcıya kadar tüm paydaşları etkileyen bir durum. Öte yandan biz HTC olarak yeni organizasyonumuz ve ürünlerimiz ile birlikte her yılyıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye pazarındaki büyüme hedefimizi devam ettiriyoruz. Marka bilinirliğimiz hızla büyüyor, ürün kalitemiz üst düzeyde ve servise başvuru oranlarımızın düşüklüğü sayesinde müşterilerimiz HTC markasına çok daha fazla ilgi gösteriyor. 2014 yılını planladığımız büyümeyi gerçekleştirerek kapatacağız.

Müşteriler Türkiye'de büyük ekranlı telefonları kullanmayı sevdi

Telefonların ekran boyutları gittikçe büyüyor. Tüketiciler açısından bakıldığında beklentiler ne yönde?

Bu aslında ülkelere göre değişen değişen bir durum. Biz son aylarda operatörlerden büyük ekranlı modellerimizin piyasaya sürülmesi konusunda çok daha fazla talep alıyoruz. Müşteriler Türkiye’de daha büyük ekranlı telefonlar kullanmayı sevdi ve 5 inç üstü telefonlara çok daha fazla talep gelmeye başladı. Öte yandan Avrupa’nın bazı ülkelerinde de daha küçük ekranlı telefonlara talep daha fazla. Bizim yakın zamanda piyasaya sunduğumuz HTC Desire 816 Türkiye’de çok başarılı bir satış grafiği yakaladı. Biz ekranlar konusunda müşterilerin farklı talepleri olmakla beraber bundan sonra 4.5 inç’in altında ekranlara talebin fazla olmayacağını düşünüyoruz. Günümüzde kullanıcılar fotoğraf çekmekten, günlük iş uygulamalarına kadar birçok işlemi telefonlarında yapıyorlar. Özellikle iş dünyasındaki çalışanlar tablolara ve raporlara bakmaktan, sunum dosyalarını incelemeye kadar birçok işi daha büyük ekranlı telefonlarda yapmak istiyorlar. Gençler de özellikle oyunları ve eğlence uygulamalarını daha büyük ekranda deneyimlemek istiyorlar. Yalnızca üst segmentte değil, orta ve alt segmentte de daha büyük ekranlı modellerimiz gelecek ve müşterilerimizin bu taleplerini karşılamaya devam edecek.