Avea'nın geliri yüzde 17 arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İSTANBUL - Avea, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre gelirini yüzde 17 artışla 917 milyon liraya yükseltti, toplam abone sayısını ise 13,7 milyona çıkardı.
Avea'nın 2013 yılı ilk çeyrek finansal ve operasyonel sonuçları, Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir'in ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla duyuruldu.

Akdemir, şirketin 2012 yılını 7 alanda sektör lideri olarak kapattığını söyleyeek, "Avea, 2012 finansal sonuçları ile 2013 yılına hızlı bir giriş yaptı. 2013 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarına göre toplam gelirimiz, bir önceki döneme göre yüzde 17'lik artışla 917 milyon liraya, EBITDA'mız ise yüzde 40 artışla 109 milyon liraya yükseldi" dedi.
Yılın ilk çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla konuşma süresinin yüzde 7 artarak 343 dakikaya çıktığını ifade eden Akdemir, şu bilgileri verdi:

"2013'ün ilk çeyreğinde abone sayımız net 277 bin kazanımla 13,7 milyona yükseldi. Avea, bu net abone kazanımıyla çeyrek dönemde bu alandaki sektör liderliğini de üstlenmiş oldu. 5 milyon olan faturalı abone sayımız ise 2013 yılının ilk çeyreğinde 6 milyona yükseldi, yüzde 44 faturalı abone oranıyla sektör liderliğindeki iddiamızı sürdürüyoruz. Faturasız abone sayımız geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla yüzde 7 artarak 7,2 milyondan 7,7 milyona yükseldi. 2012 yılını pazarda en yüksek abone başına gelir (ARPU) seviyesiyle kapatan Avea, 2013 1. ARPU'yu 21,9 liraya çıkartarak lider operatörü geride bıraktı."

"Mobil internet geliri 123 milyon lira"

Data gelirlerinin ilk çeyrekte yüzde 55 arttığına işaret eden Akdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Korkusuz internet dönemini başlatan ve rekor artışlarla mobil internet gelirlerini yıldan yıla artıran Avea, 2013'ün ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 artışla 123 milyon lira mobil internet gelirine ulaştı. 2012, 7 alanda zirve yaptığımız bir yıl oldu. Bunun sonucunda da 2013'e zirveden giriş yaptık. 2013 yılında rüzgarı arkasına alan Avea için 'tam yol' zamanı. Özellikle son 4 yıldır Avea daha fazla başarıya odaklı.
Bu amaç doğrultusunda rekorlar kırmak ve daha fazlasını başarmak için 'İlk'lerin ve 'En'lerin peşinden gidiyoruz. 2013 yılının ilk çeyreğinde elde ettiğimiz sonuçlarla hakim operatörü toplam tabanda büyümede, toplam gelir büyümesinde, akıllı cihaz penetrasyonunda, data gelir büyümesinde, yüzde 40 EBITDA büyüme oranıyla faturalı-faturasız ve toplam ARPU'da yani toplam 8 farklı alanda geride bıraktık. Büyümede tavan yaptık."

[PAGE]



"2013 yılında büyüme trendimiz devam edecek"

Erkan Akdemir, 2013 yılında hem sektörün hem Avea'nın büyüme trendine devam edeceğini belirterek, Avea'nın büyümesindeki en önemli faktörlerin, hayatı cebe sığdıran akıllı cihaz penetrasyonundaki ve mobil internet gelirlerindeki artışı olduğunu söyledi.
Ar-Ge işbirliklerinin yurt dışında MIT, yurt içinde ise Bilkent Üniversitesi ile devam ettiğini anlatan Akdemir, eğitim, sağlık, eğlence ve lojistik gibi hayatın her alanına değer katacak teknolojilerin geliştirilmesi ve dijital şehirlerin oluşumuna katkı sağlayacak işbirliklerine bu yıl da devam edeceklerini vurguladı.
Müşteri memnuniyetini arttırmak için Avea Müşteri Hizmetlerinde çalışan personel sayısını 2012 yılına göre yüzde 13 oranında artırarak 3 bin kişiye çıkardıklarını dile getiren Akdemir, bu yılın ilk çeyreğinde müşteri ile 50 milyon temas kurulduğu bilgisini verdi.
Akdemir, "Müşteriye dokunan yüzümüz olan müşteri hizmetlerimiz, 3 ay gibi çok kısa bir dönemde ödüllere doymadı çünkü Avea olarak şirket kültürümüzün odağına müşteri memnuniyetini koyduk. Bunun sonucunda da Uluslararası Stevie ödüllerinde 5 ödül birden kazandık. Dünya Tüketici Hakları Günü'nde Tüm Tüketiciler Derneği tarafından 'Yılın Markası' seçildik. Müşteri memnuniyet endeksinde yüzde 26'lık bir iyileşme sağladık. 2013 yılının ilk çeyreğinde müşterilerimizden gelen çağrıları saniyeler içerisinde cevapladık" ifadelerini kullandı.

[PAGE]



"Abone tabanında toplamda 1 milyon 400 bine ulaştık"

Yılın ilk çeyreğinde 11'i yeni olmak üzere toplam 30 marka ile 40 marka işbirliği yaptıklarına, bunun yanı sıra pek çok değer yaratan işbirliklerine imza attıklarına dikkati çeken Akdemir, şunları kaydetti:
"Mobil telekomünikasyon işbirliklerinde (MVNO) bu yıl da devam eden Avea, taraftar hatların mimarı olarak, taraftar hatlarına İzmir'den Altınordu, Menemen Belediye Spor ve İzmirspor'u Bursa'dan da BURSASPORCELL'i ekledi. Yine Türkiye'de ve dünyada bir ilke imza atarak 'KURUMSAL KARTALCELL' ile taraftar hattını ilk kez Beşiktaş Jimnastik Kulübü ile kurumlara taşıdık.
Mobil Telekomünikasyon İşbirliklerimizi sadece yurt içinde sınırlı tutmayarak, yurt dışında da başaralı işlere imza attık. İşbirliklerimiz sadece Futbol Kulüpleri ile sınırlı kalmadı. Çeşitli markalarla gerçekleştirdiğimiz işbirlikleriyle farklı kitlelere de avantajlı teklifler sunarak, abone tabanında toplamda 1 milyon 400 bine ulaştık. Bugüne kadar varolamayan sıfırdan yaratılmış bir pazar..."

[PAGE]



"4G'de operatörlere, ortak altyapıyı kullanım şartı getirilmeli"

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akdemir, BTK'nın yaptığı düzenlemeler konusunda sorulan bir soruya, düzenlemelerin etkisinin yılın ikinci yarısından itibaren görülmeye başlanacağını, SMS ile ilgili kararın piyasayı daraltacağını düşündüğünü söyledi.
Akdemir, operatörler arasındaki işbirliğine yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:
"Operatörlerin işbirliği arzu ettiğimiz seviyede değil. Biz bu işbirliklerinin tam destekleyicisiyiz. Vodafone'la yaptığımız bir işbirliği var ama daha büyük çaplı olabilmesi için düzenlemelerde ve politikalarda bunun net ortaya koyulması lazım. Özellikle 4G'de ortak altyapıyı kullanım şartının koyulması gerektiğini düşünüyorum. Kural baştan koyulursa herkes uymak zorunda kalır."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir