Akkök Holding hedef büyüttü

Akkök Grubu 1,2 milyar liralık yatırım yapmak istediklerini açıkladı. 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Akkök Holding'in gelecek planlarını ve yatırımlarını anlatan Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, geçen yıl dünya ekonomisinde yaşanan çalkantılara rağmen firmanın 700 milyon lira yatırım yaptığını anlattı.

Bu yıl bu rakamı 1,2 milyar liraya çıkarmayı planladıklarını söyleyen Dördüncü, "Bu yatırım tutarının yüzde 65'i kimya alanında, yüzde 17'si gayrimenkul alanında, yüzde 15'i enerji alanında ve kalan yüzde 3 ise diğer alanlara yapılacak" dedi.

"Bu yıl Ak-kim Avrupa'da bir şirket satın aldı. Yıl sonuna kadar bir şirket daha almayı planlıyor" diyen Dördüncü, "Dünyanın en büyük akrilik elyaf üreticisi olan ve pazar payı yüzde 17'i olan Aksa Akrilik ise geçen yılı 1 milyar 954 bin TL ciro ile kapattı. Aksa Akrilik'in bu yılki planları arasında yıl sonuna kadar modakrilik elyaf için ilk aşamada 14 milyon dolar yatırım yapmak bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Rüzgar türbinleri daha verimli çalışacak

DowAksa'nın dünyanın en büyük rüzgâr türbini üreticilerinden biri olan Vestas ile türbin kanatlarında kullanılan karbon elyaf pultruze profillerin tedariki için 4 yıllık bir kontrata imza attığını anlatan Dördüncü, "Yapılan anlaşma ile 4 yılda 300 milyon doların üzerinde karbon elyaf kompozit malzeme satacağız. Fabrikanın yıllık kapasitesi şu anda 3 bin 500 ton. Devlete teşvik için başvurduk. Teşvik ile kapasite artırma yatırımı gerçekleştireceğiz" dedi.

Geleceğin otomobillerinde kullanılacak

Karbon elyaf için geliştirilen teknolojinin gelecekte pek çok alanda kullanılacağını da vurgulayan Dördüncü, "Geleceğin otomobillerinde karbon elyaf kullanımında artış olacak. 2020 itibari ile birçok ülkede emisyon düzenlemeleri devreye girecek. Bu nedenle otomotiv üreticiler araçları hafifletmek için karbon elyaf kullanımını artırmak zorunda kalacak. Havacılık teknolojisinde de karbon elyafın önemi daha da artacak. Yalova'da üretilen karbon elyaflar geleceğin hafif ve sağlam otomobillerinde yer alacak" şeklinde konuştu.

Rüzgârda yerli oranı artacak

DowAksa'nın yeni teknolojisi ve Vestas ile işbirliği sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli oranının artacağını da dile getiren Dördüncü şunları anlattı: "DowAksa'dan önce rüzgâr türbinlerinin omurgası diyebileceğimiz spar caps'ta kullanılan karbon elyaf kompozit malzemeler diğer ülkelerden ithal ediliyordu. Yerli oranına katkı sağlayacak Bizim geliştirdiğimiz teknoloji sayesinde rüzgâr enerjisinde yerli üretim oranı artacak. Hükümetin rüzgar enerjisinde hedeflediği oran yüzde 65."

"Yenilebilir enerji yatırımlarına devam ediyoruz"

Enerji alanındaki öncelliklerinin piyasa dinamiklerini göz önüne alarak, var olan santralleri optimum şekilde işletmek olduğunu ifade eden Dördüncü, sürdürülebilirlik ve temiz enerji kapsamında fırsatları değerlendirdiklerini belirtti. Bu anlamda rüzgar enerjisi yatırımlarına devam ettiklerini söyleyen Dördüncü, "Akenerji'nin 1.224 MW olan mevcut kurulu gücünün 320 MW'ı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı. Bu yılın başında Bandırma'da kurulu  Ayyıldız Rüzgar Santrali'ndeki kapasite artırım sürecini tamamladık. Bu kapasite artırımı ile Ayyıldız Rüzgar Santrali'nde var olan 5 ünitede (türbinde) 15 MW olan toplam kurulu güç, yeni eklenen 4 yeni üniteyle (türbinde) birlikte 28,2 MW'a yükselmiş oldu" dedi.