2020 yılına kadar yapılacak müsabakalara Tekfen imzası

Tekfen İnşaat Azerbaycan’ı tarihin ilk Avrupa Oyunları’na, 2017’deki İslam Dayanışma Oyunları’na ve 2020 yılında Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 4 önemli maçına hazırlıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

BAKÜ - 2015’te Avrupa Oyunları, 2017’de İslam Dayanışma Oyunları, 2020 yılında ise Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 4 önemli maçına ev sahipliği yapacak Azerbaycan’ı tarihinin en önemli organizasyonlarına Türk şirketler hazırlanıyor. Ülkenin en önemli spor kompleksi olan 68 bin kişi kapasiteli Bakü Olimpiyat Stadyumu’nu üstlenen Tekfen İnşaat, aynı zamanda da bir başka şantiyede Azerbaycan’ın en yüksek binasını üstlendi. İki projeyi de aynı anda sürdüren Tekfen İnşaat, iki farklı dev yapıyı şubat ayının ilk günü teslim edecek.

'Guinness’te rekor kırılabilirdi'

Tekfen’in yurtdışında yaptığı ilk spor tesisi olan Bakü Olimpiyat Stadyumu, ilk kez 2015’te Bakü’de düzenlenecek Avrupa Oyunları’nın açılışına sahne olacak. 640.5 milyon dolara mal olan proje 24 ay olarak planlanan sürenin altında tamamlandı. 20 aya indirilen proje, UEFA Başkanı Michel Platini’nin deyimiyle “Guinness’e başvursaydınız rekor kırardınız” sözüyle çok kısa bir zaman diliminde tamamlandı. Geçmişte Azerbaycan kamu şirketi SOCAR’ın petrol atık sahası olarak kullanılan alanda inşa edilen spor kompleks, iş kazası geçirmeden 18 milyon adam/saatlik zaman içinde sona ermek üzere. Bunun kendileri için bir rekor olduğunu söyleyen Tekfen İnşaat Genel Müdürü Levent Kafkaslı, “Her gün işe başlamadan önce güvenlik tedbirleriyle ilgili eğitimimizi hatırlatıyoruz. Şu ana kadar 157 bin adam/saat eğitim verdik” dedi.

Eyfel’in 3 katı malzeme

Toplam 617 bin metrekare alan üzerine inşa edilen Bakü Olimpiyat Stadı, 204 bin metrekarelik kapalı alanda 3 bin araçlık otoparkı, 626 kişilik üst düzey seyirci kapasitesine sahip. 24 bin ekran LED ekranına sahip stadyum, 7 milyon metreküp dolgu alanıyla yapıldı. Bu da Monaco’nun 3.5 metre doldurulmasıyla eş değer. Everest’in yaklaşık 10 katına denk gelen 80 kilometrelik kazık kullanımının gerçekleştiği projede 21 bin ton çelik kullanıldı. Bu da metal mimarinin sembolü Eyfel Kulesi’nin 3 katına denk geliyor. Stadyuma çekilen kabloların uzunluğu ise 2 bin kilometre. Bir başka deyişle Bakü’den İzmir’e olan mesafeye denk geliyor. Stadyumun şuanda yüzde 93’ü tamamlanmış durumda.

Zirveye 410 tonluk ağırlık

Genel Müdür Levent Kafkaslı, stadyumun yanı sıra SOCAR’a yaptıkları yeni binanın da niş bir proje olduğunu söyledi. Şubatta teslim edilecek bir diğer çalışma olan SOCAR’ın Merkez Binası ise dünyanın en güçlü yapılarından biri sayılacak. Her yılın 200 gününün güçlü hava akımlarıyla geçtiği, Rüzgarlar Kenti olarak bilinen Bakü’nün 200 metrelik yüksekliğiyle en yüksek yapısı olacak. 200 kilometrelik hıza ulaşabilecek rüzgarın hızına dayanıklı olacak binanın en tepe noktası olacak 38’in katında 410 tonluk ağırlığa sahip çelik damper binasının rüzgara olan dayanıklılığını artıracak. Ülkenin gayrimenkulde zirvesi haline gelecek binanın dış cephesinin de LED ekranlarla aydınlatılacak.

Katar ve Rusya için devrede

Yaklaşık 18 yıllık sürede şu ana kadar 2 milyar dolarlık iş üstlendiklerini hatırlatan Kafkaslı, BTC Ham Petrol Boru Hattı’nın çıkış noktası olan Sangaçal Terminali, Şah Deniz Doğal Gaz Terminali ve Deniz Platformları başta olmak üzere birçok önemli projeye imza attıklarını, Şah Deniz / Faz 2 kapsamındaki enerji yatırımları çerçevesinde üstlendiği yeni projelerinde alt yapı hazırlıklarını sürdürdüklerini belirtti. Kafkaslı, “Azerbaycan’da halen yapımına devam ettiğimiz projelerin toplam değeri de 2 milyar dolara ulaştı. Tekfen İnşaat, bugüne kadar Azerbaycan’da 14’ü tamamlanan, 4’ü devam eden toplam 18 projesi mevcut. Bakü Olimpiyat Stadyumu, bizim için vitrin projesi. 2018 yılında Rusya’da, 2022 yılında ise Katar’da düzenlenecek olan FIFA Dünya Kupası’nın stat inşaatlarına da talip olacağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir