300 milyon dolara kadar gidecek

Ekonomi Bakanı, Befesa'nın yeni yatırım kararına ilişkin, "Bu yapılan yatırım 120 milyon dolarla başlayıp bana göre 300 milyon dolara kadar gidecek" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Befesa arasında alınan yeni yatırım kararına ilişkin, "Bu yapılan yatırım 120  milyon dolarla başlayıp bana göre 300 milyon dolara kadar gidecek. Bu yatırımla ilk etapta yaklaşık 80 ile 100 milyon dolar civarında ilave ihracat imkanı ortaya çıkacak" dedi.

 

Çağlayan, Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ile Befesa arasında alınan yeni yatırım kararına ilişkin basın toplantısında, yatırımın Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik istikrarın göstergesi olduğunu, Türkiye'nin yatırım yapılabilir bir ülke konumuna geldiğini kaydetti.

Türkiye'nin, 2008 kriziyle birlikte dünyada çok daha net bir şekilde görüldüğünü ve adeta bölgesel bir yatırım üssü haline geldiğini ifade eden Çağlayan, ABD'den, Çin'e, Hindistan'a kadar 16 ülkede fabrikası olan Befesa'nın biri İzmir, diğeri Adana'da iki yatırım gerçekleştireceğini anlattı.

Çağlayan, şunları kaydetti: "Bu yatırımlarla yeni teşvik sistemimizin de ne kadar isabetli olduğunu görmemiz mümkün. Atık kazanımı ve bununla ilgili prosesler yatırımının da teşvik kapsamına alınması noktasında teşvik paketi çalışmalarına başladığımız ilk gün bu yönde talimat vermiştim. Geri kazanım ve atık tesislerinde teşvik sisteminin dikkate alınmasını, gerek çevre gerek geri dönüşümde Türkiye'nin ihracat ürünü olabileceğini söyledik. Befesa, 500 bin ton çelik tozunun yaklaşık yarıya yakını bir taraftan Adana ve İzmir'de çevreyle ilgili önemli bir çalışmayı gerçekleştirirken diğer yandan çinko oksit maddesini elde ederek hem ihracatçı konumunda olacak hem de Türkiye piyasasındaki tüketim noktasında önemli bir tedarikçi olacak. Türkiye, çelik tozunda 202 milyon dolarlık ihracat yapan bir ülkedir. Bu yapılan yatırım, 120 milyon dolarla başlayıp bana göre 300 milyon dolara kadar gidecek. Bu yatırımla ilk etapta yaklaşık 80 ile 100 milyon dolar civarında ilave ihracat imkanı ortaya çıkacak."

"Alüminyumun da 'tozunu attıracaklar"

Cari açığın azaltılmasında yeni teşvik sistemi yapılanmasının önemine işaret eden Çağlayan, Türkiye'nin ihracatını önemli şekilde arttırırken, bir taraftan da ülkenin ithal etmek zorunda kaldığı otomotiv sanayinin kullandığı çinko oksit hammadesi için de önemli bir girdi sağlanacağını belirtti. Çağlayan, "Bu iki yatırım çelik tozunu arttıracaktır. Bizde önemli yapılan şeylerde 'bu işin tozunu attıracak' derler. Siz de bu yatırımla çelik tozunun tozunu attıracaksınız. Befesa, yeni yatırımlarını da Türkiye'de arttıracaktır. Önümüzde kısa bir süre içinde alüminyum ile ilgili de buna benzer bir yatırım planladıklarını söyleyeyim. Yaptığımız görüşmelerde sadece çelik tozu değil, alüminyumun da tozunu attırma noktasında önemli gayretleri olacak" diye konuştu.

Bunların, Türkiye'nin yatırım yapma açısından ne kadar önemli seviyede olduğunun bir göstergesi olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin, sadece sanayi, ticaret, bankacılıkta değil, bölgesel üretim üssü olması noktasında da her geçen gün itibarı gelişen bir ülke olduğunu söyledi.

Çağlayan, "Bazı derecelendirme kuruluşları Türkiye'nin yatırım yapılabilir ülke olması noktasında farklı görüşler ifade etse de, Türkiye'ye cimri davransa da, çifte standart içinde olsa da Türkiye, uluslararası yatırımcılar açısından yatırım yapma konusunda 100 üzerinden 100 almıştır. Bunda yeni yatırım teşvik sisteminin ciddi bir yatırım olmuştur" diye konuştu. Teşvik sistemini dünyanın her yerinde anlatacaklarını ifade eden Zafer Çağlayan, "Dünyanın her tarafında teşvik sistemini anlatma noktasında ayak basmadık yer bırakmayacağız. Aynen ihracatın yapılmasında gösterdiğimizi gayreti, yeni teşvik sisteminde yapacağız. Büyükelçiliklerimizi, ticaret müşavirlerimizi, bilhassa bütün sivil toplum kuruluşlarımız yeni teşvik sistemini tanıtan heyetler şeklinde yoğun çalışmalar yapacaklar. Japonya'ya seyahatim söz konusu olacaktır. Japonya'da uluslararası üne sahip olan şirketlerin, CEO'larıyla görüşmeler yapacağım. Yeni teşvik sistemimizi Japonya'da anlatacağım. Daha sonra Singapur'a geçeceğiz" şeklinde konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir