'5G Mükemmeliyet Merkezi' açıldı

Türk Telekom, "5G Mükemmeliyet Merkezi" ile, 5G üzerine teknoloji üretip, ihraç etmeyi hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türk Telekom’un araştırma ve geliştirme alanında faaliyet gösteren iştiraki Argela tarafından tasarlanan ve milli 5G teknolojilerinin geliştirmesi amacıyla faaliyet gösterecek olan 5G Mükemmeliyet Merkezi Başbakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı.

Açılışta konuşan Türk Telekom CEO’su Dr. Paul Doany "Bu merkez, Türkiye’nin 5G’ye geçişinde ihtiyaç duyacağı teknolojilerin geliştirilmesine ev sahipliği yapacak. Çünkü bu alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi, hem ülkenin ekonomik refahı hem de kamu kurumlarının güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Türk Telekom olarak bu amaçla ayrıca, dünya 5G standartlarını belirleyen konsorsiyumlarda aktif görev alarak Türkiye’yi temsil ediyoruz" dedi.

Argela CEO’su Bülent Kaytaz ise, son 5 yıldır, 5G sistemlerine programlanabilme ve kontrol edilebilme özellikleri sağlayan ve iletişim altyapılarını akıllı hale getiren yazılım ağırlıklı teknolojilere odaklandıklarını söyledi. Kaytaz, "5G teknolojileri üzerindeki çalışmalarımızda kendimize üç önemli hedef koyduk. Bunlardan ilki, 5G konusunda uluslararası düzeyde kabul görmüş bir teknoloji şirketi olmak. İkincisi, bu teknolojileri kullanarak milli ve güvenlikli iletişim altyapılarının geliştirilmesine katkıda bulunmak. Üçüncüsü ise, geliştirdiğimiz bu özgün teknolojilerin ülke içinde ve uluslararası arenada kurduğumuz ekosistem vasıtasıyla büyük ölçekli projelerde bugünden uygulanmasını sağlamak. Bu kapsamda 5G teknolojileri alanında geliştirdiğimiz ProgRAN ile dünya genelinde kullanılacak 5G uyumlu baz istasyonlarını tasarlıyor ve 5G’nin standartlarını LTE lansmanı öncesinden itibaren kodluyoruz. ProgRAN teknolojisi için ABD Patent ve Marka Ofisine bugüne kadar 28 adet patent başvurusu yapmış olmaktan gurur duyuyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin 5G üzerine teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olmasına katkı sağlama amacıyla faaliyet gösterecek merkez, ABD Silikon Vadisi’nde bulunan ve küresel teknoloji devlerinin de birlikte çalıştığı Open Networking Lab. ile yakın ve aktif bir iş birliği içinde çalışacak. Bu iş birliği ile çift yönlü bir teknoloji transferi de söz konusu olacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir