350 milyon TL'lik fabrika günde 100 ton süt işleyecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İztarım A.Ş’nin 100. Yıl Bayındır Süt İşleme fabrikası yapılan bir törenle hizmete girdi. 350 milyon lira yatırımla hayata geçen fabrikada günlük 100 ton süt işlenerek "İzmirli" markası adı altında süt ve süt ürünlerine dönüştürülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem SARSIN

100. Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası hizmete girdi. Fabrika İzmirli üreticilerden doğrudan alınan günlük 100 ton sütü işleyerek mozeralladan tulum peynirine, dondurmadan yoğurda birçok ürüne dönüştürecek.

“Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt İşleme Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki Murat Onkardeşler’in Genel Müdürü olduğu İzTarım A.Ş. tarafından işletilecek.

Açılış töreninde bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhuriyet’in 100. Yılı onuruna açılışı yapılan Bayındır Süt İşleme Fabrikası’nın adını 100. Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası olarak ilan etti. 17 bin metre kare açık alanda 7 bin metrekare kapalı alana sahip olan fabrikanın, Ege Bölgesi’nin en büyük fabrikalarından biri olduğunu söyledi.

Tesiste Küçükmenderes Havzası ve diğer bölgelerden 117 kişiyi istihdam ettiklerini belirten Soyer, 350 milyon liralık bir yatırımla hayat bulan fabrikanın günde 100 ton, yılda 36 milyon litreden fazla süt işleyebildiğini belirtti. Soyer sözlerine şu şekilde devam etti: "Bu, senede 250 milyon liralık süt işleme kapasitesi demek.

Burası Avrupa Hijyen belgesine sahip Türkiye’deki sayılı tesislerden biri. Enerji ihtiyacını güneş enerjisi panelleri ile karşılayacak fabrikamızda, atık suyu tarımsal sulamada kullanılacak standartlarda arıtıyoruz.

Doğamızla yüzde 100 uyumlu bir üretim modelini hayata geçiriyoruz. Bu fabrika Mera İzmir projemizde belirlediğimiz 5117 çobanımızın ürettiği küçük baş sütün buluşma noktası.

Burası İzmir’in çoban haritasının başkenti. Belediye şirketimiz İztarım Başka Bir Tarım kriterlerine uygun üretim yapan çobanlarımızdan piyasanın iki katına aldığı sütleri işte bu fabrikada işliyor." Kooparatifler aracılığı ile toplanan sütlerin burada “İzmirli” markası ürünlerine dönüştüğünü belirten Soyer, "Satın aldığımız sütleri İzmir tulumundan gravyer peynirine, dondurmadan yoğurda kadar birçok ürüne dönüştürerek İzmir’in öz değerine katma değer kazandırıyoruz.

İzmirli markamız daha şimdiden Amerika’ya Kanada’ya ulaştı. Süt Kuzusu projemiz ile 30 ilçemizde çocuklarımıza armağan ettiğimiz sütlerimizi de artık Bayındır Süt Fabrikamızı da üreteceğiz. Bayındır Süt Fabrikamızın ismini de cumhuriyetimizin 100. Yılında, 100. Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası olarak burada hep beraber koyalım” dedi.

“Silajlık mısırdan kurtulmalıyız”

Konuşmasında Türkiye’nin silajlık mısırdan kurtulması gerektiğine de dikkat çeken Soyer, “Et fiyatları ucuzlasın istiyorsak, çocuklar yatağa aç girmesin istiyorsak GDO’lu silajlık mısırdan bu ülkeyi kurtarmamız lazım. Bu ürün meraları terk etmemize, ovalara taşınmamıza sebep oldu. İzmir’de yerli ve milli tohumlarımızı yeniden toprakla buluşturacağız. Başka bir tarımın mümkün olduğunu İzmir’den tüm dünyaya göstereceğiz” diye konuştu.