2016 kolay olmayacak ama Türkiye açısından iyimserim

BBVA’nın El Celler De Can Roca ile gerçekleştirdiği ‘The Cooking Tour Experience 2015’ isimli gastronomi dünya turunu İstanbul’a getiren Garanti Bankası’nın yeni Genel Müdürü Ali Fuat Erbil ile piyasanın gündemini konuştuk

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ECE CEYHUN BORSA 
FİNANS SERVİSİ 

Garanti Bankası’nın yeni Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 2016 yılından umutlu. Kasım ayında tekrarlanacak seçimlerin ardından ‘mutlaka bir hükümet’ çıkacak diye beklediklerini söyleyen Ali Fuat Erbil, “Bankalar olarak baktığımız göstergeler, faiz ne olacak, enflasyon ne olacak, büyüme ne olacak. 2016 ile ilgili daha iyimserim. Hepimizin temennisi de bu yönde. İyimserim derken çok kolay bir yıl olacak demiyorum ama Türkiye açısından iyimserim diyorum” dedi. 

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, 2 Eylül’de devraldığı görevine lezzetli bir başlangıç yaptı. Erbil, ilk haftasında yoğun geçen gündüz mesaisinin ardından 4 akşam üst üste dünyanın en iyi restoranı seçilen İspanyol El Celler De Can Roca’nın sahibi 3 kardeşin, İstanbul’da Garanti Bankası müşterileri için hazırladığı özel akşam yemeğine katıldı. Aynı zamanda Garanti Bankası’nın ana ortağı İspanyol BBVA’nın El Celler De Can Roca ile gerçekleştirdiği ‘The Cooking Tour Experience 2015’ isimli gastronomi dünya turu kapsamında Türkiye’ye gelen Roca kardeşler, geçtiğimiz hafta Salt Galata’da, Erbil’in de evsahipliği ile 200’ün üzerinde misafiri ağırladı. Roca Kardeşlerin, Türkiye turu için özel bir de belgesel çektiği bu etkinliğin son gecesinde, yeni genel müdür Erbil ile bir araya gelme fırsatı bulduk. Genel Müdürlük koltuğuna oturmasının ardından ilk kez konuşan Ali Fuat Erbil ile olan sohbetimizin ana konusunu gecede Türklerin geleneksel yemeklerini farklı bir bakış açısı ile yorumlayan Rocca kardeşler oluşturdu. Ancak sohbet bununla sınırlı kalmadı ve konu dönüp dolaşıp piyasalara geldi. Erbil’e, ‘Banka olarak 1 Kasımdaki seçimde, 7 Haziran’dakine benzer bir sonuç çıkması veya çıkmaması gibi farklı senaryolara hazırlanıp hazırlanmadıkları’ yönündeki soruya şu cevabı verdi: “Kasım veya aralık ayında Türkiye’de bir hükümet olacak mı? Mutlaka olacak diye bakıyoruz. Tek parti hükümeti mi, koalisyon hükümeti mi olacak, bunu hep beraber göreceğiz. Bundan sonrasında bizler için en önemli olan istikrardır, yapılması gerekli olan reformların devam ettirilmesidir… Önümüzdeki dönemin daha ılımlı bir ortamda geçmesini bekliyoruz. Bankalar olarak her türlü sonuca göre hazırlanıyoruz.” Genel beklentilerin dışında çok daha farklı olumlu ya da olumsuz bir durum gelişmesi durumunu ‘diğer senaryolar’ başlığı altında değerlendirdiklerini kaydeden Erbil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bizim bankalar olarak baktığımız göstergeler, faiz ne olacak, enfl asyon ne olacak, büyüme ne olacak. Politika bu açıdan önemli. 2016 ile ilgili daha iyimserim. Hepimizin temennisi de bu yönde. İyimserim derken çok kolay bir yıl olacak demiyorum ama Türkiye açısından iyimserim diyorum.” 

Bütçelediğimiz gibi kapatırız 
Türkiye’nin son 2-3 yılına baktığınız zaman mevduatın daha yavaş büyüdüğünü, krediler biraz daha hızlı gittiğini kaydeden Ali Fuat Erbil, sektöre ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “Mevduatlar dolar lehinde ilerliyor, krediler de TL lehinde ilerliyor. Sonuç kârlardaki düşüş devam ediyor. Ama sektör bu yılı bütçelediğine paralel bir şekilde kapatır diye düşünüyorum.”

Onay verilen kredi başvurusu artar 
Ali Fuat Erbil son dönemde konuşulan ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben’in de gündeme getirdiği tüketici kredilerinde vadelerin uzatılması ile kredi kartı taksitlerinin artırılması konusundaki bir soruya ise şu yanıtı verdi: “Aylık taksit tutarı kişilerin gelirinin belli bir yüzdesi olarak hesaplanıyor. Dolayısıyla kredilerde vadeler uzarsa o zaman taksit tutarı bir miktar düşeceği için onay verilen kredi başvuruları artabilir. O yüzden bu kredileri biraz pozitif etkileyebilir.”

"Garanti ile BBVA uyumu çok iyi"
Türkİspanyol BBVA geçen ekim ayında Garanti Bankası’nın Doğuş Grubu’na ait yüzde 14.89 hissesini daha alarak yüzde 39.9 hisse ile ana ortak oldu. Bu kapsamda bankadaki üst yönetimde gerçekleştirilen değişimle birlikte Ali Fuat Erbil de Genel Müdürlük görevini Ergun Özen’den devraldı. Erbil’e BBVA’nın hakim ortak oluşu ile birlikte bankada bir değişim olup olmadığını da sorduk. Söze “İspanyollarla aramızda çok iyi bir uyum var” diyerek başlayan Erbil, “Bankada tüm üst yönetim aynen devam ediyor. Bir tane de İstanbul’da yaşayan İspanyol yönetim kurulu üyemiz var. BBVA ile Doğuş Grubu’nun ortaklığı yeni değil. Her şey gayet uyumlu ve eskiden olduğu gibi devam ediyor” diye konuştu.

100 bin tabak yemek hazırlayıp 64 bin km yol kat ettiler
İspanya’nın ikinci büyük bankası ve Garanti’nin hissedarı BBVA, 2 yıldır “Dünyanın En İyi Restoranı” unvanına sahip “El Celler de Can Roca” ile “Cooking Up A Tribute” isimli gastronomi dünya turunu gerçekleştiriyor. Bu birlikteliğin sırrı, El Celler de Can Roca ve BBVA’nın, müşterilerini yaptıkları işin merkezine yerleştirmelerinde yatıyor. Her iki kuruluş da, en değerli hazinelerinin müşterileri olduğu inancında birleşiyor. Tıpkı, Türkiye’deki etkinliğin ev sahibi Garanti’nin inandığı gibi... Restoranın sahibi Roca Kardeşler ve 40 kişilik ekibi, 5 haftalık turne süresince Amerika’yı boydan boya kat edip, Atlantik ve Akdeniz’i geçtikten sonra Asya ve Avrupa’nın birleştiği İstanbul’daki etkinliklerle yolculuklarını tamamladı. Turnenin genelinde, 2014-2015 yılı boyunca 6 ülke ziyaret edilip 100 bin tabak yemek hazırlandı. Amerika’dan Türkiye’ye kadar uzanıp iki kıta arasında 64.000 km yol kat edildi.

'Yoğurt' 3 Michelin yıldızlı şefi büyüledi
Roca Kardeşler, turne kapsamında gittikleri her ülke için, oranın yerel kültürü ve yerel mutfaklarından ilham alarak özel bir menü hazırlıyor. BBVA-El Celler de Can Roca yaz turnesinin ön hazırlıkları için, 3 kardeşten Joan ve Josep geçtiğimiz Mayıs ayında Türkiye’de İstanbul, İzmir Tire ve Bozcaada’yı ziyaret ederek yerel lezzetleri tanıdıkları 2 haftalık bir tur gerçekleştirdi. El Celler de Can Roca’nın baş şefi Joan Roca’nın, Türkiye’deki keşif turunda özellikle ‘yoğurt’u büyüleyici bulduğu belirtilirken Ramazan Bayramı’nın yemek kültürünü keşfetmek amacıyla da kardeşlerin en küçüğü şef Jordi Roca da Türkiye’ye geldi.

Gastronomi turundan 2 belgesel çıktı
Türünün ilk örneği olan turnede ziyaret edilen ülkelerin damak zevkiyle ilgili bir belgesel hazırlanıyor. “Cooking Up A Tribute” adlı belgeselin ilk gösterimi ise Berlin festivalinde yapıldı ve diğer pek çok film festivalinde izleyiciyle buluştu. Belgeselin ikinci kısmı ise kardeşlerin Türkiye’ye yaptığı keşif turlarında çekilmeye başlandı. “The Turkish Way” adı verilen belgesel, her bir bölümü bir kardeşin keşfini anlatan, 3 bölümden oluşacak. İlk bölümde kebaplar, ikinci bölümde şaraplar, üçüncü bölümde ise tatlılar konu edilecek.

2 genç Türk şefe burs verdiler
BBVA ve El Celler de Can Roca’nın global işbirliğiyle hazırlanan gastronomi turnesi sosyal sorumluluk açısından da bir anlam ifade ediyor. Garanti Bankası ev sahipliğinde düzenlenen bu yılki turne kapsamında ziyaret edilen şehirlerden seçilecek, geleceğin şefi olma potansiyeli taşıyan 2’şer yetenekli öğrenciye, 4 ay boyunca Roca Kardeşler’in Girona’daki restoranında çalışma imkânı ve burs verildi. Her sene 400’den fazla başvuru alan restoranda çalışmak, sektördeki en iyi ve en eşsiz deneyimlerden biri olarak kabul ediliyor.