Akıllı şebekeyle 250 milyon lira 'cep'te kaldı

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Kuruöz, 2015'in ilk 6 ayında akıllı şebeke çözümleriyle toplamda yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf sağladıklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, bu yılın ilk 6 ayında akıllı şebeke çözümleri sayesinde toplamda yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf sağladıklarını söyledi.  Kuruöz, Türkiye'deki elektrik tüketiminin geçen yıl, bir önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 255 milyar 490 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştığını, bunun için harcanan paranın 94 milyar lirayı bulduğunu belirterek, enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesi halinde bu rakamın 15 milyar liralık kısmının tasarruf edilebileceğini ifade etti. 

Türkiye'de faaliyet gösteren 21 elektrik dağıtım şirketinin tümünün Turkcell ile çalıştığını vurgulayan Kuruöz, şöyle konuştu: 

"Bugün toplam 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell Makineler Arası İletişim (M2M) hatları ile çalışıyor. Biz makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2014'te Türkiye'deki yaklaşık her 3 makineden 2'sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SIM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2014'te 2 milyar liradan fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar liraya ulaşıyor. 2015'in ilk 6 ayında akıllı şebeke çözümlerimizle toplamda yaklaşık 250 milyon liralık tasarruf sağladık." 

Kuruöz, M2M çözümlerinin en fazla kullanıldığı alanların başında enerjinin geldiğine dikkati çekerek, "Başta sayaç ve trafo merkezleri olmak üzere, enerji dağıtımı, iletim ve üretim bileşenlerinin tümünde anlık veri iletimi Turkcell M2M hatları üzerinden sağlanıyor. Özel olarak geliştirdiğimiz Akıllı Enerji ürünleri ile tüketim (sayaç) ve iletim noktalarının uzaktan izlenmesini ve yönetilmesini sağlayarak şebekeleri akıllı hale getiriyoruz. Bu sayede enerjide kayıp kaçak önleniyor, tasarruf oranları çok ciddi ölçüde artıyor" diye konuştu.  

Akıllı şebekelere 4,5G'nin etkilerine de değinen Kuruöz, "Artan veri ihtiyacı, mobil iletişimde bir sonraki nesil sayılan ve kamuoyunda 4,5G olarak bilinen "LTE-Advanced" altyapısını zorunlu kılıyor. Bu bakımdan hem iletişimin hızı hem de sürekliliği çok kritik. Bunun yanı sıra, 4,5G sayesinde artan bant genişliği ile beraber sahadan, şebekelerden görüntülü veri aktarımlı projeler daha da yaygınlaşacak" dedi.  

 Konya "akıllı şehir" olacak 

Kuruöz, akıllı şehirlere ilişkin soru üzerine Türkiye'nin dört bir yanında belediyelerle ortak projeler yürüttüklerini hatırlatarak, Gaziantep'te birçok alanda akıllı şehir uygulamalarını hayata geçirdiklerini ve yakın zamanda Konya'da kapsamlı bir projeyi başlatma aşamasında olduklarını anlattı. 

Akıllı şehirlerin, teknoloji dünyasındaki gelişmelere paralel bir şekilde bütün ihtiyaçlara cevap verebilmek için geliştirilmiş bir kavram olduğunu vurgulayan Kuruöz, dünyanın farklı coğrafyalarında sıfırdan inşa edilen akıllı şehirlerin artmaya başladığını söyledi. Bu şehirlerin bir İstanbul, Paris veya New York olamayacağını belirten Kuruöz, "Tarihi ve ruhu olan, yaşayan şehirlerin de akıllı hale gelmesi, dönüşmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.