ABD'li UPS, Türkiye ve bölgeye 1 milyar dolarlık yatırım yapacak

Lojistik devi UPS, Türkiye’nin dahil olduğu Avrupa pazarına 5 yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyor. Bölgenin en hızlı büyüyen pazarlarından Türkiye’de satın alma dahil tüm yatırım fırsatlarını değerlendirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden ABD merkezli UPS, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’nin de içerisinde olduğu Avrupa pazarına 1 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyor. Türkiye’nin UPS’nin Avrupa’da büyüdüğü en hızlı pazarlardan biri olduğunu ifade eden UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, “UPS, Türkiye’yi çok önemsiyor. 1 milyar dolarlık bu yatırım bütçesinden biz de önemli oranda yararlanacağız” dedi.

1907 yılında ABD’de kurulan UPS, bugün 400 binin üzerinde çalışanıyla 220 ülkede lojistik hizmeti sunuyor. Filosunda 560 uçağı ve 100 binden fazla kamyonu bulunan şirketin 2014’te yıllık geliri 58 milyar doları aştı. Yetkili Servis Sağlayıcısı Ünsped ile 1988 yılında Türkiye pazarına giren UPS, 2009 yılında Ünsped’i satın aldı. Türkiye’de 210’dan fazla UPS şubesi ve yetkili servis sağlayıcısı 4 Küçük Paket Aktarma Merkezi, 3 bin m2’den fazla depolama alanı ile 1 SCS merkezi bulunuyor. Yaklaşık 2 bin 800 çalışan sayısıyla Türkiye’de hizmet veren UPS’in yine bu pazarda kargo araçları, vanlar, römorklardan oluşan 900 araçlık teslimat filosu bulunuyor. Köln/Bonn Havalimanı’nda 2014’te 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını hatırlatan Akaltan, “Bu yatırımla kapasitemizi önemle oranda artırdık. Bu yatırım direkt Türk ihracatçısına da hizmet ediyor. Saatte 190 bin paket elleçleniyor. 40 km’lik bir hatta 53 saniyede elleçleme yapılıyor. Bu çok önemli bir yatırım” dedi. 

UPS Türkiye Genel Müdürü Ufku Akaltan, diğer ekspres kargo şirketlerinden farklı olarak yurtiçi ve yurtdışı kargo hizmetini aynı anda sunan deniz, hava ve karayolunu kullanan bunun yanı sıra depoculuk hizmeti veren Türkiye’deki tek şirket olduklarınıın altını çizdi. Bu sayede müşterilerin tek adresten tüm lojistik hizmetleri alabildiğini anlatan Akaltan, Türkiye’de önemli bir pazar payına ulaştıklarını söyledi.

Şirket satın alma hep gündemde 

Türkiye’nin UPS ülkeleri arasında Avrupa’da en hızlı büyüyen pazarlardan biri olduğunu açıklayan Akaltan, “Türkiye’de karlı büyümemiz devam ediyor. Yurtiçi ve yurtdışı ithalat-ihracat kargo yönetimi anlamında bir bütünsel portföy sunabilen tek şirketiz. 2013’te yüzde 25 büyüdük. 2014'te çift haneli büyüdük. Bu sene de iyi gidiyor. Diğer ülkelere göre Türkiye’de büyüme oldukça hızlı. İnis çıkışlar olabilir ama Türkiye’de ihracat potansiyeli anlamında önemli fırsatlar görüyoruz” diye konuştu. UPS Global’in her sene toplam cirosunun yüzde 5’ini sabit sermaye yatırımlarına ayırdığını ifade eden Akaltan, önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’nin dahil olduğu Avrupa bölgesine 1 milyar dolar yatırım yapılacağını belirterek şu açıklamada bulundu: “Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye’nin de içerisinde olduğu Avrupa pazarına 1 milyar doların üzerinde yatırım yapacağız. Oldukça büyük bir yatırım. Türkiye’nin de Avrupa için çok önemli bir pazar olduğunu düşünürsek biz her zaman bundan faydalanabileceğiz. Bu Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeye globalin ne kadar sıcak baktığının bir göstergesi. Burada her türlü yatırım olacak. Hem varlık hem ürün. Filo genişlemesi gibi aklınıza gelebilecek her türlü yatırım.Türkiye’de devamlı olarak yatırım fırsatlarını değerlendiriyoruz. Çok yakın zamanda 100’ün üzerinde euro 5 araçlara yatırım yaptık.Bu tür yatırımlarımız devam ediyor. Şirket satın alma devamlı gündemimizde.” 

KOBİ’lere özel hizmet sunuyor 

UPS’in müşterileri arasında KOBİ’lerin önemli payı olduğunu ve bu nedenle KOBİ’lere yönelik özel çözümler sunduklarını belirten Akaltan, “Türkiye’deki ekonominin çok büyük bir kısmı KOBİ’lerde. Biz UPS olarak ürünlerimizi geliştirirken hem büyük hem küçük ne ihtiyacı olursa olsun şirketlerin lojistik ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir ürünleri geliştriyoruz. Küçük şirketlerin yurtdışında yapmak istediği de kendilerini kanıtlamak ve ürünlerin iyi bir hizmetle desteklenmesi. O anlamda bunun için çok uygun avantajlı lojistik çözümlerimiz var. Bunun dışında e-ticarete yoğunlaşan bir KOBİ segmenti var. Orada Avrupa’nın her tarafına nokta atışıyla son kullanıcıya göndermelerini sağlıyoruz. Elktronik ticaret gümrük beyanemesini kullanan hızlı ticaret, hızlı ihracat çözümlerimiz var. Bu sayede KOBİ’lerimiz gümrük beyannamesini çok çabuk hazırlayarak vekaletname vermeden ihracatlarını sorunsuz yapabiliyorlar" diye konuştu. Akaltan ayrıca, UPS'nin 2020'ye kadar 1.6 milyar km'yi alternatif yakıtlı araçları kullanarak katetmeyi hedefl ediğini söyledi.

Euro yükselince dolarla iş yapan şirketler ABD’ye yöneldi

Stratejilerinden birinin gelişen pazarlara yatırım yapmak olduğuna dikkat çeken Ufk u Akaltan, UPS Global’in Hindistan, Kuzey Afrika ve Ortadoğu’yu kapsayan ISMEA bölgesine odaklandığını söyledi. Türkiye’den ise ABD’ye yönelik ticaretin hızlandığına dikkat çeken Akaltan, “Özellikle ABD’ye yoğunlaşma görüyorum. Bunun sebeplerinden biri buarda ihracatta euro daha fazla alırken maliyetleri dolar olan şirketler kar marjlarında bir küçülme gördüler pariteden dolayı. Dolar euroya göre yükseldi dolayısıyla maliyetler arttı. Bunu ABD gibi dolar geliri alabilecekleri hatlara yoğunlaşarak yönetmeye çalışıyorlar. Geçen yıla göre orada ciddi bir hızlanma görüyoruz. Özellikle Perakende ve imalat sanayi gibi sektörlerde bu hızlanmayı görüyoruz. Bu da gösteriyor ki, KOBİ’ler yeni pazarlar geliştirmeye çalışıyorlar” diye konuştu.

'2015 yılında % 10'un üzerinde büyüyeceğiz'

2015'in birçok değişkenin hareket ettiği bir sene olarak gözüktüğünü dile getiren Akaltan, tüm gelişmelere rağmen 2015'te Türkiye'de büyümeye davam edeceklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Biz şirket olarak ekonomide ne olursa olsun yönetmiş olduğumuz bölgeler, yeni ticaret hatları farklı endüstrilere getirmiş olduğumuz çözümlerle ekonomideki sıkıntılara rağmen büyüme fırsatları yakalıyoruz. Bir tarafta biraz daha yavaşlama varken İngiltere Amerika, Kuzey Afrika ve Ortadoğu gibi ülkelerde daha hızlanma görüyoruz. Avrupa göreceli olarak biraz daha yavaşladı. Bütün dünyaya hizmet verebilme bizim için avantaj. O nedenle ne olursa olsun ekonomi nasıl giderse gitsin bir şekilde biz onu yönetebiliyoruz. 2015 sonunda çift haneli büyüme bekliyoruz. Kaldı ki, KOBİ’lerimiz Türkiye’nin büyük şirketleri de Türkiye’nin bu içerisinde bulunduğu yavaşlama ve global ekonomideki yavaşlamaya değişik fırsatlar kolluyorlar. Fırsat aramaları iş geliştirmeleri bizim ekspres ürünelerimze olan talebi artırıyor. Biz de UPS Türkiye, olarak son derece kaliteli hizmet veriyoruz.”

 

Bu konularda ilginizi çekebilir