Allianz’ın operasyon merkezi tamam, teknoloji merkezi yolda
27 milyon euro yatırımla operasyon merkezini İzmir’e taşıyan Allianz Türkiye, şimdi de İstanbul’da 'teknoloji merkezi' kurmaya hazırlanıyor.
İbrahim EKİNCİ
Allianz Türkiye’nin yatırımları devam ediyor. Şirket 27 milyon euro yatırımla operasyon merkezini İzmir’e taşıyor. Şimdi de İstanbul’da 'teknoloji merkezi' kuracak. Teknoloji merkezi ile birlikte TL cinsinden yatırımı 150 milyon lirayı buluyor. İzmir’deki operasyon merkezi yatırımı bitmek üzere. Mart ayında taşınma başlıyor. Burada kadroyu tamamlamak için açılan 400 kişilik ilave istihdama 14 bin iş başvurusu gelmiş. Allianz’ın merkezi Almanya-Münih’te. Orada bir teknoloji merkezi var. Bir ikincisi İstanbul’da kurulacak. 5 milyon euro yatırım olacak. Allianz Teknik, Beykoz’da Türk-Alman Üniversitesi kampüsü içinde kurulacak merkezde, akredite deprem laboratuvarı AZTEK de yer alacak.
Allianz Türkiye’den 25 civarında profesyonel, bugün Allianz merkezde veya başka ülke birimlerinde çalışıyor. Fakat Türkiye’den ihracat sadece profesyoneller değil. Teknoloji ve inovasyon ihracatı da var. Allianz Türkiye CEO’su Aylin Somersan-Coqui, “Teknoloji merkezi kurulduğunda bu ihracatımız daha da artacak” dedi. Somerson’un anlatımına göre bu inovasyonun altında biraz da Türkiye nüfusunun 'genç' yapısı var. Gençlik, Allinaz Türkiye çalışanları için de geçerli. Türkiye’de çalışanların yaş ortalaması 30, global Allianz’da 42-43! Türkiye’de sigorta müşterisi 'gençlik' nedeniyle teknonolojiye yatkın. Bu müşteriyi memnun etmek doğal olarak teknoloji temelli inovasyonlar geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Küresel CEO, bir konuşmasında, “30 yıl sonraki Allianz’ı görmek istiyorsanız Allianz Türkiye’ye gidin” demiş. Somersan, “Türk müşteri teknoloji bekliyor. Şimdi bin TL altı hasarlarda video ile bağlantı sağlayarak ödeme yapılıyor. Birçok iş dijital ortamda hallediliyor. Böyle birçok uygulamamız örnek gösteriliyor. Kurumsal müşterilere eğitim veriyoruz. Önleyici çözümler için sertifikalı eğitimlerimiz var” dedi.
Regülasyonlara dikkat
Somersan, sektörle ilgili değerlendirmesinde, "Regülasyonların geriye doğru olması, serbest piyasa ekonomisiyle tam uyuşmuyor. Öngörülebilirlik azalıyor ancak yatırımlara devam ediyoruz. Allianz, Türkiye yatırımlarına uzun vadeli bakıyor. 2017 yılı sigorta sektörü için zorlu bir yıldı. Bildiğiniz gibi trafik sigortalarına getirilen regülatif düzenlemeler sektörümüzü oldukça zorladı. Sigorta şirketleri de, trafik branşında yaşanan gelişmelere bağlı olarak oto harici branşlara daha fazla odaklandı, farklı branşlarda rekabet arttı. Doğal afetlerin yarattığı hasarlar da sektörü etkiledi" dedi.
Allianz Türkiye'de 2 bin 500 kişi çalışıyor. 12 bölge müdürlüğü, 4 bin acentesi var. 2 binin üzerinde banka şube kanalı ve 6 bin anlaşmalı kurumla 81 ilde faaliyet gösteriyor. 7 milyon müşterisi bulunuyor.
"BES getirimiz piyasa ortalamasının üzerinde"
Aylin Somersan-Coqui, Allianz Türkiye'nin 2017 yılı rakamlarını şöyle anlattı: "Yılı, regülasyon değişikliklerine ve doğal afetlerin yarattığı hasar maliyetlerine rağmen toplam 9,1 milyar TL prim üretimiyle tamamladık. Hayat dışı branşta, 5,1 milyar TL prim üretimiyle yüzde 12,9’luk pazar payına ulaştı, liderliğini korudu. Sağlık branşında ise 1,7 milyar TL prim üretimiyle yüzde 35’lik pazar payıyla bu yıl da lider oldu. Allianz Hayat ve Emeklilik ile Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketlerinin konsolide verilerine göre hayat branşında 752 milyon Türk lirası prim üretimi ve yüzde 11 pazar payıyla ikinciliği korudu. Yine konsolide verilere bakıldığında bireysel emeklilikte üçüncülüğünü sürdürdü. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde payı yüzde 16,6 olarak gerçekleşti. Yaklaşık 13 milyar Türk lirası fon büyüklüğüne ve 890 bin katılımcıya ulaştı. Enflasyonun yüzde 12 düzeyinde gerçekleştiği bir ortamda fon yönetiminde sektörün getiri ortalaması yüzde 15 oldu. Aynı dönemde Allianz Yaşam ve Emeklilik ile Allianz Hayat ve Emeklilik’in ağırlıklı ortalama getirisi yüzde 18 ile sektörün yaklaşık 3 puan üzerinde gerçekleşti."
Merkez bina galeri gibi
Bavyera Eyaleti’nin başkenti Münih, Allianz, Siemens ve BMW gibi küresel şirketlerin merkezi. Berlin ve Hamburg’dan sonra üçüncü büyük kent. Ayrıca 'biranın başkenti' de kabul edilen Münih'teki Allianz merkez binası özel bir mimariye sahip. Mimari derken… Barok, gotik vs. yapı karakterlerinden söz etmiyorum. İki sokakla kesilen iki önemli cadde arasında büyükçe bir ada yerleşimi içindeki 10’dan fazla binanın birleşiminden oluşuyor. Daha ilginç olanı bu binalar birbirine yeraltı galerileri ile bağlanmış. Böylece tek bir birleşik bina ünitesine dönüştürülmüş. Yeraltı galerileri ise basit bağlantı tünelleri değil, gerçek birer sanat galerisi gibi…
30 yıldır Türkiye'de
1890'da kurulan Allianz Grup, dünyanın önde gelen sigorta şirketlerinden ve finans hizmetleri sağlayıcılarından. 70'den fazla ülkede faaliyet gösteriyor. 150 binin üzerinde çalışanı var. 2017 sonu itibariyle gelirleri 126 milyar euroya ulaştı, faaliyet kârı 11 milyar euroyu aştı. Grup dışı net girişleri 2017'de rekor kırarak 150 milyar euro olarak gerçekleşti. Aynı zamanda dünyanın en büyük varlık yönetimi şirketlerinden Allinaz’ın, 86 milyondan fazla bireysel ve kurumsal sigortalısı var. Türkiye’ye 1988’de, ortağı Tokio Marine ile birlikte Şark Sigorta'ya ortak olarak girdi. 30 yıldır Türkiye’de faaliyet yürütüyor.