AKG Termoteknik, yeni yatırımıyla otomotiv sektörüne yönelecek

Radyatör, intercooler, yağ soğutucu gibi ısı atım ihtiyacı olan her alanda kullanılan ürünler imal eden AKG Termoteknik, İzmir'deki fabrikasında yapacağı yeni yatırımla otomotiv sektörüne yönelik üretim yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - 2018 yılında tesislerine 2,5 milyon liralık yeni bir yatırım yapacaklarını söyleyen AKG Türkiye Satış Müdürü Gökay Türker, "Bu yatırımla özellikle otomotiv sektöründe otobüs ve kamyonlara ürün verebilecek duruma geleceğiz. Halihazırda bu sektöre kısıtlı bir şekilde hizmet verebiliyoruz. İlave yatırımla bu pazara yönelip, müşteri sayımızı iki katına çıkarabileceğiz. Yatırım 2018'in ortasına doğru bitecek" dedi.

Tesislerindeki yatırımı tamamladıktan sonra projelerde hemen yer almayı beklemediklerini söyleyen Gökay Türker, "Yatırımın karşılığını 2019'da almaya başlayacağız" diye konuştu. AKG'nin Almanya'da dört, ABD'de iki, Fransa, Çin, Letonya, Hindistan,Türkiye ve Brezilya'da da birer fabrikası bulunduğunu kaydeden Türker, "Firma, globalde 3 bin kişiyi istihdam ediyor. Türkiye'deki fabrikamız da hızlı büyüyor. Halihazırda 175 olan çalışan sayımız 2018'de 250'ye çıkacak. Ürünlerimiz otomotiv, kompresör, jenaratörler, iş makineleri, madencilik, elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji gibi sektörlere hitap ediyor" dedi. Tesislerinin OEM ve standart ürünler olmak üzere iki kısımdfan oluştuğunu belirten Türker, "OEM ayağında Otokar, Nurol, FNNS, Katmerciler, BMC, Tümosan gibi Türkiye'deki savunma sanayi firmalarının tümüyle çalışıyoruz. Türkiye'de tüm savunma sanayi projelerinde AKG soğutucuları kullanılıyor. İş makinelerinde de Hidromek, Çukurova, Sanko ile çalışıyoruz. Yurtdışında da birçok müşterilerimiz var. Ciromuzun yaklaşık yüzde 55-60'ını yurtdışı satışlar oluşturuyor" dedi.

Kemalpaşa'daki tesislerinin 14 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 55 bin metrekare alanda kurulduğunu vurgulayan Gökay Türker, "Büyümeye imkan sağlayacak alanlarımız var. Emek yoğun bir iş yaptığımız için çalışan sayımız üretim kapasitesiyle doğru orantılı artıyor. Bu yıl yaklaşık 30 bin adetlik üretim yaptık. 2018'de 50 bin adede ulaşmayı hedefliyoruz" dedi. Ürün kalitesi ve rekabetçi fiyatları nedeniyle AKG'nin diğer ülkelerdeki fabrikalarından da yoğun sipariş aldıklarını kaydeden Türker, "Biz de şu an burada üretemediğimiz ufak özel bir ürün grubunu AKG'nin diğer ülkelerindeki fabrikalarından tedarik ediyoruz. Bunların satışlarımızdaki payı yüzde 5 dolayında" dedi.

"İç pazarda savunma sanayiinde talep fazla"

Almanya ve Fransa başta olmak üzere10 ülkeye ihracat yaptıklarını dile getiren Gökay Türker, "Yeni dönemde İran ve Dubai pazarlarında da daha aktif faaliyet göstereceğiz. İç pazarda da yelpazemizi sürekli geliştiriyoruz. İç pazarda özellikle savunma sanayiinde yoğun bir talep var. Savunma sanayinde müşteriler bizi tercih ettiği için o pazarda kayda değer büyüme öngörüyoruz" diye konuştu. Bu yıl ciroyyu 2016'ya göre yüzde 100 artırdıklarını belirten Türker, "Her yıl ortalama iki kat büyüyoruz. Bu yıl oldukça verimli geçtiği için 2018'de iki kat büyümek pek mümkün olmayacak. Ancak, yüzde 70 büyüme öngörüyoruz" diye konuştu.

"YEKA projelerinden pay almak istiyoruz"

Savunma sanayii, kompresör, iş makineleri ve enerji pazarında büyümenin sürdüğünü hatırlatan Türker, "Onların büyümesi bize de yansıyor. Müşterilerimiz bizim kalitemizi gördükçe yeni projelerini bizle paylaşıyorlar. Eski projelerini de bize kaydırıyorlar. Hızla artan bir ivme var. Türkiye'de üretim yaptığımız için müşteriyee yakınız. Yurtdışından ürün getirmek müşteriler için mantıklı değil artık. Burada biz hızla müdahale edebiliyoruz. Bu müşteriler için bir avantaj. Burada Türk maliyetleriyle, Türk işçileriyle hem milli bir katmadeğer yaratıyoruz, hem de bunları arka plandaki Alman Ar-Ge gücünün katkılarıyla yapıyoruz. Tesisimizde ikisini harmanlıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan yenilebilir enerji sektöründe de daha aktif rol almak istediklerini belirten Türker, şunları söyledi: "Geçtiğimiz aylarda ihalesi yapılan Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) projelerinden pay almak istiyoruz. Rüzgar türbini üreticisi Siemens Gamesa'nın tedarikçi toplantısına katıldık. Orada tek soğutma firması olarak yer aldık. Bu sektöre de talibiz. Zaten Türkiye'den Almanya fabrikasına rüzgar türbinleriyle ilgili ürün yolluyoruz. Türkiye'deki bir projeye ürün vermek başka bir heyecan. Yeni YEKA ihalesini büyük bir potansiyel olarak görüyoruz."