Alarmları konuşturan Kale, evleri de akıllandıracak

Kale Alarm, hırsız kapıyı açmadan alarm sisteminin çalışabilmesi için sistemleri konuşturdu. Şirket, KASK ürününü farklı alarm panelleri ile de entegre ederek ihracat için hazırlık yapacak. Kale Alarm ayrıca, akıllı ev trendine ayak uydurarak, bu alana giriş yapma hazırlığı yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İmam GÜNEŞ

Kale Holding şirketlerinden Kale Alarm elektronik güvenlik sektöründe 3. derece güvenlik sistemini geliştirdi. KASK (Kale Alarm Sistemleri Kilidi) adı verilen yeni ürün ile hırsız kapıyı açamadan kilit, alarm sistemini devreye sokacak. Nesnelerin interneti kullanılan bu ürünü Türk mühendislerle geliştiren şirket, ürününü farklı alarm panelleri ile entegre ederek ihraç etmeyi hedefliyor. Şirket ayrıca, akıllı ev sistemine geçiş için hazırlık yapıyor. Şirket, akıllı ve konforlu ev kapsamında mobil aplikasyon geliştirerek, müşterilerine sunmayı planlıyor.

Kale Holding’in 65 yıl boyunca hep güvenlik sistemlerine yatırım yaptığını belirten Kale Güvenlik Sistemleri Direktörü Serkan Karasu, Kale Alarm’ın Türkiye’de elektronik güvenlik alanında büyük bir boşluk olduğunu, bu alanda fırsat gördükleri için Kale Alarm’ın kurulduğunu ifade etti. Karasu, bu yatırım ile birlikte Kale Holding bünyesinde güvenlik zincirinin son halkasının Kale Alarm olduğunu vurguladı.

'İşimiz saniyelerle'

"Yatırım ve teknoloji çok ciddi bir para harcıyoruz. 20-22 saniye civarında iletişim kurmaya çalışıyoruz. Çünkü işimiz saniyelerle” diyen Serkan Karasu, kendilerine ulaşan, tanımak isteyen abonelerin çoğunun evine hırsız girdiğini, Türkiye’de bu sektörün iyi tanıtılması ve insanların bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Konforlu ve akıllı ev için çalışmalarda bulunduklarının altını çizen Karasu, “Güvenlik ve konforu cep telefonundan, mobilden tüketicilere aplikasyon olarak sunuyoruz. Eve gelmeden kombisini açacak, ışıkları otomatik kapatıp açacak, suyu ısıtacak bir sistemi müşterilerin aplikasyon üzerinden kontrol edebilmeleri için çalışıyoruz” dedi.

Dünya standartlarında insanların bulabileceği tüm ürün yelpazesine sahip olduklarını dile getiren Karasu, şu bilgileri verdi: “KASK ürünümüzle pazarda iddialı olacağız. Henüz lansmanını yapmadık. Kendi mühendislerimizin geliştirdiği bir ürün bu. Son kullanıcı testlerini yapıyoruz. Bu üründe alarm sistemlerini konuşturmayı başardık. Bir IOT ürünü, nesnelerin interneti. Evinizde sadece kamera kullandığınızda, hırsızın gelip gittiğini görüyorsunuz, kayıtları polise teslim ediyorsunuz. Bu birinci seviye güvenlik. İkinci seviye ise, hırsız kapınızı açıyor, sistem devreye giriyor. Şimdi üçüncü güvenlik seviyesi geçtik KASK ürünümüzle. Hırsız kilitle oynamaya başladığı anda kilit bunu algılayıp alarm sistemine haber veriyor. Alarm devreye giriyor, izleme merkezimize sinyal geliyor. İzleme merkezimizden müşteriyi arıyoruz. Aksi takdirde polise ulaşıyoruz."

Hedefi yüzde 50 büyümek

2013'te kurulan Kale Alarm olarak 2017 başına kadar abone sayılarını yüzde 78 artırdıklarını belirten Karasu, 2017 için istihdam, abone sayısı ve ciroda yüzde 50 büyüme hedefi belirlediklerini söyledi. Kale Kilit olarak sektörün ilk Ar-Ge merkezini hayata geçirdiklerini dikkat çeken Karasu, Ar-Ge biriminde 50 mühendisin çalıştığını ve 2014 yılında Kale Kilit’in, Ar-Ge çalışmaları neticesinde toplamda 41 patentli ürünüyle Türkiye’de patent rekoru kıran firmalar arasında yer aldığını ifade etti.

'Penetrasyon arttıkça sektör büyüyecek'

Şu anda sadece elektronik güvenlik ile ilgilendiklerine, belki ilerleyen dönemlerde fiziki güvenlik için de yatırım yapabileceklerine değinen Karasu, şunları anlattı: “Türkiye 19 milyon ev ve 2 milyon iş yeri var. Toplamda 21 milyon penetre olabileceğimiz alan bulunuyor. Türkiye bu rakam 400 binde. Penetrasyon yüzde 2 seviyesinde. Güney Afrika, Bulgaristan, Polonya gibi ülkelerde penetrasyon oranı yüzde 10’larda. Bizim de ilk hedefimiz yüzde 5. Ardından yüzde 10’a ulaşmak istiyoruz. Yüzde 10’a ulaşırsak 1 milyar dolar civarında olan sektör iki kat büyür. Çok gelişmiş ülkelerde bu oranın yüzde 15 seviyesinde."

'Kendi üretimimize geçebiliriz'

Henüz sektörde 5 yıllık bir geçmişlerinin olduğuna değinen Karasu, "İhracatımız yok. Şu anda müşterilerimize en iyi ürünü sunmak anlamında dünyanın en kaliteli ürünlerinin ithalatını yapıyoruz. Yerli üretime sıcak bakıyoruz. Bunu Kale olarak üretebiliriz ya da bu işi yapmaya gönüllü ya da istediği seviyede yapamamış bazı firmalarla el ele verip bu üretimi yapabiliriz. Üretim hayata geçerse ihracata geçebiliriz" diye konuştu.