ABD’ye 'akıllı devriye' satacak

2005 yılında Türkiye’de MOBESE sistemini ilk kuran firma olan ekin Technology, dünyadaki ilk ‘akıllı devriye’ olan ekin Patrol ürünü ile teknoloji devi ABD’ye teknoloji satmaya hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

1998 yılında kurulan ekin Technology, akıllı trafik çözümleri, tam entegre şehir ve ev güvenliği alanlarında faaliyet gösteriyor. Özellikle suç ve terör olayları, stratejik yerlerde oluşabilecek olağanüstü durumlar ve trafik kontrolü üzerine çalışmalar yapan şirket, bireyleri tüm hesaplanabilir risklerden korumak için yenilikçi çözümler üretiyor. 

Abu Dabi, Ankara, Bakü, Dubai, Frankfurt, İstanbul, New York ve Ottawa’da merkez ve ofisleri bulunan şirket, 2004 yılında Türkiye’de gerçekleşen NATO Zirvesi ve 2006 yılında Almanya’da gerçekleşen FIFA Dünya Kupası’nın kent güvenlik sistemlerini gibi önemli projelere imza atmış. 2005 yılında ise Türkiye’de MOBESE sistemini ilk kuran firma olmuş. 

Yazılım, tasarım ve satış ekibi ile dünya markası olma yolunda ilerleyen ekin Technology Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin’e hem ABD’ye teknoloji satmayı nasıl başardıklarını hem de sürdürülebilir ve daha yaşanabilir biR dünya için neler yaptıklarını sorduk. Akif Ekin’in cevapları şöyle: 

Amacımız daha yaşanabilir dünya 

“Yenilikçi, özgün, birbirleri ile entegre akıllı video görüntüleme ve yazılım teknolojisine sahip ürünler üreterek bireylerin ve toplumun güvenliği, memnuniyeti için çalışıyoruz. Güvenlik teknolojileri alanında başlayan çalışmalarımızı, birbirinden farklı birçok alanda yatırım yaparak geliştirdik. Ar-Ge ve Ür-Ge şirketlerimizin kurulumu ile kendi ürünlerimizin yazılımı ve tasarımı ile ilgili çalışmaları bir bütün içerisinde yapmaya başladık. Mobese pazarında yüzde 70 paya sahibiz. 2004 yılında Japonya’ya Japon markasıyla video görüntüleme ürünleri sattık. Son dönemde, sadece görüntü kaydı ile kalmayarak, görüntüleri akıllandırmaya başladık. Elde edilen görüntülerden bilgi almaya başladık. Plaka tanıma, yüz tanıma, otomobil markası tanıma konusunda uzmanlaştık. Etrafta yürüyen nesneleri bulunabilir hale getirdik. Bunun için yazılım geliştiriyoruz. Müşteri talepleri bizi farklı yerlere itiyor aslında. Örneğin marka-model tanıma beş yıl öncesi için bizim için zordu; ama bugün bunu gerçekleştirebiliyoruz. Ürettiğimiz yeni teknolojiler geleceğin daha yaşanılır olmasını destekliyor. Sürdürülebilir şehirler için akıllı trafik vazgeçilmez bir öneme sahip. Akıllı trafik sistemleri sayesinde trafik ihlalleri ve kazaları azalıyor. Trafikte yaşanan zaman kaybının önüne geçiliyor. Daha az yakıt harcanıyor; karbon salımı azaltılıyor.” 

Akıllı trafik ile 11 milyon lira tasarruf 

“Antep ve Adana’da iki pilot projemiz var. Antep’te kırmızı ve yeşil ışıkları yönetiyoruz. Trafikteki kuyruk uzunluklarını yönetiyoruz. Antep’te yaptığımız performans özeti sonrasında, seyahat süresini yüzde 20 azalttık. Bu sayede yıllık 11 milyon TL yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Bizim sistemin maliyeti ise 1 milyon lira. İstanbul için de benzer bir sistem kurmak zor değil. Örneğin, trafik sorununu nispeten hafifl etmek için, otomatik kameralar ve sistemler sayesinde emniyet şeridini kontrol altına alıp, belli süreçlerde trafiğe açabiliriz. Avrupa’da benzer uygulamalar var. Şehir içinde buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bir diğer örnek taksilerin yönetilemiyor olması. Çok sayıda boş araç geziyor Türkiye’de.”

Kazaları 2 saniye öncesinde haber verebiliriz 

“Bugün geldiğimiz noktada, kavşaklardaki kırmızı ışık konumlarını biliyoruz. Bunun yanı sıra fren süresini biliyoruz. Hangi sürücüler daha hızlı gidiyor; hangi sürücüler çok riskli belirleyebiliyoruz. Dolayısıyla iki saniye öncesinde kazayı tahmin edebiliriz. Bu gibi uygulamalar gerçekleştirmek amacıyla, Pamukkale Üniversitesi, Kahire Üniversite ile işbirlikleri yapıyoruz. Alman üniversiteleri ile çalışmalarımız başlayacak. Farklı alanlarda, farklı teknoloji şirketleri ile işbirlikleri gerçekleştiriyoruz.”

ABD pazarı hazır

Uluslararası Polis Şefleri Birliği tarafından her yıl düzenlenen IACP Fuarı’na dünyadaki ilk ‘Akıllı Devriye’ olan ekin Patrol ürünü ile katıldık. Bu ürün araçların hızını okuyor, park eden araçların plakasını tanıyor, otomobilin yanından geçen insanların yüzünü tanıyor. ABD’nin teknolojik bir pazar olması bizim için çok büyük avantaj aslında, çünkü ABD’ye gittiğimizde, onlar bizim ürünlerimizi çok iyi anlıyorlar. Yani pazar hazır konumda. Azerbaycan da bizim için önemli bir pazar. Yol güvenliğinde oldukça önemli bir konuma sahibiz. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de bizim için büyüyen pazarlar."

Bu konularda ilginizi çekebilir