700 milyonluk Ankara Hızlı Tren Garı mayısta açılıyor

CLK Konsorsiyumu'nun inşa ettiği Ankara Hızlı Tren Garı, bir gardan çok daha fazlasını kapsıyor. İş ve yaşam merkezi olarak tasarlanan projede sona yaklaşıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Cengiz - Limak ve Kolin ortaklığının (CLK) inşa etmekte olduğu Ankara Tren Garı (ATG) mayısta açılıyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, “Burası YİD projesidir. Ortaklığımız 2013’te 19 yıl 7 ay işletme süresi teklifi ile ihalesini almıştı. Yüzde 80’ini tamamladık. Dünya ölçeğinde bir gar yapıyoruz. Bin 213 km ile hızlı tren hattı uzunluğu bakımından Türkiye Avrupa’da 6’ncı, dünyada 12’nci sıradadır. Yeni hatlar geliyor. Ankara, Sivas, Kars; ayrıca Antalya bağlantıları tamamlandığında, bu hatların tamamının kesişme noktası ATG olacak. Londra, New York, Paris garları gibi 1938’de açılan Ankara Garı da simgesel ve tarihi yapılardır. AGT, modern anlamda dünyanın en güzel ve dikkat çekici yapılarından biri olacak" dedi. 

Mimari açıdan hızlı treni andıran bu garın yapımında önemli bir deneyim gerçekleştirdiklerini, kamu özel işbirliği (KOİ) modeli ile ilk kez bir gar inşa edildiğine dikkat çeken Özdemir, "Biz havaalanlarındaki deneyimimizi buraya taşıdık. Bundan sonra da yapılması gerekecek gar projelerine bu uzmanlığımızı taşımak istiyoruz. 235 milyon dolarlık yatırımda 170 milyon dolar kredi kullandık. Denizbank’a desteği için özellikle teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Bürokrasi ve iş dünyası düşünüldü 

Nihat Özdemir ve ortakları Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz, ile Kolin İnşaat’ın sahibi Celal Koloğlu, ATG tanıtımı ile ilgili basın toplantısında soruları da cevapladı. Ortakların verdiği bilgiye göre, “hava limanı konseptinde” inşa edilen ATG’de birimler satılmayacak. YİD modeline göre süresi boyunca işletildikten sonra mülkiyeti kamuya geçecek. Merkezdeki oteli uluslararası bir zincirin işletmesi konusunda görüşmeler yapılıyor. AGT’yi üç ortağın eşit paylarla ortak oldukları proje şirketi işletecek. 3 ortak başka gar projelerine de girecekler. AGT, “gar” fonksiyonlarının ötesinde bir buluşma, alış veriş ve iş merkezi olarak, Türkiye’nin ilk konsept demiryolu ulaşım ve yaşam üssü” şeklinde inşa ediliyor. 

Günde 120 bin kişinin ziyaret etmesi beklenen ATG'nin, yeni hatların tamamlanmasıyla ziyaretçi sayısının iki katına yükseleceği tahmin ediliyor. Garın Ankara Merkez Metrosu'yla kolayca 175 bin metrekare kapalı alanı olan Ankara YHT Garı’na ulaşabilecek. 

Yüksek hızlı tren garındaki kiralanabilir ofisler, Ankara’ya sıkça gelen iş dünyasının işlerini de kolaylaştıracak. Kentin merkezinde yer alan ve 4 bin metrekareye yayılan ofislerde düzenlenecek toplantılar için İstanbul’dan bir işadamı birkaç saat öncesinden yola çıkarak hızlı trenle Ankara garındaki toplantısına zamanında ulaşabilecek. Toplantıların birkaç güne yayılması durumunda ise 140 odalı 4 yıldızlı otelinde konaklayabilecek. Nihat Özdemir, İstanbul’un her iki yakasına da gar yapılması gerektiğini, İBB’nin Ankara’daki modeli İstanbul için de değerlendirebileceğini söyledi. ATG tanıtımı için düzenlenen gala yemeğine Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Ata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, Kiğılı’nın patronu Abdullah Kiğılı’nın yanı sıra iş dünyasından birçok isim de katıldı. 

“Akkuyu’da devam ediyoruz”

Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz, Akkuyu Nükleer Santral projesinin inşaatında bir “durdurma” kararının kendilerine tebliğ edilmediğini, inşaatın devam ettiğini söyledi. Nihat Özdemir’de 3. Havalimanı projesinde şimdiye kadar 1 milyar Euro harcama yaptıklarını belirterek, “1 milyar euro harcamayı az bile görüyoruz. Planlandığı gibi gidiyor. Maliyet artışı gözükmüyor. Birinci kısmı 6 milyar euroya tamamlayacağız” dedi.

123213123.jpg

Mehmet Cengiz, Nihat Özdemir, Celal Koloğlu (soldan sağa)

Rakamlarla ATG

Günde 120 bin, ayda 3.6 milyon ziyaretçi beklenen ATG’de tüm diğer hızlı tren bağlantıları tamamlandığında günlük ziyaretçi sayısının 240 bine çıkması bekleniyor. Şu anda Ankara-Eskişehir, Ankara- Konya, Konya-Eskişehir, Ankaraİstanbul, Konya –İstanbul hızlı tren bağlantıları var. 2016’da Bursa, İzmir ve Sivas; izleyen yıllarda da Antalya, Adana, Erzincan, Kars bağlantısı olacak. Kent içinde de Ankara Merkez Metro İstasyonu ile Ankara Esenboğa Havalimanı ve gar arasında havalimanı ekspresi bağlantıları olacak. 235 milyon dolar yatırımla inşa edilen ATG’nin özellikleri şöyle:

- 140 odalı gar oteli
- Business Center
- Kiralanabilir ofi sler
- Toplantı odaları
- 185 mağazalı AVM
- 2 bin 500 araçlık otopark
- VIP ve CIP Salonları
- Bankalar ve ATM Gişeleri
- TCDD bilet satış ofi sleri
- Hızlı kargo gişeleri
- İlkyardım ünitesi, revir

Bu konularda ilginizi çekebilir