Assos, yurtdışı atılımı için Avrupalı grupla pazarlıkta

Global marka yolculuğuna’ çıkmaya hazırlanan Assos, yaygın mağaza ağına sahip Avrupalı bir grubun vitrinine girmek için görüşmeler yürütüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İbrahim EKİNCİ

Assos, büyüme yolunda. İçerde 6 mağazadan 25’e çıkacak. Dışarıda, birçok ülkede franchise sistemi ile büyüyecek… Daha önemli bir haber, Avrupalı, 300’e yakın mağazası olan bir grupla görüşüyor. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Altınbaş, “Anlaşmaya yakınız. Bu grubun öncelikle 50 mağazasında Assos ürünleri satılacak” dedi. 

Assos, Altınbaş’ın “mücevheri modaya dönüştüren marka olma” hedefiyle 1997’de yola çıkmıştı. Patentli ürünlerini 1999’da üretmeye başlamış, 2002 yılında ilk toptan satış mağazasını açmıştı. Marmara Forum AVM ve Nuruosmaniye mağazaları, arkasında Trump Towers, Metrocity Mark Antalya AVM ve Vialand AVM mağazaları geldi, satış noktası sayısı 300’ü, mağaza sayısı da 6’yı buldu. Bu mağazaların tamamı grubun mülkiyetinde. Dışarda franchise mağazaları var. Şimdi içerde de franchise verecek ve 25 mağazaya çıkacak. “Yurtiçinde pek düşünmüyorduk ama sistem artık oturdu. Başvuru almaya başladık. 60 – 80 metrekare mağaza yetiyor. Güzel yerde 40 – 45 metrekare de olur. Turquality desteği var. Mağaza dizaynında yardımcı oluyor, metrekare birim fiyatı 1000 – 1200 dolara geliyor. 50 – 60 bin dolara mağaza kurulabiliyor. Franchise bedeli almıyoruz. Ama seçiyoruz, doğru hizmet şart” dedi. 

Yurtdışında büyüme planı da paralel yürüyor. “Almanya ve Kazakistan’da franchise olarak varız. 43 ülkede satış noktalarımız var. Özbekistan, Kırgızistan, Rusya’da planlıyoruz. Avrupa’da beş – altı ülkede olacak. Köln, Milano gibi kentlere bakıyoruz. Şu sıralar ciddi pazarlama eğitimi veriyoruz. Büyümeye, dünyaya açılmaya devam ediyoruz” dedi Nusret Altınbaş. Bu alanda gruba sıçrama yaratacak bir anlaşma da tamamlanmak üzere. Eğer gerçekleşirse 300 mağazası olan bu grubun öncelikle 50 mağazasında Assos ürünleri satılacak. Ürünleri 26 ülkede, bine yakın satış noktasında bulunan Assos; Turquality kapsamında. Burada hedef “dünyaca tanınan bir marka olmak.” Nusret Altınbaş, adını vermekten kaçındığı Avrupalı şirketle anlaşmanın global marka yolculuğunda önemli olacağını belirtti.

Yüksek karat efektli tektaş

Assos, Magic Koleksiyonu’nda “sahip oldukları karatan daha büyük karat etkisi yaratan” ürünler üretti. Şirketin patronu Nusret Altınbaş, “Bu koleksiyonun temel özelliği büyük karat efektli olması. Daha uygun fiyata tektaş ve mücevher satıyoruz. Görünüş itibariyle farksız. Ama daha düşük karatta olduğu için fiyatı uygun. Ulaşılabilir lüks üretmek istiyoruz. Tektaş 10 bin dolardır diyelim, biz aynı görünüşte bir tektaşı bin dolara satabiliyoruz. Çok tasarım bir şey. 4 taksit uygulaması da geldi. Assos tasarımdır ve doğal olarak önemli tasarımcılarla çalışıyoruz. Tasarım bizde, üretim her yerde olabilir. 24 saat üretmek ve 24 saat satmak istiyoruz. Geleneksel motifl erin yeniden yorumlanışı ilgi çekiyor. Kemerburgaz Üniversitesi’nde de tasarım bölümü açtık. Öğrenciler üretim merkezinde haftada 2 gün staj yapıyor. Maddi imkan sağlıyoruz. Ürünü kabul görürse iş garantisi veriyoruz. Üretimi 12 bin metrekare kapalı alanlı tesiste yapıyoruz. İçinde Assos için özel bölüm var. Grup şirketimiz Onsa, markalarımıza fason üretim yapıyor” diye konuştu

Beş sektörde faaliyeti var

Altınbaş Holding, mücevherat (Altınbaş, Assos, Pera, Alstone, Onsa Rafi neri, Onsa İstanbul ve Ellda), fi nans (Creditwest Bank Kıbrıs, Creditwest Bank Ukrayna, Creditwest Factoring, Creditwest Insurance, Creditwset Finance, Altınbaş Kıymetli Madenler Borsası A.Ş), enerji (Alpet Turkiye, Alpet Kıbrıs, Akdeniz Petrol), lojistik ( Transal Denizcilik, Galata Denizcilik) ve eğitim (İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi) alanında faaliyet gösteriyor. Grupta 5 bin kişi çalışıyor.

Nusret Altınbaş kimdir?

Nusret Altınbaş, 1970’de Gaziantep’de doğdu. Ortaokul ve lise eğitimini Kıbrıs’da tamamladı. 1987’de lise mezuniyeti sonrası Girne Altınbaş Kuyumculuk’da çalıştı. Almanya’ya açılma kararı sonrası 1992’de Almanya’ya gitti. Orada eğitimine devam etti. 1998’de Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Üyesi oldu. 2006 yılına kadar Köln’de kaldı ve Altınbaş markasının yurtdışı operasyonunu yürüttü. 2006’da Altınbaş Holding Mücevherat’ın başına getirildi. 2009’da Onsa Mücevherat ve Assos Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı oldu. 2013’te grup şirketi Creditwest Faktoring Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine getirildi. Halen Onsa İstanbul, Onsa Rafineri ve Assos’ta yönetim kurulu başkanı.

Bu konularda ilginizi çekebilir