Aktif Bank, KOBİ’ye mikro ile giriş yapacak

Aktif Bank Genel Müdürü Serdar Sümer, “Mikro KOBİ’lere bugüne kadar hiçbir bankanın yaklaşmadığı şekilde yaklaşacağız” diyerek iddialı konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Çalık Grubu'na bağlı Türkiye'nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası konumundaki Aktif Bank, KOBİ bankacılığına giriyor. Bireysel krediler ağırlıklı bir büyüme stratejisi çizen banka, söz konusu segmente ‘Mikro KOBİ’ ile giriş yapacak. Banka Robotpos ile birlikte hayata geçirdikleri Echo Pos şirketi aracılığı ile ‘Mikro KOBİ’lere hizmet vermeye başlayacak.

Yazılım çalışmalarının tamamlanması ile banka yıl sonunda bu segmenti portföye katacak. Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, bireysel bankacılıkta hızlı büyüme trendinin süreceğini belirterek, “Biz bir yatırım bankasıyız, bankanın içinde bir de ‘bireysel bankacılığı barındıran bir banka var’ diye bakıyoruz. Çünkü bireyselde çok ciddi büyümeler yakaladık ve 5 milyondan fazla müşteriye ulaştık. Bu taraf hep büyümeye devam edecek” dedi.

Şimdi kendilerini heyecanlandıran yeni bir adım atmak için çalıştıklarını belirten Sümer, “EchoPos şirketimiz sene sonunda mikro KOBİ’lere hizmet vermek için bir yazılımın çalışmasını yapıyor. Mikro KOBİ’lere öyle bir temas edeceğiz ki bugüne kadar hiçbir bankanın yaklaşmadığı şekilde yaklaşacağız. Bu yılın sonunda mikro KOBİ segmentini portföyümüze katacağız. Fakat orta ve büyük KOBİ’ye girmeyi düşünmüyoruz” diye konuştu.

Bireyselde 5 milyon müşteri

Aktif Bank, ürün ve hizmetlerini; Sigortayeri, N Kolay, E Kent, Pavo gibi iştirakleri vasıtasıyla şube açmadan binlerce noktadan sunabilme imkanına kavuştu. Genel Müdür Dr. Serdar Sümer, “Bankaya şubeleşme maliyeti yaratmayan iş ortaklıkları ile 2016 yılsonu itibariyle 12 bin noktadan 5 milyon adet bireysel müşteriye ulaştık.

Türkiye’de bankacılık sektöründeki müşteri sayısı 37 milyon olarak düşünüldüğünde, Aktif Bank bireysel müşteri pazarından yüzde 13 pay almayı başardık” dedi. Bireysel kredilerde sektörün çok üzerinde bir hızla büyüdüklerini ve bu yıl da 3 kattan fazla bir büyüme yakalayacaklarını ifade eden Sümer, “İştirakleri ile birlikte 1.366 çalışanı olan bankanın personel başına düşen bireysel müşteri sayısı 3.600 iken, 37 milyon toplam müşteri için 220 bin çalışanı ile bankacılık sektöründe bu rakam 170 seviyesinde.

Bir başka deyişle, Aktif Bank personel başına üretilen müşteri sayısında sektörden 20 kat daha etkin bir model ortaya koymuş oluyor. Türkiye’nin en verimli bankasıyız” diye konuştu.

N Kolay Kredi’ye 9,5 milyarlık başvuru

Aktif Bank, yola çıktıkları günden beri, bankacılık felsefesini “şubeleşerek değil, alternatif dağıtım kanalları ile yeni nesil bankacılık yapmak” olarak belirlediklerini dile getiren Sümer, bu yaklaşımla sunulan ve çok önemli bir ihtiyaca cevap vereceği düşünülen N Kolay Kredi markalı dijital kredi ürününün çok büyük ilgi gördüğünü söyledi. Sümer, “1,5 yıllık süreçte yaklaşık 5 milyon kişinin ziyaret ettiği siteden yaklaşık 1 milyon 250 bin müşteri 9,5 milyar TL’lik başvuru yapıldı. N Kolay Kredi’nin başarısıyla beraber, sektörün en rekabetçi ve dağıtım ağları ile desteklenen ihtiyaç kredisi pazarı bakiyede son bir yıllık dönemde sadece yüzde 10 büyürken; Aktif Bank kredilerinin büyümesi yüzde 40 olarak gerçekleşti” ifadesini kullandı.

Bankacılıkla ilişkisi olmayan 2 milyon kişiye hizmet

Sümer, Türkiye’deki 48 bin adetlik ATM ağına karşılık Aktif Bank’ın yaklaşık 5 bine yakın N Kolay İşlem Merkezi ve Kiosk ağı bulunduğunu, böylece Türkiye’de bankacılık ilişkisi olmayan veya kısıtlı olan 2 milyondan fazla kişiye finansal hizmet verdiklerini anlattı. Sümer, şunları söyledi: “Sektördeki toplam 10 bin banka şubesine karşılık, Aktif Bank 4.500 adet PTT şubesi aracılığı ile yaygın bir müşteri kitlesine kredi ve sigorta satışı gerçekleştiriyor. Aktif Bank’ın sektörde ilk örneğini sergilediği bu işbirliği ile sadece pazarlama ve operasyon desteği vererek, sektördeki şube ağının neredeyse yarısına denk gelen bir dağıtım kanalından müşteri erişimi mümkün oldu. Benzer şekilde 1.500’e yakın perakende mağazada, alışveriş anında Aktif Bank kredileri satılabiliyor. Böylece, sektördeki banka şube sayısının yüzde 15’i kadar noktada ihtiyaç kredisi dağıtımı mümkün oldu.”

N Kolay bonoya yoğun ilgi

Şubat ayında hayata geçen bankanın yeni ürünü N Kolay Bono, ilk etapta 200 milyon TL’lik satış gerçekleştirdi. Yoğun talep üzerine 300 milyon TL’lik yeni bir halka arz gerçekleştirildi. Konu hakkında bilgi veren Sümer, şöyle devam etti: “Halka arz edilmiş bono ürünü dilenildiği vakit faiz geliri de alınarak vadesinden önce bozulması mümkün. Bu özelliği ile baktığınızda yatırımcılarına geniş esneklik sağlıyor.

N Kolay Bono sahipleri faizler düştüğünde mevcut yüksek faizin keyfini sürerken, faizler yükseldiğinde mevcut bonolarını satıp, daha yüksek faizden yeniden alma imkanına sahip oluyor. Her gelir düzeyindeki tasarruf sahibi yüzde 13.75 faizli N Kolay Bono’da (stopaj oranı yüzde 10 olan N Kolay Bono’nun faizi, mevduatta yüzde 15 stopaj düşünüldüğünde, yüzde 14,56 mevduat faizine denk geliyor) 200 TL’den 250 bin TL’ye kadar yatırımlarını değerlendirebilir.”

Öz kaynak karlılığında hedef yüzde 25

Bankanın Mart 2016 - Mart 2017 dönemi kar artış oranı yüzde 102,6 düzeyine ulaştı. Toplam net kâr 23 milyon 311 bin TL’den 47 milyon 234 bin TL’ye yükseldi. Aynı dönemde krediler yüzde 32,2 düzeyinde arttı. Serdar Sümer, “Ücret ve komisyon gelirlerimiz yüzde 200 arttı. Öz kaynak karlılığımız yüzde 17-18 yükseldi. Bu sene sonunda yüzde 20-25 bandında öz kaynak karlılığı hedefl iyoruz" dedi. Sümer, “Gelirlerimiz hızlı bir şekilde artıyor. Diğer bankalar maliyetlerle uğraşıyor. Biz de hacim yükseliyor ama maliyet artmıyor. Çünkü sadece 8 şubemiz var” diye konuştu.

Sektörde kârlılık normalize olacak

Sektörde karlılığın ücret ve komisyon gelirlerinin artması ve taze kaynak etkileriyle arttığına değinen Serdar Sümer, "Bankacılık sektöründe ilk çeyrekte kaydedilen yüksek karlılık rakamları ilerleyen dönemde normalize olacak ve daha makul seviyelere gerileyecek. Mevduat tarafındaki yükseliş maliyetleri artırdı. Karlılıkta bu nedenle bir miktar düşüş yaşanacak” ifadesini kullandı.

Türkiye piyasası ucuz

Kaynak çeşitliliğini arttırmak için yurtdışı ihraçların sayısının artırılacağını ifade eden Serdar Sümer, “Bu sene toplamda 500 milyon TL civarında borçlanmış olacağız. Faizlerin yatay seyretmesini bekliyorum. Türkiye piyasası ucuz hala geldi. Şu anda yabancı yatırımcı için çok cazip fiyatlardayız” dedi.

Passolig uygulamasını 100 bine yakın kişi indirdi

Nisan 2014’de lansmanı yapılan PASSO mobil uygulaması ile tüm Passolig uygulamaları mobil uygulaması altında sunulmaya başlandı. Serdar Sümer, “Henüz ilk ay içinde 100 bine yakın yükleme sayısına ulaşıldı. Bu yükleme oranının yüzde 60’ı İOS, yüzde 40’ı Android üzerinden gerçekleşti. Bu uygulama bizim müşteriyle iletişimimizi artıracak. Bu uygulamadan Passolig kart başvurusu da yapılabiliyor. Mobil uygulamamız ile stada giriş de teknik olarak mümkün olmakla birlikte henüz uygulamada yer almıyor, bu konuda Federasyon ile görüşmelerimiz sürüyor” diye konuştu

Spora 150 milyon dolarlık destek

Serdar Sümer, “Aktif Bank’ın bugüne kadar spora yaptığı altyapı destekleri ve sponsorluk faaliyetleri 150 milyon dolara ulaştı. Son 2,5 yıl içinde 16 spor kulübüne 1,7 milyar TL’nin üzerinde kredi kaynağı aktarıldı” diye konuştu.

Aktif Bank'ta rakamlar

• 2016 başından beri sektörde satılan her 100 ön ödemeli kart ve debit kartından 30’u Aktif Bank kartlarından oluştu. Bu süre zarfında 800 binin üzerinde yeni kart üretilmiş ve kullanıcıların hizmetine sunuldu. 2017 yılı başından bugüne kadar da 300 bine yakın yeni kart üretildi. Sektörün büyümesindeki lokomotif banka Aktif Bank ve ürünleri oluşturdu.

• Debit kart özelinde sektördeki kart adetleri 2016 yılı başından beri sadece yüzde 2,5 büyürken, Aktif Bank banka kartlarının adedi ise yüzde 37 oranında arttı. Aktif Bank bu rasyo ile sektörün yaklaşık 15 katı oranında bir büyüme oranı yakaladı.

• Bankamız ön ödemeli kart pazarında 3. yaşında yüzde 9’luk pazar payına sahip. Özel bankalar arasında ön ödemeli kart adedinde 1. sırada.

• 2017 yılı başından beri toplam ön ödemeli kart ve banka kartı adedi sektörde yaklaşık yüzde 3 oranında artarken, Aktif Bank yüzde 9 büyüdü.

• Aktif Bank’ın sahip olduğu kart portföy büyüklüğü Passolig ve N Kolay banka kartlarının toplamı 3 milyona yaklaştı.