Akdeniz Otomotiv, güneş enerjisinden elektrik üretmeye hazırlanıyor

Akdeniz Otomotiv, güneş enerjisinden elektrik üreten bir proje üzerinde çalışıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DEMET ÖZTÜRK -ADANA

Akdeniz Otomotiv, güneş enerjisinden elektrik üreten bir proje üzerinde çalışıyor. Projenin Alman bir firmanın ortaklığında devam ettiğini belirten şirketin sahibi Recai Pelvan, çalışmayı önümüzdeki yıl hayata geçireceklerini ve yatırımın 1 milyon euroya mal olacağını söylüyor. 

Yıllık yaklaşık 150 bin adet egzoz üretim kapasitesine sahip olduklarını anlatan Recai Pelvan, 2007 yılında 10 bin euro ile başladıkları ihracatlarını geçen yıl yaklaşık 400 bin euroya çıkardıklarını, bu yıl da 600 bin euroyu aşmayı beklediklerini aktarıyor. Faaliyetlerine iki ortak olarak 1994 yılında başladıklarını dile getiren Pelvan, bugün de çalışmalarına ortaklık yapısından ayrılıp bir aile şirketi olarak devam ettiklerini dile getiriyor. Pelvan, “2000’de üretime geçtik. 15 kişi ile başladığımız üretim çalışmalarını bugün 60 kişiyle yürütüyoruz” dedi. İlk ihracatlarını da Almanya’ya yaptıklarını anımsatan Pelvan, ilerleyen dönemde hem yurtiçinde hem yurtdışındaki pazar paylarını artırmak istediklerinin altını çiziyor. 

Almanya’da ofis ve depo kuracak 
Yıllık üretimlerinin yüzde 40’ını yurtdışına aktardıklarını anlatan Pelvan, ihracatta farklı pazarlara yayılmak için Almanya’da ofis ve depo kurmayı planladıklarını açıklıyor. Almanya’da ihracat yaptıkları firma ile Türkiye’de güneş enerjisinden elektrik üretme üzerine yürüttükleri projeye de değinen Pelvan, projeyi önümüzdeki yıl hayata geçirmeyi planladıklarını vurguluyor. Pelvan, “Önce kendi işletmemiz için elektrik üreteceğiz. Kalan elektriği de devlete satmayı düşünüyoruz” açıklamasını yapıyor. 

Ortadoğu'daki karışıklıklar nedeniyle Avrupa pazarına yöneldiklerini dile getiren Pelvan, kamyon ve TIR egzozları yaparak İtalya’ya ihracat gerçekleştirmeyi hedefl ediklerini söylüyor. Kapasite artırımı gerçekleştirmek için Çukurova Kalkınma Ajansı’na proje sunduklarını belirten Pelvan, projeyle birlikte TIR ve otobüs egzozları üreteceklerini söylüyor. Projenin 1 milyon liranın üzerinde maliyeti olduğunu anlatan Pelvan, projede büyük tonajlı presler, boru bükme makineleri ve büyük hidrolik preslerin yer aldığını, çalışmanın kabul edilmesiyle birlikte ürünlerini ihracata aktaracaklarını kaydediyor. 

Ayrıca, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’ndeki öğretim görevlileriyle de bir proje geliştirdiklerinin altını çizen Pelvan, Türkiye’de ilk defa TIRlar, otobüsler ve iş makinelerinin egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltmak için gazın çıkışını önleyici bir sistem üzerinde çalıştıklarını vurguluyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir