Altimo: Turkcell'de genel kurul olmayacak

Altimo'nun Başkan Yardımcısı Mustafa Kıral, "Çukurova Grubu ile bağımsız üyeler, yönetim kurulu yapısı ve temettü dağıtımı konusunda anlaşma sağlayamıyoruz. Bu nedenle 29 Haziran'da genel kurul yapılamaz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Turkcell'in hissedarlarından Rus Altimo'nun Başkan Yardımcısı Mustafa Kıral, Turkcell'in 29 Haziran'da yapılması planlanan genel kurulunun Çukurova Grubu ile uzlaşamadıkları için gerçekleşemeyeceğini söyledi.

Kıral, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çukurova Grubu ile uzlaşamadıkları için Turkcell genel kurulunda Turkcell İletişim'in yüzde 51'ine sahip olan Turkcell Holding'in temsilcisinin olmayacağını söyledi. Kıral, "Çukurova Grubu ile bağımsız üyeler, yönetim kurulu yapısı ve temettü dağıtımı konusunda anlaşma sağlayamıyoruz" dedi.

Kıral, Turkcell İletişim Hizmetleri'ni kontrol eden Turkcell Holding'in Yönetim Kurulu toplantısının dün yapıldığını belirterek, şunları söyledi: "Privy Council'in verdiği karara göre, Çukurova Grubu ya da Altimo, Cukurova Telecom Holdings seviyesinde ortak karar almadan herhangi bir alt kuruluşta, (Turkcell Holdings veya Turkcell'de) oy kullanamıyor.

Geçtiğimiz günlerde Cukurova Telecom Holdings seviyesinde Çukurova Grubu'yla bir anlaşma sağlamaya çalıştık.  Malesef Çukurova Grubu'nun makul olmayan bazı isteklerinden dolayı Cukurova Telecom Holdings seviyesinde bir anlaşma sağlanamamıştır.

Bundan ötürü de Turkcell Holdings seviyesinde biz veya Çukurova oy kullanamadığından 29 Haziran'da yapılması planlanan Turkcel lİletişim Hizmetleri Genel Kurulu'nda Turkcell Holding'i temsilen bir temsilci atanamamıştır. Turkcell Genel Kurulu, hissedar çoğunluğunun varlığıyla gerçekleşir. Yüzde 51 (hisse)Turkcell Holding'e ait olduğu için Turkcell Holding'in her şartta orada olması lazım. Diğer azınlık hissedarların hepsi orada olsa bile yüzde 49'u sağlayabiliyorlar. Yüzde 51 oy kullanamadığı takdirde genel kurul gerçekleşemiyor."

Paylarımızı satmak aklımıza bile gelmedi

Kıral, Çukurova Grubu'nun Turkcell'in dokuz kişiden oluşan bir yönetim kurulunda yedi üye ile karar alınmasını istediğini ve bu konuda anlaşamadıklarını söyledi. Turkcell'deki bağımsız üye sayısının artırılmasını ve 9-10'a çıkması gerektiğini belirterek, en önemli kararların bağımsız üye tarafından alınmasını, bağımsız bir şekilde karara varılması gerektiğini ifade etti.

Kıral ayrıca, Çukurova Grubu'yla bağımsız üyelerin seçimi konusunda anlaşmaya varamadıklarını ve Çukurova Grubu'nun Altimo'nun adaylarını kabul etmediğini ifade etti. Çukurova'nın 2010 yılı temettüsünün dağıtımına karşı çıktığını ve 2011'e ise onay verdiğini söyleyen Kıral bu konuda da görüş ayrılığı bulunduğunu vurguladı.

Kıral, Çukurova Grubu ile Privy Council'de Turkcell'in yüzde 13.8 hissesinin sahipliğine ilişkin davanın duruşmasının ekim ayında görüşülmeye başlanacağını ve aralık ayı gibi son kararın verilmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

"Bugüne kadar yaşanılan sıkıntılar nedeniyle paylarınızı satmayı düşünüyor musunuz?" sorusuna Kıral, "Hayır çıkmak hiç aklımıza gelmedi. Biz uzun vadeli yatırımcı olarak varız" dedi.

Performansından memnunuz

Bundan sonraki sürecin belirsiz olduğunu söyleyen Kıral, mahkeme kararını beklemek zorunda olduklarını kaydetti. Kıral, Turkcell'in günlük operasyonlarıyla ilgili olarak, "Bizim Turkcell'in yurtiçi
performansından şikayetimiz yok. Fakat Türkiye'deki büyüme artık eskisi gibi yüzde 50'ler değil, yüzde 20'lerde olacaktır. Bu nedenle Turkcell artık yurtdışına odaklanmalı" dedi.

Teliasonera: Genel kurul ertelenecek

Turkcell'in ortaklarından Teliasonera da, Altimo ve Çukurova'nın Turkcell Holding'i genel kurulda kimin temsil edeceği dahil bazı temel konularda anlaşmazlığa düşmesi nedeniyle genel kurulun ertelenmesinin söz konusu olduğunu açıkladı.

Çukurova: Temettüyü Alfa ve Teliasonera engelliyor

TeliaSonera ve Altimo'nun açıklamalarının gerçeğe uygun olmayan yönler içerdiğini belirterek akşam saatlerinde yazılı açıklama yapan Çukurova Grubu ise, Turkcell'de kar payı dağıtımını TeliaSonera ve Alfa'nın (Altimo) engellediğini savundu.

Açıklamada, "2011 yılında yapılan ilgili Turkcell Genel Kurul toplantılarında, Turkcell Holding adına Genel Kurul toplantılarında görev yapan temsilcinin kullandığı oylar dolayısıyla, kar payı dağıtımını öngören gündem maddelerinin kabulü mümkün olmamıştır. Turkcell Holding adına oy kullanan temsilcilerin, TeliaSonera ve Alfa'nın oylarıyla yetkilendirilen ve ne yönde oy kullanacağı da yine TeliaSonera ve Alfa'nın oylarıyla belirlenen kişiler olduğu, tüm kamu oyunca bilinen tartışmasız bir gerçektir" denildi.

Açıklamada ayrıca, Turkcell ana sözleşmesinde yapılması planlanan değişiklik metninde uzlaşma sağlanamamasının yine TeliaSonera ve Alfa'nın SPK'nın bağımsız yönetim kurulu üyelikleri ile ilgili öngörülen ilkeleri devre dışı bırakmayı hedefleyen tutumlarından kaynaklandığı belirtilerek, "Çukurova Grubu, Turkcell Yönetim Kurulu'nun oluşumunda ve alacağı kararlarda, en az bir bağımsız üyenin karar hakkında olumlu oy kullanmış olmasını öngören ana sözleşme değişikliklerini önermekte ve desteklemektedir" denildi.

Çukurova Grubu ayrıca, TeliaSonera ve Alfa tarafından bağımsız üyelik için önerilen adayların birçoğunun, SPK düzenlemesinde bağımsız adaylar için öngörülmüş kriterlere uygun olmadığını savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir